Din nou despre Codex Alimentarius

7

Postat de Geocer | in categoria codex alimentarius | pe data de 20-03-2010

Am scris un articol pe tema acestui Cod care a suscitat un oarecare interes (nu foarte mare, dupa numarul de comentarii). De ce revin asupra acestui subiect? Pentru ca intre timp am mai vazut cate ceva la TV pe aceasta tema , am mai citit si pe net, si in sfarsit au reusit si adversarii Codex-ului sa explice mai pe intelesul meu (doar se stie ca eu sunt cam greu de cap) ceea ce nu le convine. 
Deci, oamenii spun ca acele suplimente alimentare despre care vorbeam eu in articol sunt intr-adevar vitaminele, mineralele si alte elemente chimice (Ca, Zn, Fe, Mg etc.) pe care ei ar vrea sa le includa cu tot dinadinsul in produsele lor, iar Codex-ul le considera medicamente sau aditivi alimentari si le limiteaza utilizarea.
Produsele naturale, cele obtinute de parintii si bunicii nostri la tara, pe pamantul pe care ei inca-l ara cu plugul tras de boi si pe care-l ingrasa cu balegar de la vacile sau oile pe care tot ei le cresc, acele produse contin in mod natural aceste tipuri de substante, ca si le iau din pamant si din balegar. Dar producatorii nostri nu la acelea se refera. Hai sa luam un exemplu concret ca sa ne lamurim :
Laptele natural contine anumite elemente (Ca, Fe, lipide, grasimi etc.). Daca vaca nu este hranita asa cum o cresc batranii nostri la tara, cu iarba si frunze, mare parte din aceste elemente dispar sau apar in proportie mai mica in lapte. Dar mai mult : laptele este industrializat, adica din el se extrag grasimile si o parte dintre elementele chimice benefice pentru organism, ceea ce ramane fiind vandut tot ca si lapte. Pai maica-mea, daca face branza, ceea ce ramane din lapte e doar zerul pe care-l da la porc. Pe cand industriasul nostru vrea sa-l vanda tot ca lapte. Si-atunci e clar ca trebuie sa-i mai adauge cate ceva pentru a compensa ceea ce el a extras, plus ceea ce s-a pierdut din cauza hranirii vacilor altfel decat natural. Deci, lui i-ar fi drag sa adauge niscaiva fier sau calciu, sau niste grasimi (plus coloranti). Da nu naturale, evident, ci unele de sinteza. Pentru ca daca nu le adauga, ala nu mai e lapte, ca nu mai contine toate ingredientele necesare pentru a fi denumit astfel. Si daca nu e lapte, inseamna ca trebuie aruncat. Cam asta e ideea : adaugam substante chimice de sinteza in alimente pentru a compensa fie ceea ce lipseste din cauza hranirii neadecvate a animalului care a produs acel aliment, fie ceea ce noi insine am extras pentru a vinde mai scump.
O alta chestie foarte mult dezbatuta a fost aceea a obligativitatii folosirii unei substante chimice numita intium, substanta foarte periculoasa pentru organismul uman. N-am gasit pe net informatii demne de luat in seama in ceea ce priveste aceasta substanta si nici in Codex n-am reusit sa dau de ea. Fac inca odata un apel la cei care-mi citesc blogul, ca in cazul in care sunt mai informati decat mine in aceasta privinta sa-mi lase un comentariu privind norma din Codex care impune folosirea substantei respective, eventual si niste informatii provenind de la surse independente care sa certifice nocivitatea acesteia.

Comments (7)

Pun link şi către această postare acolo unde am materialul acela primit…

Multumesc, Cristian !

Hmm.. ce propui tu e un studiu stiintific. No way… pe mine m-ai pierdut.

Cred ca pe multi i-am pierdut. De maine o sa schimb tonul.

:))Si ce propui ? Ce sa mancam ?
N-am prea vazut apartamente de bloc "la curte" unde ne-am putea procura produse alimentare fara E-uri. . .

Bine punctat: daca am fi la scoala ti-as da un 10+ (infinit)… si nu e nevoie sa schimbi tonul, fii tu cel dintotdeauna… eu pentru asta te apreciez, chiar si atunci cand ai toane 🙂

Cherie, evident ca nu putem sa ne producem singuri mancarea. Nici macar cei de la tara nu si-o produc pe toata. Dar tocmai asta vreau sa spun : ca trebuie sa li se impuna celor din industria alimentara sa limiteze porcariile pe care ni pe pun in mancarea pe care ne-o vand la preturi exorbitante.

Alter Ego, merci pentru nota. Am toane, zici? Poate pentru ca inca nu m-am drogat cu stevie sau cu urzici !

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.