Va recomand sa va feriti de gnoza (X)

4

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 16-01-2009

Acesta va fi si ultimul articol din aceasta serie. Bineinteles ca n-am putut epuiza subiectul. Dar o sa inchei poate si pentru ca m-am plictisit de el.
Desi n-au fost comentarii, am vazut ca acest subiect a interesat pe mai multa lume. In privat am primit cateva opinii si intrebari.
Am fost intrebat, bineinteles, de ce m-am apucat sa scriu despre acest subiect, ce urmaresc de fapt, pe cine atac (sau cu cine ma lupt) si de ce nu prezint si punctul de vedere al partii adverse.
Intentia mea, atunci cand m-am decis sa scriu despre acest subiect, a fost aceea de a incerca pe de o parte sa-i informez pe oamenii care inca nu au mers la gnoza despre ce este vorba in interior, iar celor care sunt deja in gnoza sa le ofer un punct de vedere al cuiva care nu este contaminat.
Nu ma lupt cu cineva anume, pana la urma trebuie sa intelegem ca discipolii (dar si misionarii) nu sunt decat niste victime.Dar mi-ar place sa stiu ca am reusit sa previn punerea in practica a catorva manipulari gnostice.
Punctul de vedere al unui gnostic despre ceea ce am scris eu este simplu de aflat. O sa va spuna ca oricine ataca gnoza este, de obicei, unul care s-a dus si el de 2-3 ori la „cursuri”, n-a inteles nimic din ceea ce i s-a spus acolo, a plecat si a ramas cu impresia ca stie totul despre gnoza si-si permite sa o atace. Sau, este vorba de o persoana care a avut acces la ceva carti despre gnoza, a citit de ici o fraza, de dincolo alta, n-a inteles mai nimic dar crede ca stie totul. Pe scurt, numai cine nu intelege cat de buna este gnoza la casa omului isi permite sa o atace.
In final, iata si cateva link-uri catre alti blogeri care au scris cate ceva despre gnoza :
Aici, o examinare obiectiva a gnozei si mai ales a Evangheliilor gnostice
Aici o abordare in gluma a gnozei. Imi place cum a scris.
Si marturia unei fete care cunoaste bine pe cineva din gnoza. Se apropie foarte mult de punctul meu de vedere.
Ma opresc aici. Urmatoarele articole nu vor mai avea nimic in comun cu gnoza, dar nu exclud nici o revenire asupra subiectului. Pe curand.

Comments (4)

slab de tot

Subscriu, si citez:
„Bineinteles ca n-am putut epuiza subiectul.” – ar fi si absurd sa epuizezi ceva care este atat prost cat si incomplet inteles.
„Dar o sa inchei poate si pentru ca m-am plictisit de el. ” – un lucru neinteles devine plictisitor si in final il lasi deoparte, mai ales atunci cand te depaeste. Fara suparare, dar este necesar sa spun adevarul.
Citez din nou: ” iar celor care sunt deja in gnoza sa le ofer un punct de vedere al cuiva care nu este contaminat.” – care m-a convins si mai mult ca Invatatura eterna se confirma pana la cea mai mica centima; eu ala contaminatul 😉

Mai citez inca o fraza: „Punctul de vedere al unui gnostic despre ceea ce am scris eu este simplu de aflat. O sa va spuna ca oricine ataca gnoza este, de obicei, unul care s-a dus si el de 2-3 ori la “cursuri”, n-a inteles nimic din ceea ce i s-a spus acolo, a plecat si a ramas cu impresia ca stie totul despre gnoza si-si permite sa o atace.” Pai si nu este adevarat, in mare parte ?! Mai sunt si exceptii, de ex:
– Persoana nu considera ca stie tot, dar si-a stabilit el ca stie suficient ca sa-si faca o parere; ceea ce iar este fals, atata timp cat ai inteles gresit anumite detalii.
– Cu siguranta daca „a citit de ici o fraza, de dincolo alta,” nu a inteles mare lucru. E ca si cum un copil de 7 ani se apuca instant sa citeasca teorii Lagrage, integrale Fourier, integrale de volum si diferentiale partiale pe axele x, y, z ale unor formule complexe bazate pe coordonate sferice. Sau de ce nu Mecanica Cuantica Relativista de catre Tirac, sau sa rezolve Ecuatia Shrodinger. Iti dai seama ca a inteles totul instant nu ?! =))
Asa si dumitale aici, in deplin acord cu numele blogului, citez: „Ba serios, ba pus pe glume”. Iti doresc si tie, sa ai parte de „un puternic ajutor” sa intelegi mai clar aceste lucruri ca un prim punct de plecare.

Concluzii:

Pe anumite subiecte greşeşti şi te arunci. Poate că ar fi mai bine din partea ta o analiză mai riguroasă, mai ştiinţifică al subiectului gnoză. Studiu, reflectare, meditaţie, şi numai după aceea să-ţi spui punctul de vedere. Şi să faci precizarea în text că este un punct de vedere personal. Totuşi, iţi prezinţi părerile în spaţiul public… şi acolo eu solicit persoanelor echidistanţă, obiectivism şi corectitudine (ca să nu mai zic de jigniri, limbaj bădărănesc, etichete gratuite, răutăcioase şi rea-voinţă).

Pe alte subiecte, ai intuit bine (părerea mea).

Fiecare om este un întreg univers, o sumă de idei, de concepte, de tendinţe. Şi fiecare va fi judecat după ideile, faptele, vorbele pe care le-a emis. Cel mai important efort pe care fiecare individ trebuie să-l facă este să muncească cu sine însuşi pentru a-şi dezvolta o VIZIUNE corectă asupra realităţilor din jur. Dacă intri în spaţiul public cu o viziune incorectă asupra realităţilor, şi te apuci să şi scrii fără cap şi să extragi din context anumite aspecte din subiect, dezastrul poate avea loc şi poţi fi tras la răspundere pentru aceasta.

De aceea, cred eu, este bine:
– să studiem individual, să lecturăm metodic;
– dacă putem, să facem un studiu organizat pe marginea acelui subiect (şcoală, cursuri, seminarii, conferinţe), să comunicăm deschis cu alte persoane interesate pe acel subiect, să aflăm părerile lor;
– să experimentăm în noi înşine acele teme, să facem practic, să reflectăm, să medităm (e ca şi cum aş studia programarea fără să programez practic).

Cele trei metode de investigaţie al unui subiect sunt complementare şi obligatoriu de urmat de către fiecare dintre noi. Numai aşa ne dezvoltăm capacitatea de obiectivitate, de analiză sintetică, ştiinţifică, ne vom câştiga respectul celorlalţi, ne vom dezvolta o viziune corectă, detaliată şi unificatoare pe marginea oricărui subiect.

Mulţumesc că ai citit până aci.
Cu stimă,
Ciprian.

Sfârşit.

Ciprian, multumesc pentru comentarii.
Dupa cum ai observat, aceste articole au fost scrise prin 2008-2009. De atunci am lasat-o balta cu gnoza si nici nu am intentia de a ma scrie ceva pe acest subiect.
N-am avansat in niciun fel in cunoasterea spirituala, nu m-a interesat si nici nu ma intereseaza aceste aspecte. A fost o pornire de moment sa ma informez si sa scriu cate ceva, dar intre timp mi-a trecut. Sunt convins ca in multe privinte am gresit, m-am informat insuficient si prin urmare am dat niste informatii incomplete sau scoase din context. Tocmai de aceea te-am invitat sa-ti publici comentariile pe blog: pentru ca viitorii cititori sa aiba acces si la punctul tau de vedere.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.