Inventie bancara tipic romaneasca : anul de 360 de zile

18

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 15-04-2010

Ieri mi-am luat la puricat contractul de credit pe care-l am cu o anumita banca. Si am descoperit cu acest prilej doua magarii vizibile cu ochiul liber :
  1. Desi dobanda este fixa, adauga ei o clauza exact contrara, adica isi rezerva dreptul sa o majoreze in cazul unor modificari semnificative pe piata monetara. Clauza ce poate fi interpretata de banca oricum doreste, adica sa majoreze dobanda cand vor muschii lor. Fie pentru ca s-a marit inflatia, fie ca a crescut cursul leu/euro, fie leu/dolar, fie pentru ca a crescut Euriborul, fie Buborul, fie Roborul, fie ca a marit BNR-ul dobanda de politica monetara, fie pentru ca directorul bancii s-a sculat cam mahmur dupa cheful de aseara. Lucru pe care l-au si facut, marindu-mi in mod nejustificat dobanda.
  2. La calculul dobanzii lunare, in conceptia lor anul are 360 de zile. Clauza asta ar fi haioasa, daca nu te-ar frige la buzunare. Deci, dobanda contractului este anuala. Ca sa se afle dobanda lunara, se ia aia anuala, se imparte la numarul de zile din an si se inmulteste cu numarul de zile din luna. Bineinteles ca daca imparti la 360 in loc de 365, obtii o dobanda ceva mai mare. Am caculat cat „ciupeste” banca din aceasta clauza : intre 1 si 3 lei, lunar. In medie, 2 lei pe luna, adica 24 lei pe an, adica in 5 ani cat dureaza contractul meu, 120 de lei. Daca inmultum cu cati clienti de acest fel are banca, va dati seama ca aceasta „ciupeala” devine o sursa destul de serioasa de venit pentru ei.
Ce-am facut? Am depus la ei o notificare prin care le cer sa rezolvam pe cale amiabila problemele, in termen de o luna de zile, in caz contrar ma voi adresa OPC-ului si justitiei. Si sunt decis sa merg pana la capat, ca doar mie nu-mi pica banii din cer.

Comments (18)

Prima clauza este folosita pe scara larga in domeniul bancar, cea de a doua este pur si simplu aberanta!

Succes! Mă, tu vrei un credit nou şi aşa le forţezi mâna! 😛

pai si asa anuntau astia ca s-a scurtat ziua (parca) dupa cutremurele din ultimul timp. ei asa au interpretat-o

George,
O să îţi spun mai întâi o scurtă povestioară 🙂
Fenomenul bancar, într-un anume fel, a existat încă din Antichitate şi cred că nu este o noutate acest lucru pentru cineva. De-a lungul timpului, cei care au realizat profit din această practică „ticăloasă” 🙂 s-au numit (în ordine cronologică): preoţi, proprietari de terenuri, negustori, cămătari, bancheri (deşi enumerând cămătar şi bancher, cred că e pleonasm:)) etc. Tot de-a lungul timpului, autorităţile au avut interesul să controleze acest fenomen, iar primele înscrisuri care aveau reglementări în această direcţie au fost Codul Hammurabi şi mai târziu Biblia (!), în cartea „Exodul” (deşi aici, e şi o chestiune de interpretare, oarecum…). Dovada relizării profitului, de către cei care aveau această îndeletnicire, sunt tabletele de contabilitate descoperite în Mesopotamia, sub ruinele templului Uruc, templu datând din perioada anilor 3400-3200 î.Hr., considerat a fi cel mai vechi edificiu bancar cunoscut. Şi încă de atunci şi până astăzi, aceşti oameni (inclusiv autorităţile de la putere) se îmbogăţesc pe seama „nevoiaşului”, pe seama faptului că nu citim contractele pe care le semnăm (din diferite motive), pe seama faptului că suntem mult prea ocupaţi, grăbiţi, stresaţi, indolenţi, săraci etc. Ce pot să spun… e mare şi bătrân „balaurul” dar…. dă cu ei de pământ! Eu, te felicit! Sper să te ţină nervii 🙂
O zi frumoasă! calina s.
PS. Îţi multumesc, pt… lipsa cerului cu norişori! 🙂

Simon Cristian : si prima e aberanta. Adica cum, dobanda e fixa, dar banca o poate majora?

Canguru : m-am ferit de credite ca dracu' de tamaie. Iar dupa experienta astuia, o sa ma feresc si mai rau !

Dennis : da, tu ai dreptate. Sa stii ca la asta s-au gandit si ei.

Calina, multumesc pentru scurta istorie a camatariei bancare.

Pe lista aberaţiilor naţionale putem adăuga încă una, din domeniul bancar pe care încerc să îl evit cu mare drag. Până acum am reuşit, n-am contractat încă niciun credit…

Cristian, te felicit pentru ca ai rezistat. Si eu mi-as fi dorit, dar presiunile au fost prea mari.

1. dupa calculele tale te inregistrezi cu un deficit de 24 ron /an nejustificat.
2. in baza uniu contract semnat , parafat in deplinatatea facultatilor mintale(vor spune) de buna voie si nesilit de nimeni.
3. cale amiabila, zici? ha ha ha cu banca? iti vor face niste calcule simple, avand ca suport contractul semnat de ambele parti.
4. si acum sa-ti fac niste calcule simple cu cheltuielile de judecata si cu timpul pierdut la usa O.P.C-ului. sau poate nu!:)
nu zic ca nu-i corect ce spui dar e o cauza pierduta din start.
in Romania problema nu e coruptia si furtul pe fata al unuia si al altuia, e gradul de incultura si incompetenta cu care ne confruntam zi de zi la cele mai inalte niveluri( si sa fie clar nu vorbesc de politizare).
Daca esti perseverent si "incapatanat" 🙂 nu pot decat sa-ti doresc sorti de izbanda.

Anaid, si eu sunt aproape convins ca ma vor ignora. Dar fii sigura ca macar o amenda de la OPC tot vor incasa !

pariem?

daca amenda bate cei 120 de lei, esti idolu meu. dasa le-o dea

Sa te ajute Domnul, dar ma tem ca nu prea ai sorti de izbanda. Ai semnat contractul…

ziua buna!
am nevoie de o adresa de mail ca sa-ti trimit invitatie:D
explicatiile vin dupa:)

Am scris "in draci" si la sfarsit, in loc de postare: "Ne pare rau, solicitarea nu poate fi satisfacuta" – si ADIO TEXT (iar eu BINEINTELES ca fusesem DIN NOU atat de (Biiip!) incat nu-i dadusem un cut-paste, cum am facut altadata!)

Anaid, nu pariem ca mi-e cam jena sa iau bani de la o femeie.

Vanghelie, amenzi asa de mici nici nu exista.

Marada, ai dreptate, am semnat contractul. Dar tot in acel contract se spune ca pot solicita modificarea anumitor clauze. Iar eu asta fac : solicit niste modificari. Asa ca nu mai fi asa de fatalista !

Zana : geocer@geocer.net

Victor, imi pare sincer rau. Blogspotul mai are si momente dintr-astea cand da rateuri. Probabil ca trebuie sa-i ascult pe cei care ma tot sfatuiesc sa ma mut pe wordpress sau pe domeniul personal.

Ce onoare mi-ai facut cu portretul. Deci l-ai ales pe cel … neretusat!
Merçi de gest….mamá,mamá… ce cunoscuta am sa ma fac! Acum chiar trebuie sa-mi iau în serios ¨talentul¨.
Salutari… si cu bancile asa-i … literele mici sunt cele smechere în contracte!

Giulia, pai ai si vreunul retusat?

nu-i iei , ti-i dau! hi hi hih nu pariez decat atunci cand castig.:)

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.