4

Oscar, Cesar, Gopo

Posted by Geocer on 30 martie 2010 in film, Premiile Gopo |
A trecut aproape neobservat evenimentul desfasurat aseara la Palatul Parlamentului si anume decernarea Premiilor Industriei Cinematografice Romanesti, mai pe scurt, Premiile Gopo. Si sunt deja la a 4-a editie !
Sigur, industria cinematografica autohtona e departe de a se putea compara cu cea americana sau cu cea franceza. Si nici Gala de aseara nu se poate compara nici pe departe cu ceea ce reprezinta, in materie de spectacol, Gala Oscar sau Gala Cesar. Dar este un inceput, totusi. Un inceput care se impunea fara doar si poate dupa ce filmul romanesc a scos putin capul prin lume, iar lumea si-a dat seama ca nu-i chiar de lepadat ceea ce se produce pe la noi.
De ce se numesc Premiile Gopo? Pentru ca Ion Popescu Gopo a fost primul cineast roman premiat la un festival international, mai precis in 1957 a obtinut „Palm d’or” la Cannes. Gopo si-a creat propriul personaj de desene animate, Omuletul lui Gopo, pe care l-a pus in ipostaze care mai de care mai hazlii. A fost regizor, scenarist dar si actor. Mai multe despre el puteti afla aici.
Revenind la premiile care-i poarta numele, este laudabila initiativa instituirii acestora , sper ca se vor permanentiza si ca vor deveni mai prestigioase de la an la an, ajutand la dezvoltarea industriei autohtone de film. Si inca ceva : ar fi bine ca festivitatea sa se desfasoare sambata seara, ca orice festivitate care se respecta. Si n-ar strica daca organizatorii acesteia si-ar arunca putin privirile si la cum este pus in scena Cesar-ul, pentru ca una e sa dai citire unor liste de filme, actori, scenaristi, muzicieni etc. nominalizati, si alta e sa faci din asta un adevarat spectacol.
Una peste alta, cu plusuri si cu minusuri, eu zic ca e de bine, totusi !

4 Comments

 • amd spune:

  precum spui, Geocer,
  este bine ca exista….
  ar fi destule de 'comentat', dar zilele astea suntem tacuti [eu] si ingaduitori [ tu, alaturi de multi, altii]

 • Leo spune:

  Tutusi… "Politist Adjectiv" ?! 🙁

 • Victor spune:

  In sine ideea articolului este pertinenta, desi pt momentul pe care-l traversam acum acest eveniment e un fel de "tichie de margaritare". "Episodul" de anul asta se justifica doar pt a se mentine continuitatea, altfel ar fi fost mai oportuna amanarea sa pt momente mai putin "crispate" (economic) si mai putin "apasatoare" (pt publicul larg).

  @ Leo: Ai perfecta dreptate; poate ca EXACT acelasi titlu ar fi "sunat" CU TOTUL ALTFEL intr-o alta grafie: "Politist – adjectiv" (sau eventual "Politist: adjectiv") (ca altfel – "gaselnita" formularii nu mi se pare rea…).

 • dennis spune:

  au fost femei cu tate mari si fuste de 2 cm? au fost subiecte pentru cancan: bote si bianca, nikita, sexi-nu-stiu-cum…? pai cum dom'le sa ai pretentii de bagare de seama?

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2007-2019 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.