Iar a dat Ema lovitura

9

Postat de Geocer | in categoria arges tv, Biserica Domneasca, Curtea de Arges, Ema Pirciu, Phoenix TV, reportaj | pe data de 29-01-2010

O stiti pe Ema Boema, nu? Trebuie s-o stiti, ca am scris de mai multe ori despre ea. E si bloggerita, pe langa faptul ca e realizatoare de reportaje TV. Pana acum vreo 2 luni lucra la Arges TV, dar cum acest post si-a redus mult de tot emisiunile pe care le produce, a trebuit sa-si gaseasca alt angajator. Iar de vreo 3 saptamani a inceput sa faca „Reportaj Phoenix TV” pe un post de la Curtea de Arges.
Eeee, si cum stateam eu aseara pe fotoliu, cu nelipsitul pahar de bere langa mine si ma uitam la televizor, numai ce vad ca incepe emisiunea Emei. Si pentru ca subiectul mi s-a parut interesant, m-am uitat la tot reportajul. Despre ce-a fost vorba? Despre Biserica Domneasca de la Curtea de Arges, ctitorie a lui Basarab I-ul, cel ce este recunoscut de catre istorici drept intemeietorul Tarii Romanesti.
Pe langa multe informatii interesante despre istoria acestei biserici monument istoric, telespectatorii au putut afla si care mai este situatia acesteia in ziua de azi. Iar situatia nu este prea roza : Consiliul Local Curtea de Arges considera ca biserica trebuie sa ramana monument istoric si doar de cateva ori pe an sa se tina slujbe religioase acolo, iar Episcopia Argesului si Muscelului doreste s-o transforme in parohie, in aceasta situatie oficiindu-se toate slujbele dintr-o parohie obisnuita. 
Bun, dar asta ar fi doar o parte a problemei, una minora sa zice eu. Cea mai mare problema este faptul ca nu exista nicio masura de conservare a iconografiei si a picturilor murale din interiorul bisericii. Adica, acum iarna e frig acolo ca si afara (ghida statea infofolita cu un fular la gura si tot scotea aburi in timp ce vorbea), iar vara temperatura urca linistita la 30 de grade, poate si mai mult. Ori astfel de temperaturi, insotite si de umiditate, degradeaza incet dar sigur zestrea seculara de picturi a manastirii.
Ori in privinta asta, nimeni (nici reprezentantii Consiliului Local, nici ai Episcopiei) nu aveau mare lucru de zis. Doar se acuzau unii pe altii ca o vor distruge. Adica, primarul spunea ca daca vor avea loc asa de des slujbe religioase, lumanarile dar si multimea care va veni la acele slujbe vor pune in pericol picturile, iar preotul ce reprezenta Episcopia spunea ca turistii care se perinda pe-acolo le pun in pericol.
Ca de obicei, adevarul este intr-alta parte, dupa parerea mea. Eu cred ca Biserica ar trebui in primul rand renovata si reabilitata asa cum scrie la carte, de catre niste profesionisti in domeniu (renovare care sa includa si protejarea picturilor fata de atingerile accidentale sau voite ale celor ce vor intra in ea), ca ar trebui create niste conditii stricte de temperatura si umiditate care sa nu varieze indiferent de ce se intampla afara si abia dupa aceea sa se ia decizia daca e mai bine sa fie monument istoric si muzeu, sau parohie. Iar decizia sa n-o ia Primarul sau Episcopul, ci amandoi sa mearga la niste experti in conservarea patrimoniului si sa-i consulte. Iar ce le vor spune expertii, aia sa faca. Pentru ca, in problema acestei biserici recunosc o problema mult mai generala a societatii romanesti : nimeni nu se mai gandeste la ce vom lasa in urma noastra, toata lumea vrea sa isi traga maximum de profit din ceea ce avem, fara sa-i pese de generatiile urmatoare. „Dupa noi, potopul !” asta e lozinca nespusa dar pusa in practica peste tot in tara asta.
Revenind la Ema, nu pot spune ca toate reportajele facute de ea sunt foarte bune, dar din cand in cand realizeaza cate unul ca cel de aseara ce ar merita sa fie preluate de televiziunile nationale.

Comments (9)

Multumesc de promovare. Dau o bere diseara…
Am de lamurit 3 chestiuni: vara nu e chiara asa cald
acolo. Dar asta e alta treaba.
Episcopia sustine sus si tare ca nu vrea parohie acolo,
vrea numai sa isi ia Muzeul si Primaria de pe cap.
Adevarul? Eu nu l-am gasit.
Si de restaurat, cine sa faca asta? Ca Ministerul Culturii
nu are ministru blond si bine facut. Ahh, iar am fost rea.

Era să cad pe spate când am vrut să intru pe celălalt blog… Apoi am revenit aici… Deocamdată te las în blogroll cu amândouă blogurile, fiindcă nu ştiu dacă vei reveni sau pe acel domeniu…

nu scapi tu de mine aşa uşor!
mulţumesc pentru cuvintele de la propuneri. ieri vorbeam cu cineva, nu mai ştiu cu cine, cred că eram tot eu, care îmi spunea(m) că ar fi bine să şterg textele astea şi să scriu altceva. ideea mi s-a părut interesantă, dar până să o pun în aplicare, m-am plictisit de ea, aşa că m-am răzgândit.
deci, în concluzie (ca şi cum "deci" ar putea introduce altceva decât o concusivă!), vin diseară. (adică probabil să nu mă vedeţi pe acolo).
vă salută Sibi: pe Ioana, pe tine, pe Mişu Alexandrescu şi nu cred să mai fi pomenit de cineva.
Mă întreabă Sibi ce a păţit blogul tău (ăla cu punct net). crede că nu ai plătit energia violet şi te-au debranşat ticăloşii. i-am dat linkul de la asta cu blogspot punct com.
gata. am terminat.

Doamne, Geocer, ce spaima am tras! Nu-ţi mai găseam blogul! Noroc cu Remus; crezusem că au venit să plăteşti energia, flacăra violetă, şi că nu te-ai ajuns cu banii!

Acum e ok! Sper să-l întrec la comentarii chiar pe Ilie Dobre!

Nominalizatul Sibi!

Pai da, de la neplata energiei de la flacara violet mi se trag belelele

si eu m-am tot chinuit sa intru azi pe blogul tau.

si nu pot sa las comentariu decàt o propozitie.

Giulia, e ciudat ca nu poti sa introduci decat o propozitie. Nu vezi cat a scris Remus? Dar cred ca stiu ce se intampla. Supreafata textului e cam mare si ai impresia ca se pierde o parte din el. Asta o sa se rezolve cand o sa-mi trag un template misto, ca asa cum e acum pare foarte saracacios blogul.

pai tocmai asta era. Nu mai vedeam ce scriam dupa ce ajungea la final de rànd. dar acum vad ca e bine.

ma bucur ca ai revenit pe blogspot.
pa si sfàrsit de saptamâna placut.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.