5

Sa dam Cesar-ului ce-i al Cesar-ului…

Posted by Geocer on 28 februarie 2010 in film, Premiile Cesar |

… iar lui Radu Mihaileanu ceea ce i se cuvine.

Aseara am nimerit pe TV5 exact pe la inceputul Galei Cesar-urilor si am zabovit ceva timp pe-acolo. Mi-a placut modul de abordare a acestei decernari de premii : nu o ceremonie fada, ci un spectacol viu, placut si amuzant. Ba cate un joc de cuvinte avand la baza titlurile filmelor nominalizate, ba cate o sceneta, ba cate o parodie muzicala interpretata de catre prezentatori, chiar si un „protest” al uneie dintre artistele ce urma sa citeasca lista nominalizarilor si pe premiant, foarte suparata din cauza ca participarea sa la Gala nu este considerata drept ore suplimentare si retribuita ca atare, in fine, asa cum spuneam si mai devreme un spectacol in adevaratul sens al cuvantului. Emotionant a fost si momentul decernarii premiului pentru intreaga activitate, premiu atribuit anul acesta actorului american Harrison Ford si prezentat (partial in franceza, partial in engleza ) de catre Sigourney Weaver.
O surpriza placuta a fost si prezenta, printre filmele nominalizate, a „Concertului” regizat de Radu Mihaileanu,  realizator breton de origine romana Filmul este o coproductie Franta-Belgia-Romania-Italia si prezinta povestea fostului mare dirijor al Orchestrei Teatrului Balsoi din Moscova, Andrei Filipov, dirijor dat afara din cauza ca n-a vrut sa renunte la muzicienii de origine evreiasca pe care-i avea in orchestra. Intr-o buna zi, dupa 30 de ani de munca la acelasi teatru, in calitate de om de serviciu, i se iveste o ocazie unica : aceea de a dirija din nou vechea sa orchestra, la Teatrul Chatelet din Paris, facand sa se creada ca  aceea  ar fi adevarata Orchestra a Teatrului Balsoi. O comedie emotionanta, cam asa poate fi caracterizat pe scurt, filmul lui Mihaileanu.
La premiile Cesar, „Concertul” a fost nominalizat pentru 6 categorii, printre care si „Cel mai bun film” si „Cel mai bun realizator (Radu Mihaileanu)”. Din pacate, nu si-a adjudecat decat 2 : „Cea mai buna coloana sonora” si „Cea mai buna muzica originala”. Pentru mine a fost, totusi, placut sa-i aud pe cei ce au urcat pe scena Cesar-ului ca sa-si ridice premiile, multumindu-i lui Radu pentru ca a ales sa lucreze cu ei, ba mai mult, spunand ca este roman de origine. Deci, chiar daca n-a luat premii foarte importante, se cuvine sa-l felicitam pe Radu Mihaileanu pentru cariera pe care si-o cladeste in Franta, „Concertul” nefiind primul sau film, bineinteles. Si nici ultimul, asta-i clar.

5 Comments

 • Cristian Lisandru spune:

  Merită din plin felicitările noastre…

 • alexandrumarin spune:

  Felicitari si din partea mea… un roman care ne face mandrii, mai rar in ultima vreme.

 • Iguana spune:

  "Concertul" va fi următorul film pe care îl voi viziona! Până atunci, felicitări lui Radu Mihăileanu pentru premiile obţinute şi mai ales pentru faptul că a ajuns până acolo!

 • Alina spune:

  E frumos filmul. Mie una mi-a placut. Numai ca la noi la cinemacity a rulat ff putin. Poate acum ca i s-a mai facut ceva reclama, revine si are mai multi spectatori. Chiar merita!

 • giuliaszavo spune:

  Si eu voi viziona filmul. Felicitari pentru asemenea succes!!!

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2007-2019 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.