Patriotica Romana

7

Postat de Geocer | in categoria borta, davila, luminita, pitesti, teatru | pe data de 10-01-2010

Aseara, pe scena Teatrului Al. Davila, a avut loc un eveniment la care sunt mandru ca am participat : premiera pitesteana a piesei lui Mircea Stefanescu, „Patriotica romana”. Intr-o distributie care i-a inclus pe unii dintre cei mai buni actori pitesteni si in regia lui Dan Tudor, punerea in scena a acestei piese mi s-a parut a fi una deosebita. De altfel, cred ca nu e doar parerea mea, avand in vedere faptul ca publicul a apluadat de mai multe ori la scena deschisa prestatia actorilor, iar la final aplauzele au durat cateva minute bune.
„Patriotica romana” era un fond de investitii din perioada interbelica, controlat de catre presedintele sau Onica Vlasca (Dan Ivanesei) si familia acestuia. Cumnatul Iacovache (Petrisor Stan) era ministru si in aceasta calitate promova ordonante care sa-i oblige pe cetateni sa-si cumpere una si alta (pubele pentru gunoi, apoi pregatea una cu lacate), afacerile cu aceste obiecte fiind controlate de „Patriotica”. Ce ziceti? Ca la fel se intampla si in zilele noastre? Ca, de exemplu, comerciantii au fost obligati sa-si cumpere toti case de marcat exact dupa ce afacerea cu importul acestora a incaput pe mana cui trebuia? Pai ce, credeati ca daca am avut o pauza de 50 de ani de comunism, naravurile se pierd asa usor? Revenind la piesa noastra, cei doi „magnati” despre care v-am vorbit mai sus trageau sforile prin politica Damboviteana aliati in afaceri, desi se aflau in partide diferite. Ce conteaza doctrina, cand banul curge? Ajutati de suava lor cumnatica Greta (Luminita Borta) care avea talentul de a se baga in patul cui trebuia, cei doi veneau pe rand la guvernare, fara sa se certe,fara sa-si poarte pica, fara sa se urasca. Iar atunci cand intrigile Gretei nu mai dau roade, intervine misteriosul personaj Flamingo, reprezentantul „finantei mondiale” careia i se supunea si „Patriotica” si care avea cu totul alte mecanisme si posibilitati de a trage sforile, de a influenta politica romaneasca si de a-si impune o marioneta in guvern. Dar ce va mai povestesc eu treburile astea? Daca nu vreti sa mergeti la piesa, uitati-va la televizor, ca tot aia o sa vedeti !
La final, mai am o singura remarca : de multa vreme n-am mai vazut pe scena Teatrului Davila o piesa asa de buna si asa de bine jucata. Si o replica pe care mi-o insusesc : „Lasa tara ! Tara e buna !”. O sa-i dau o nota mare si actritei Daniela Marinache care, chiar daca a avut un rol episodic, l-a jucat excelent.
Ca ultima informatie, pentru pitestenii mei : diseara 10 ianuarie la ora 18.00 se joaca aceeasi piesa. Vizionare placuta !

Comments (7)

Nicio diferenta intre intamplarile de atunci si acum! Doar protagonistii au alte nume!
Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca noua ne place sa o luam inapoi.
Vrem sa sarim peste perioada de comunism si sa plecam de unde ramasesem inainte de instaurarea regimului comunist.
Nu vrem sa inaintam. Deviza noasta pare a fi: de unde am ramas!

Mă bucur că ţi-a plăcut piesa şi mă bucur că ai scris despre ea.
Personal, regret un pic că nu am avut posibilitatea să ne cunoaştem şi prin "viu grai", ca să zic aşa, dar poate, cine ştie, vom avea posibilitatea într-una din întâlnirile de la "Librăria mea", asupra cărora mărturisesc că ai reuşit să îmi stârneşti interesul.
Că să revin la piesă: ai dreptate în privinţa Danielei Marinache (scriem Marinache , pronunţăm Marinaş!), aşa cum ai dreptate în privinţa imaginii de ansamblu asupra calităţii spectacolului.
Mă aşteptam şă vină mai mulţi spectatori, totuşi. Chiar şi aşa, atmosfera a fost tare faină.
O săptămână liniştită, George.

Cred ca erai la loja, caci in sala nu te-am vazut. Te-am zarit la iesire, dar eram de vorba cu un prieten si n-avea rost sa alerg dupa tine ca sa te salut si sa ma prezint. E o idee buna si intalnirea de la Librarie, dar la teatru stiu ca te-am vazut cam de fiecare data cand am fost.

Pe cine a jucat Daniela Marinache? Pe saitul teatrului rolurile nu corespund si nu are nici poza. Mie mi-a placut Luminita Borta cu "Porcule".

Daniela Marinache era cea care-i aducea fracul lui conu' Onica. De-aia am zis ca a avut un rol episodic.

Da' DE CE credeti ca vrem noi sa mergem "tot inainte"?
Pai – pentru ca "inainte era mai bine", NU-U?

[…] mi se părea că văd tot timpul pe scenă personajul pe care același actor l-a jucat în “Patriotica Română“. O notă foarte bună pentru prestația Luminiței Borta care a jucat-o excelent pe […]

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.