Codul alimentar decodificat

9

Postat de Geocer | in categoria codex alimentarius | pe data de 13-03-2010

Un subiect la moda prin presa, pe net si la televiziuni este „Codex Alimentarius”, colectia de norme emise de  comisia instituita de catre Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie (FAO). I se pun in carca acestui Codex toate relele din lume, incepand cu bolile tubului digestiv si terminand cu „Programul pentru depopularea planetei”.
Un prim lucru pe care l-am remarcat la toate luarile de pozitie  pe marginea subiectului este faptul ca niciodata nu a fost prezentata si opinia celor ce sustin Codex-ul. Ori, atunci cand este prezentata doar opinia uneia dintre partile implicate intr-o disputa (indiferent care ar fi tema acelei dispute), mie-mi miroase imediat a manipulare. Asa ca am vrut sa aflu si eu ce si cum cu aceasta colectie de norme privind alimentele. Nu pot avea pretentia ca am citit toate documentele care tin de Codex (nu este vorba de un singur document, ci asa cum spuneam este vorba de o colectie de norme, fiecare avand sute de pagini), dar m-am uitat in mare pe acestea, incercand sa gasesc elementele despre care se vorbeste zilele astea la TV. Cine are timp sa studieze poate s-o faca pe site-ul oficial.
Deci s-o luam metodic. Ni se spune mai intai ca acest Cod interzice „suplimentele alimentare”. Prin supliment alimentar, eu inteleg acele medicamente pe care le gasim in farmacii si care aduc un aport de vitamine si minerale organismului, substante care din diverse motive nu se regasesc in hrana pe care o ingeram. Ei bine, n-am gasit nicaieri in cuprinsul documentelor studiate de mine nicio referire la aceste substante ! Deci, nicio interdictie privind producerea si comercializarea acestora ! Hopa ! Pai atunci, astia despre ce vorbesc la televizor? Or fi vorbind despre „aditivii alimentari” si au schimbat putin denumirea? Pai da, in privinta aditivilor Codex-ul e destul de dur. Nu ii poate interzice, dar ii limiteaza drastic si chiar mentioneaza : „Aditivii alimentari nu se justifica in compozitia alimentelor decat in masura in care respecta articolele urmatoare”. Adica, daca sunt necesari pentru mai buna conservare a alimentelor sau intr-un alt scop bine determinat si daca nu depasesc doza zilnica admisa de organism, doza calculata de catre specialisti. De ce a fost inlocuit cuvantul „aditivi” cu „suplimente”? Pai tocmai din cauza ca toata lumea stie ca atunci cand vorbim de aditivi, vorbim despre celebrii E-uri impotriva carora luptam in van de ani de zile, E-uri despre care s-a spus de multe ori ca sunt cancerigeni (unii dintre ei). Ar fi fost imposibil pentru orice mijloc mass-media sa vina acum si sa ne spuna ca E-urii sunt de fapt buni, iar Codex-ul vrea sa-i interzica !
O alta „interdictie” despre care se vorbeste la televizor este cea a produselor naturiste. Aici iarasi banuiesc a fi vorba despre o modificare a unor termeni, astfel incat opinia publica sa fie manipulata. Documentele codex-ului vorbesc despre „produsele obtinute prin biotehnologii”. Si sunt definite inca de la inceput acestea, ca sa nu existe niciun dubiu : produsele obtinute prin biotehnologii sunt asa-numitele produse rezultate din organisme modificate genetic. Aha, deci inca un mic „joc de cuvinte” care ascunde realitatea. Pentru ca daca s-ar fi spus clar ca in Codex sunt stabilite niste concentratii maximale de aditivi alimentari si de produse obtinute din organisme modificate genetic, oricate emisiuni de combatere a acestuia s-ar fi facut, lumea n-ar fi pus botul !
Concluzia? Asociatiei producatorilor de alimente din Romania nu-i convin catusi de putin normele impuse de Codex Alimentarius in ceea ce priveste concentratiile maxime de E-uri si de organisme modificate genetic ce sunt oferite populatiei drept hrana, asa ca si-a permis sa plateasca vreo cateva emisiuni TV si articole in ziare ca sa sensibilizeze populatia in privinta „pericolelor” generate de aplicarea acestuia. 
Daca ma insel, i-as ruga pe cititorii mei sa-mi mentioneze norma sau normele, precum si articolele in care se vorbeste despre ceea ce spun astia la TV. Pana atunci, pentru mine, toata tevatura asta nu-i decat o manipulare pusa la cale si platita de catre fabricantii de produse alimentare pentru care e mai simplu si mai ieftin sa adauge cu pumnul aditivi alimentari si sa foloseasca la greu organisme modificate genetic, in loc sa respecte niste norme si niste concentratii maxime admise.

Comments (9)

cred că în curând o să o dea p-aia cu mielul stressat şi ridichea turbată că vine Paştele.
şi când te gândeşti ce de euroi învârtesc ăştia cu codexurile lor, futu-le codexurile muma lor în cur!
bravo, George, fii vigilent, băiatule, şi nu ne duce pe noi în ispita mani-pulării! amin.

O sa muriiim, o sa murim otraviiiti…
Am zis eu ca trebuie implementata fotosinteza, da' nu m-ati crezut ! Cica nu ne-ar sta bine verzi. Mofturi !

Mon cher, intreaga industrie de prelucrare a carnii de la noi intra sub incidenta articolelor codului! Cris-Tim, Angst, Meda, ca sa-ti ofer numele a doar trei firme, unde 'sunca afumata' inseamna, de fapt, doar o bucata de carne injectata cu arome si vopsita cu niscaiva coloranti ("E"-uri). Asta-i retetarul tehnologic al mezelurilor noastre, iar C.A. vine si le cam taie elanul.
Imi place c-ai surprins esenta in postare, felicitari!

Asa cu intarziere – felicitari pt pertinenta ideilor afirmate! (Mah, si sa nu fiu eu in stare sa gasesc vreo greseala, ca sa-mi pot baga nitel codita! 😛 😀 Da'-'s de acord – raritate! – cu TOT ce-ai scris!)

Ehei, am vazut ca acum au mai schimbat un pic abordarea : cica fabricile de produse alimentare ar dori sa includa in produsele lor vitaminele si mineralele care lipsesc din alimentatia noastra, astfel incat sa ne ajute sa mancam echilibrat, iar codex-ul le interzice, declarandu-le medicamente. Cred ca trebuie sa mai scriu un articol pe tema asta !

Bineinteles! Categoric! Il astept…

Gata, a aparut deja !

Ulterior, acum trebuie sa plec urgent.

[…] vreme a tinut capul de afis Codex Alimentarius, cel despre care s-a lansat zvonul ca este o modalitate inventata de Guvernul Mondial din umbra […]

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.