Baile Herculane. Fotoreportaj de Geocer

12

Postat de Geocer | in categoria excursii, turism Baile Herculane | pe data de 26-04-2010

Tocmai m-am intors dintr-un week end prelungit la Baile Heculane. Tudor Becia, proprietarul (impreuna cu Denisa, sotia sa) Pensiunii Roua de Munte mi-a oferit 2 nopti cazare ca sa ne cunoastem, ca s-o cunoastem si pe Giovanna, castigatoarea concursului pe care l-am organizat in luna martie la mine pe blog, cu sponsorizarile lui Tudor si Oanei , si ca sa facem un chef, ca doar se stie ca romanii sunt cheflii.
Astazi o sa va povestesc cateva chestii despre statiunea din care tocmai am revenit, urmand ca, in functie de interesul pe care-l voi starni, sa revin si cu alte detalii.
Pe scurt, statiunea nu este nici pe departe „moarta”. Dimpotriva, intalnesti la tot pasul hoteluri si pensiuni noi, intalnesti oameni care vin acolo de ani (chiar zeci de ani) de zile, intalnesti oameni care-ti povestesc ca au venit acolo in carje si au plecat pe propriile picioare dupa 3 saptamani de tratament. A se retine : nu oameni care spun „am auzit ca …” ci oameni care spun : „Am venit aici acum 25 de ani, cu mari interventii ca pe vremea aia statiunea era rezervata exclusiv pentru straini, aveam hernie de disc, doctorul imi spusese ca singura sansa era operatia, iar in urma unui tratament facut aici am plecat acasa pe picioarele mele”. Am intalnit un om din Zalau care ne-a povestit treaba asta, iar Tudor spune ca si el era la fel cand a venit acolo.
Deci, statiunea nu este distrusa, doar cladirile alea de patrimoniu sunt. Si-acum sa vedem cateva poze dezolante.

1. Baile sulfuroase, cladire veche de cca. 200 de ani, avand o arhitectura deosebita, renovata cu geamuri termopan. Kitsch romanesc, evident


2. Hotelul Decebal, altadata o adevarata perla de care tu, ca roman, nici nu prea indrazneai sa te apropii pentru ca toti cei care erau cazati acolo erau straini si plateau in valuta. Iti trebuiau pile serioase pe la partid si securitate ca sa poti intra acolo. Iata cum arata acum. Oare sa fie blestemul romanilor care si-ar fi dorit si ei, pe vremea lui raposatu’, sa beneficieze de cazare acolo, dar nu le era permisa?

3. Cladire (cred ca era tot hotel) construita la inceputul secolului 19 (deci cu o vechime de vreo 200 de ani). Iata ce arhitectura frumoasa are, inca ! Renovata partial in exterior, in interior este o ruina.


Sunt cladiri de patrimoniu, cladiri care daca ar fi pe teritoriul Frantei, Angliei, Spaniei, Germaniei … in fine, n-are rost sa enumar toate tarile europene, ideea este ca acest gen de cladiri aflate in niste tari cu guvernanti seriosi se bucura de maximum de atentie si sunt renovate, conservate si ocrotite cu cea mai mare grija. Ori la noi ce s-a intamplat? Au fost vandute unei firme particulare care n-a fost capabila sa faca nimic cu ele, doar sa le lase in aceeasi paragina in care le-a preluat.
Pai nu-i pacat, ca Dumnezeu ne-a lasat astfel de lucruri minunate precum apele geotermale pe care le intalnesti la orice pas in statiune, nu-i pacat ca bunicii nostri au muncit sa construiasca niste lucruri durabile acolo, iar generatia noastra isi bate joc de tot, doar pentru a satisface niste interese meschine de grup, de gasca? Eu zic ca-i mare pacat !

Comments (12)

Statiunea e cu adevarat un cadou de la Dumnezeu!
Stiai ca aerul de acolo are darul de a vindeca durerile de cap?
Cu mai multa grija din partea celor ce ne conduc am putea face bani frumosi din aceste minunatii.Dar…

Sunt multe, multe afectiuni care se pot vindeca acolo, Marada.
Grija din partea celor care ne conduc? Nu ti se pare ca e un non-sens?

Geocer,acum ca l-ai cunoscut personal pe patronul de la Roua de munte ,crezi ca as putea apela la el pentru niste sfaturi legate de turism?Pe bune,mi s-a oferit sa administrez pensiunea finilor mei,situata in alta zona a tarii,dar eu nu le am cu turismul.Sunt o foarte buna organizatoare,tipicara,toata viata am lucrat cu oamenii si pentru ei,capabila sa invat,asa cum am invatat engleza la 48 de ani….

Si durerile din cap mi le pot trata, sa stiu ­čśÇ
Nice fotoreportaj, dar puteai fi mai darnic cu fotografiile. Adica mai multe.

Ema, cred ca ai avea ce invata de la el, dar numai daca esti o ascultatoare foarte atenta si foarte docila. Daca vrei, pot sa te pun in legatura cu el cand o sa te intorci in tara.

Oana, mai am poze, o sa mai pun.

Fi sigur ca o sa apelez la tine!Cand interesul e al meu pot sa fiu docila si ascultatoare!!!!

Astia chiar n-au facut nimic in privinta cladirilor de patrimoniu… pacat ca se naruie si in locul lor o sa se inalte ceva grotesc.

Statiunea e un adevarat rai pe pamant!! Iubesc Herculane la nebunie! Si pun pariu ca nul asta voi face din noi plimbari printre stancile alea impunatoare!! ­čśë

Eu am stat la hotelul Ferdinand. Este renovat si afera conditii exclente!

Alter Ego, exact asa cum zici si cum am zis si eu : mare pacat. Dar ce putem noi sa facem? Doar sa scriem si sa sensibilizam opinia publica. Puterea e intr-alta parte !

Orry, eu nu tin pariul, ca sunt aproape sigur ca o sa-l castigi :))

Simion Cristian : da, Ferdinand e unul dintre cele mai luxoase (daca nu chiar cel mai luxos) si mai scumpe hoteluri din Herculane. E si bine plasat. Daca ai stat acolo, inseamna ca ai bani !

Avem o tara asa frumoasa. Pacat ca e locuita!

Legat de articolul de mai sus, eu am gasit cazare la Baile Herculane cu ajutorul siteul http://www.rotouring.com si mai stiu un site care compara preturile la toate hotelurile din Baile Herculane http://www.nabooko.com

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.