Sper ca Ponta spune poante !

12

Postat de Geocer | in categoria impozite, salarii | pe data de 13-05-2010

L-am vazut pe tanarul sef de partid, aseara, la televizor. Sustinea sus si tare impozitarea diferentiata si reintroducerea impozitului pe venitul global (cred ca ar trebui sa-l numeasca „venitul gloabei”, ca asa ne considera politicienii pe noi, astia care tragem in jug ca s-o duca ei bine).
Si cum zicea musiu Ponta ca ar trebui sa se impoziteze salariile? Pai, pana la 1000 de lei, sa nu se impoziteze, de la 1000 la 3000 sa se ia 25 %, iar peste 3000, procentul sa fie de 50 %. 
Esti nebun? In primul rand ca un salariu de 1100 sau 1200 de lei nu e unul asa de mare incat sa-i pui atata bir bietului om. Si-apoi, se compara un salariu de 3100 de lei de care mai gasesti pe la cate un privat, cu unul dintr-ala de 20000 de lei, cum au anumiti salariati de la stat?
Sigur, de-aici nu trebuie sa intelegeti ca se va face un calcul dintr-asta simplist si cel care are baza de impozitare 3100 lei (asta insemand un salariu brut de cca. 3700 lei)  va plati 1550 de lei impozit. De fapt, pentru primi 1000 de lei, nici el nu va plati nimic, pentru urmatorii 2000 va plati 25 %, adica 500 de lei si doar pentru acei 100 de lei care depasesc pragul de 3000 va plati 50%, adica 50 de lei. In total, impozitul va fi in cazul asta de 550 de lei, in prezent, conform cotei unice fiind de 496 lei. Dar n-am vazut pe nimeni sa explice treaba asta la televizor, iar cei mai tineri, care n-au apucat perioada impozitarii progresive dintre 2000 si 2004 ar fi putut intelege complet aiurea. Oricum, e clar ca impozitul va creste. In exemplul luat de mine, cresterea este de 54 lei, dar pentru salarii mai mari va fi mai mare, bineinteles. 
Ce se va intampla cu salariile mai mici? Va scadea impozitul pentru cei care au drept baza de impozitare  1300 de lei, de exemplu? Pai, in prezent ei platesc 208 lei impozit. Dupa spusele d-lui Ponta, ar urma sa plateasca doar 75 de lei, deci se pare ca ar fi un oarecare castig ! Si-atunci cam pe unde ar fi echilibrul? Asta este urmatoarea intrebare logica. Adica, la ce venit baza de calcul, impozitul ar ramane acelasi? Ei bine, echilibrul s-ar produce cam pe la 2750 de lei impozabili, asta insemnand un salariu brut de cca 3300 de lei (mai intai se dau jos contributiile la sanatate, somaj si pensii, apoi se impoziteaza).
Deci, acum stiti : daca se va aplica propunerea pontoasa, veti castiga ceva mai bine daca aveti salarii brute mai mici de 3300 lei si mai prost daca aveti salarii mai mari decat acest prag.

Comments (12)

sunt putini privati care opereaza in cartea de munca salariul real. poate din aia 3100 cat ii ia angajatul, jumate sunt pe acte si restul la negru. normal, depinde de firma si de patron.

daca s-ar aplica treaba asta eu as iesi in avantaj.

Angajatorul meu nu da nici un leu la negru ! Si e privat.

Cu plati la negru, iti furi singur caciula – ti-o spune unul care se zbate-n mediul privat de shaish'pe ani.
Aaaa… ca incasezi plati la negru, asta-i alta treaba, vorbim de sume care ocolesc rubrica "intrari" din contabilitate.
Dom'e, cum am da-o, cum am suci-o, treaba-i asa: din 4,5 milioane de muncitori, 1,5 milioane sunt bugetari, 3 milioane vin din mediul privat. Cat mama dracului sa-i mai mulgi p-astia din urma, cat sa le mai pui in spinare?!!!

Nu mai bine ne donam noi salariile statului si facem fotosinteza? … ca si asa voiam sa mai slabesc putin.

faina argumentatia, george.

1. Atentie la exprimare, ca sa nu rezulte altceva decat intentionai sa comunici: ai inceput bine precizad ca aceasta impozitare progresiva ar urma sa fie aplicata venitului global, dar pe urma ai "cotit-o" catre salariu. Multi salariati mai au si alte venituri: inca un serviciu, dividende si/sau dobanzi, prestari servicii, inchirieri, drepturi de autor, vreo bursa, vreo pensie (mai mult sau mai putin speciala), etc. Nu-i greu de "sarit" dintr-o categorie de impozitare in alta, mai ales atunci cand "baza" e aproape de limita superioara.
2. E cam idioata progresarea atat de brusca (din 25% in 25%) si atat de "timpurie" (la valori atat de mici), precum si limitarea la doar 50% indiferent cat de mare e venitul (americanii merg pana la valori mult mai mari, in cazul veniturilor foarte mari, care depasesc necesitatile unui trai luxos).
Cresterea atat de "abrupta" stimuleaza plafonarea la venituri mici. ("Acu' am 3.000 lunar, raman cu 2.500 dupa impozitare. CE, is fraier sa muncesc (oficial) dublu pt inca 1.500?") ALTA e situatia pt cei care pot fara prea mare bataie de cap sa-si inmulteasca veniturile (mai ales daca ORICUM depasesc binisor limita celor 3.000) – "baietii destepti".

Gamalia, nu te impiedica nimeni sa-ti domezi salariul domnului Boc sau doamnei Udrea. Chiar este recomandabil sa faci treaba asta, desi … la salariul tau … ar fi bine sa mai convingi inca vreo 10-15 persoane sa faca acelasi gest, ca sa te ia in seama respectivii.

Simf, lasa ca tu esti aproape la fel de batrana ca mine si stii cum e cu impozitul progresiv !

Victor, ai dreptate, dar eu am vrut sa reduc la salariu pentru a intelege toata lumea argumentatia. Daca-i mai complic si cu fisa fiscala si cu venitul global care se regularizeaza in anul urmator, chiar ca bag pe toata lumea in ceata.

Apropo de cei care aduc venit (gen electrica) si cei care "mulg statul" (exemplu invatamantul).
De ce nu facem invers? Electricitatea, fara de care nimeni nu poate trai, sa devina gratuita, sa se bucure orice om de ea, iar invatamantul, de care se pare ca nu prea e nevoie intr-o societate, sa fie platit.
Ops, ce ziceti de asta?

turisticus: eu am alta idee. mancarea, apa, canalizarea si locuintele sa fie gratis, restul sa fie platite.

hai fiecare cu o idee…

Previzibil raspunsul tau, dennis. Mai incearca.

Eu zic sa nu fie nimic gratis. Sa platim si aerul pe care-l respiram. Asta ca sa ne invatam minte si sa nu ne mai nastem !

turisticus: te las pe tine. esti mult mai bun

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.