Va recomand sa va feriti de gnoza (VI)

1

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 05-01-2009

De ce poate fi asemanata gnoza cu o secta sinucigasa? E foarte simplu : pentru ca una din chestiile care li se promit adeptilor este reincarnarea. Asa ceva promiteau si sectele care i-au dus la sinucidere pe adeptii lor : ca se vor reincarna intr-o lume mai buna, care sa-i inteleaga si unde sa traiasca mai fericiti decat in aceasta lume mizerabila si decazuta. Multe dintre argumentatiile misionarului gnostic chiar de-aici pleaca : de la decaderea lumii in care traim, de la faptul ca totul in jur este minciuna, fals, degringolada, mizerie etc. Oamenii sunt de multe ori descumpaniti si scarbiti de ceea ce vad in jurul lor. Tocmai de aceea este foarte usor sa fie racolati de catre astfel de secte. Care le explica faptul ca lumea n-a fost mereu asa. Ca pe vremuri era armonie, oamenii erau in legatura directa cu Dumnezeu, oamenii erau mult mai intelepti, stiau sa-si foloseasca tot creierul, nu doar 10 % cat folosesc acum. Iar gnoza asta te invata sa faci : sa te ridici deasupra lumii asteia de mizerie in care traim, sa devii mai intelept, sa te apropii de Dumnezeu, sa te iluminezi.
Poate ca la noi in Romania, mai mult decat oriunde lumea este descumpanita si scarbita de tot ceea ce ni se intampla, tocmai de aceea au din ce in ce mai multi adepti printre romani. Este suficient sa spun ca din cei cca 1000 de participanti la ultimul Congres gnostic care a avut loc la Agra in India, cca. 300 erau romani, ca sa va puteti da seama de dimensiunea penetrarii acestui periculos flagel in Romania.
Parerea mea este ca nu e vorba totusi de o secta sinucigasa, desi una din expresiile des auzite printre ei este „Gnoza cere sacrificii !”. Nu cred ca la sacrificiul suprem se refera (cu toate ca nu este exclus), ci la sacrificii mai „marunte”. Adica, a-ti sacrifica viata personala, viata de familie, viata profesionala, in favoarea gnozei. Practic la asta ajung, mai devreme sau mai tarziu adeptii lor : sa puna pe prim plan in preocuparile lor gnoza si abia dupa aceea, daca mai au timp si loc sa se mai preocupe si de altceva.
Va urma.

Comments (1)

AGEAC şi misionarii asociaţiei nu promit reîncarnarea. Evident că AGEAC nu este o sectă sinucigaşă.

Faptul că lumea este în degringoladă este doar circumstanţial în discursul AGEAC. Ei spun că exteriorul este reflexia interiorului. Şi dacă vrei să modifici circumstanţele exterioare, trebuie să schimbi în interior. Şi mi se pare corect argumentul. De fapt, toate şcolile veritabile spun acelaşi lucru (inclusiv creştinismul).

AGEAC nu-ţi dă de-a gata o lume mai bună, armonie, ei nu promit nimic. Ei îţi spun: schimbă-te pe tine însuţi, lucrează cu tine însuţi şi vei vedea rezultate. Munca e a ta, nu a lor. Şi nici nu te condiţionează să rămâi în AGEAC pentru a obţine o lume mai bună, armonie, etc.

Şi mi se pare corect discursul din acest punct de vedere.

Da, munca interioară cere sacrificii nu gnoza. Faptul că mori în tine însuţi pentru defecte şi ego-uri, prin acest act, vei vedea că trebuie să renunţi la anumite obişnuinţe mentale şi comportamentale care se dovedesc ataşamente şi care, în lipsa lor duc la ceva suferinţe. La aceasta se referă fraza că “gnoza cere sacrificii”. Şi nu pun pe primul plan gnoza, ci munca interioară.

Şi unii voluntari din AGEAC (inclusiv SAW) consideră că datorită asociaţiei, respectiv datorită doctrinei, omul se transformă. Rezultate poţi obţine şi înafara AGEAC. La fel, sunt unii oameni ce nu au mers la cursurile AGEAC, dar aplică regulile de bun simţ ale Decalogului creştin şi obţin aceleaşi rezultate. Sau alte reguli… musulmane (sufi), hinduiste (advaita vedanta, calea devoţională), ebraice (cabala), buddhism (zen, vipassana), etc.

Ciprian.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.