Da, Eminescu a fost un geniu !

24

Postat de Geocer | in categoria Eminescu | pe data de 15-01-2010

Atunci cand am scris ca nu inteleg geniul lui Michale Jackson, au fost cativa fani inraiti care m-au injurat si catalogat in fel si chip. Nu-i nimic, am spinarea tabacita, deci nu se cunoaste. Dar tot in acel articol dadeam si exemple de oameni pe care eu ii consider genii (si nu numai eu), printre ei numindu-l si pe Eminescu.
De ce cred eu ca poetul nostru national a fost un geniu? Pentru ca puterea sa de intelegere a lucrurilor era cu mult inaintea vremurilor pe care le traia. Deci, nu pentru ca a scris nu stiu cate poezii si cate proze literare, ci pentru ceea ce a scris in acele opere. Dar sa va dau cateva exemple, ca sa intelegeti mai bine ce-am vrut sa spun :
Unii un prea inteleg nici azi faptul ca distanta de la pamant la unele dintre stele este asa de mare incat lumina pe care noi o vedem azi, acea stea a trimis-o catre noi acum sute, poate chiar mii de ani. Eminescu, nu numai ca intelesese foarte bine acest fenomen fizic, dar l-a si versificat :

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.
(La steaua)

Primele elemente de teoria relativitatii pe care a dezvoltat-o ulterior Einstein, eu tot de la Eminescu le-am aflat :

..şi tot astfel, dacă închid un ochi văd mâna mea mai mică decât cu amândoi. De aş avea trei ochi aş vedea-o şi mai mare, şi cu cât mai mulţi ochi aş avea cu atâta lucrurile toate dimprejurul meu ar părea mai mari. Cu toate astea, născut cu mii de ochi, în mijlocul unor arătări colosale, ele toate în raport cu mine, păstrându-şi proporţiunea, nu mi-ar părea nici mai mari, nici mai mici de cum îmi par azi. Să ne-nchipuim lumea redusă la dimensiunile unui glonte, şi toate celea din ea scăzute în analogie, locuitorii acestei lumi, presupuindu-i dotaţi cu organele noastre, ar pricepe toate celea absolut în felul şi în proporţiunile în care le pricepem noi. Să ne-o închipuim, caeteris paribus, înmiit de mare — acelaşi lucru. Cu proporţiuni neschimbate — o lume înmiit de mare şi alta înmiit de mică ar fi pentru noi tot atât de mare.
(Sarmanul Dionis)

Dar nu numai atat : amintiti-va de CERN, de experimentul pe care l-au incercat de curand savantii de acolo, experiment care ar fi trebuit sa ne ajute sa intelegem „facerea lumii”. Ce spun cercetatorii? Ca totul a pornit de la o particula de antimaterie. „Particula lui Dumnezeu” au denumit-o ei. Iata cum  descria Eminescu „facerea” cu cca 130 de ani mai devreme :

Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!…
Dar deodat-un punct se mişcă… cel întâi şi singur. Iată-l
Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!…
Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
E stăpânul fără margini peste marginile lumii…
De-atunci negura eternă se desface în făşii,
De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii…

(Scrisoarea I)

Oare cum de ajunsese Eminescu la aceeasi concluzie ca si specialistii de la CERN, pe vremea cand nici macar nu visa cineva ca acest CERN va fi creat si ca va studia „Particula lui Dumnezeu”?

Sunt doar 3 exemple pe care le-am dat si care sustin ceea ce spuneam la inceputul articolului : Eminescu avea un nivel de intelegere a lucrurilor cu mult inaintea vremii pe care a trait-o. Dupa mine (si nu numai dupa mine) asa se defineste un geniu.

Comments (24)

Sunt de aceeasi parere cu tine. Poate ca de aceea ma dor inventiile pe seama lui si minimalizarea locului pe care il merita in istoria noastra culturala.
De-am fi mai bogati, as intelege tendinta asta a unora de a "demitiza" anumite figuri proeminente, dar cand suntem asa de pauperi, mai bine ne-am apleca asupra lor si le-am descoperi noi valente…

Si cand te gandesti ca aproape toate teoriile despre care vorbesti au fost scrise in versuri…

Nu doar a intuit anumite teorii, dar le-a exprimat in versuri…

Un articol deosebit de frumos, serios si "greu". Felicitari!
(ciudat, si eu am ales aceeasi poezie pentru azi. Valoare sau doar coincidenta?)

pai si nu mai bine citim poezii naive?
http://ivcelnaiv.blogspot.com/

Cand citesc ceva de-al lui Eminescu tremura carnea pe mine! La gimnaziu stiam foarte multe poezii de-ale lui pe de rost, inclusiv Luceafarul, este poetul nepereche. Un cuvant mare, demonetizat din pacate.
Si nu cred ca e cineva care sa nu ii recunoasca meritele. A, poate ca se sapa in viata sa particulara tumultoasa pe care a dus-o. Ei, si? Si daca se descopera ca a fost poponar, tigan, oltean sau bulgar la origine, mie nu-mi va scadea in ochi catusi de putin.

Nici daca a fost oltean? Aici chiar ca te intreci pe tine insuti !

Ai dreptate Geo, dar uiti ceva: Maicăl mergea pe Luna. Eminescu nu.

Pe care luna mergea Maical? Pe iunie sau pe iulie?

pe anbele, ca d-aia e rea un geniu: adica d-ala de exploda topurile, inclusiv de hartie

Saliu,

Departe de mine gândul să-l demitizez pe Eminescu, chiar de ziua nasterii lui, dar trebuie sa fac o precizare:
Eminescu trateaza poetic, magistral, multe ipoteze despre Cosmogonie, existente in Upanishadele indiene, componente ale Vedelor; vezi Rig-Veda, Imnul creatziunii, Theogonia lui Hesiod, Thales din Milet, care vorbea de apa primordiala, Ipoteza gosmogonica Kant Laplace, etc.

In sprijinul celor sustzinute de mine vine chiar… Eminescu. Eu chiar am avut privilegiul nesperat de a ceti astea, gratzie marelui Petru Cretzia, acum mai bine de 25 de ani, in vestitele "Caiete-Eminescu", la Biblioteca Academiei Romane. Manuscrisele acestea, cunoscute sub numele de mai sus, l-au facut pe Noica sa exclame si sa scrie un op intitulat: "Eminescu sau ganduri despre omul deplin al culturii romanesti."

Găsim în caietele numite de el Fiziologie I şi II expresii matematice ale unor legi fizice cum ar fi: viteza în cădere liberă ( v = g • t) şi expresia spaţiului în aceiaşi mişcare ( S=at2/2) . Etc.

Din pacate, timpul nu mi-a permis sa copiez de mana decat vreo 15 pagini din aceste caiete.
Uluitoare este shi gandirea politica a lui Eminescu; nu lipseste din publicistica lui socio-politica nici perspectiva Europei Unite, nu lipsesc nici sugestiile legislative, care sa dea viabilitate unei atari constructii.
Interesant este ca o viziune profetica, asupra viitorului Europei, dupa cel de-al II – lea Razboi Mondial, a avut shi Regele Carol al-II-lea, un rege pe nedrept blamat. A se vedea cartea acestuia: In zodia Satanei. Cei care au gestionat politic Europa post-bellica parca s-au ghidat dupa cartea Regelui pomenit.

Acum, la final, ma intreb cati se gandesc azi, de ziua Luceafarului, la el?! Am umblat pe bloguri – Geocer shi inca vreo catziva. Asta pentru ca publicistica esentziala a lui Eminescu este tzinuta in afara programelor scolare, in acest fel amanandu-se, sine die, dobandirea cu adevarat a unei corecte identitatzi natzionale.
Acest lucru l-am afirmat public, inca din 1986, in sala de spectacole a Palatului Culturii din Piteshti, chiar de ziua lui… Eminescu.
Unul dintre participantzi, care azi se bucura de stima publica, m-a turnat la Securitate. Toata tarashenia am povestit-o in revista ARGES; pentru veridicitate am publicat acolo shi fotocopia informarii olografe a turnatoriei, cu toate apostilele Securitatzii shi ale C.N.S.A.S.-ului.

Eu cred ca nu ne vom recupera pe noi, ca nu vom fi o natziune decat daca ni-l insushim cum se cuvine pe Eminescu: Poetul- Enciclopedul- Ganditorul politic.

Ceva din El şi din Ortodoxie au intzeles unii membri ai Mishcarii Legionare; din pacate, un demers bun a fost acoperit cu sange nevinovat, a fost pus sub pecetia crimei…

La multzi ani, romani!

Subscriu cu mult drag!

Dar nu mi se pare ca incerci absolut deloc sa-l demitizezi pe Eminescu, Sibi. Dimpotriva, faci niste precizari extrem de binevenite.
E adevarat ca sunt putini cei care au scris ceva despre Eminescu, azi de ziua (conventional stabilita) a nasterii sale, dar chiar daca am fost putini, tot e bine. Ce-ar fi fost daca n-ar fi fost niciunul care sa-si aminteasca de aceasta zia?

da, Eminescu poate fi citit în zeci de grile de lectură şi asta dă măsura genialităţii sale.
ce aş vrea să mai adaug este faptul că literatura română modernă a început realmente cu Eminescu, că, raportat la epocă, el a fost un mare avangardist.
mă gândeam azi, în timp ce îi dădeam Ralucăi un comentariu, că Eminescu ar fi fost cu siguranţă un mare blogger – ar fi spart tot!
Apropo, ce literatură ar fi scris Eminescu în 2010? Genială, cu siguranţă.

"Cand citesc ceva de-al lui Eminescu tremura carnea pe mine!"
Acelasi lucru il simteam si eu, in tinerete. Acum, cu varsta, s-a mai ostoit dorul dupa acest artist care a cantat ca nimeni altul iubirea, si, mai ales, suferinta in iubire.

"Si te-ai dus, dulce minune,
Si-a murit iubirea noastra.
Floare albastra, floare albastra,
Totusi este trist in lume".

Atata simplitate, dar ce traire intensa!

Ma bucura sa gasesc azi, pe multe din blogurile pe care le citesc, articole despre Eminescu. Ceea ce demonstreaza ca Eminescu nu e desuet, ci foarte actual.
Si eu am citat versurile din Scrisoarea I, care descrie intr-un mod genial crearea lumii.

Geocer, vichend placut ! 😉

Un geniu, într-adevăr. Nu cred că există cineva care să încerce contestarea acestei idei…

interesanta argumentarea ta.
am si uitat ca azi a fost ziua lui Eminescu.

ar fi trebuit sa-i citesc ceva lui señor Tomas. mâine , negresit!!

Desi pare pueril, Eminescu este poetul meu preferat!

Daca poetul Eminescu a fost un geniu, scriitorul, publicistul, editorialistul, prozatorul, jurnalistul Eminescu a fost geniu in baza 10!

Cautati articolele sale din Timpul…

Eminescu are cateva poezii puerile, dar nu poti generaliza, plecand de la acestea si sa spui ca a fost un poet pueril. Am scris despre poeziile sale puerile anul trecut.

Mie mi se pare ca nu i s-a contestat genialitatea, ci au fost atacati cei ce sustineau ca nu poate fi decat un nume "Poet national"; asadar, cati poeti nationali putem avea?

Din cate intelesesem eu, mare parte din acele "inventii" de fapt nu erau inventii, ci adevaruri. (NU sunt expert in domeniu, deci aceasta afirmatie a mea e cazul sa fie "luata" sub beneficiul indoielii.)
Problema – dupa parerea mea – NU este ca ar fi avut IN REALITATE si acel gen de manifestari, ci ca pt multi ACELEA sunt aspectele semnificative din viata lui, nu aspectele geniale.
Probabil ca este o reactie de autoprotectie pt a mai reduce din senzatia de apasare, de "strivire", pe care o poate da unui psihic mai slab, mai labil, constatarea prezentei unui geniu – ca si a ORICE prea mare, prea masiv, incomensurabil (fie si un munte prea evident, prea abrupt) – probabil cam in acelasi fel in care fusesem eu invatat, pt ca la examen sa nu ma mai simt timorat in prezenta cate unui cadru didactic de inalta tinuta, sa-mi imaginez respectiva persoana NU in cursul procesului didactic, unde era excesiv de impunatoare, ci pe toaleta, cam acelasi proces de "degradare" a maretiei altcuiva in interiorul psihicului persoanei in cauza.

Felicitari pentru articol si pentru blog!

EMINESCU SECRETUL POLITIC
http://www.scribd.com/doc/29240066/EMINESCU-SECRETUL-POLITIC-Radu-Mihai-Crisan

ECONOMISTUL MIHAI EMINESCU
http://www.scribd.com/doc/29241052/ECONOMISTUL-MIHAI-EMINESCU-Radu-Mihai-Crisan

Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER (au copierea, traducerea, difuzarea neingradite si gratuite).

Daca aveti html-ul dezactivat: cu PASTE asezati link-ul in browser si, apoi, apasati ENTER.

[…] unul, mi-l amintesc zilnic. Anul trecut spuneam ca a fost intr-adevar un geniu. Acum 3 ani scoteam incercam sa-i abordez “altfel” viata si opera. Iar pe blogul meu […]

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.