Indignari provinciale

5

Postat de Geocer | in categoria pendiuc, pitesti | pe data de 03-06-2010

Tocmai am vazut niste stiri locale si am reusit sa ma indignez atat de tare incat am dat fuga sa-mi vars amarul pe blog. Ca doar de-aia mi-am facut blog, nu?
  • Mai intai m-a scos din sarite Primarul nostru care niciodata n-a mancat usturoi, deci gura nu i-a mirosit si nici nu-i miroase. Ce zicea d-l Pendiuc? Ca o sa amendeze Asociatiile de proprietari care au reabilitat termic blocurile, iar apoi le-au vopsit in toate culorile, Pitestiul avand tendinta sa devina un fel de oras-sorcova, asa cum a scris si amicul meu Cangur (ma rog, el a zis „papagal”, dar asta e doar o chestie de viziune artistica). Ca se plange Cangurul sau ma plang eu, chestia este de inteles, ca noi suntem doar doi cetateni oarecare ai orasului. Dar sa vii tu, primar care ai in mana toate parghiile necesare ca sa faci ceva bun, eficient si placut ochiului in orasul pe care-l gospodaresti si sa spui ca o sa-i amendezi pe cei care au facut ceva pentru a-si reabilita blocul, in conditiile in care tu n-ai facut nimic ca sa-i ajuti, asta mi se pare cea mai mare magarie posibila. Adica, exista o Ordonanta de Urgenta care prevede ca Asociatiile de proprietari vor plati doar 20 % din pretul reabilitarii, restul fiind platit de Primarie si decontat de Ministerul Locuintei si al nu mai stiu cui. Iar tu, Primarie, refuzi sa te implici financiar, deci lasi in plata Domnului problema respectiva. Pe cand unele asociatii, sau unii proprietari, simtind ca au nevoie de acea reabilitare (ca doar pe ei ii afecteaza lipsa acesteia), fac un efort financiar si o realizeaza. Pai daca n-ai vrut sa te implici, la ce-mi vii mie, dupa ce am facut ceva, sa-mi spui ca n-am facut bine? Ma lasi sa gresesc ca dupa aceea sa vii sa-mi dai in cap? Halal primar ! De fapt, normal pentru d-l Pendiuc : in ceea ce-l priveste, orasul Pitesti se afla intre Prefectura si Teatrul Davila. Tot ceea ce este in afara acestui perimetru nu conteaza.
  • Apoi m-a indignat o banca (nu-i stiu numele ca l-as publica). Cica, daca la ghiseul acelei banci se prezenta cineva ca sa plateasca rata la un credit, persoana era legitimata si in cazul in care nu era chiar titularul creditului trebuia sa plateasca un comision de 4-10 lei. Deci, daca ai contractat un credit la ei, era musai sa te prezinti personal in fiecare luna ca sa-ti platesti rata, de parca daca venea altcineva banii n-ar fi avut aceeasi valoare. Cineva i-a reclamat la Protectia Consumatorului, asa ca au incasat o amenda de 20 000 lei (200 de milioane vechi). Si-acum culmea tupeului : au contestat amenda in justitie ! Pai nu era vizibil cu ochiul liber ca fac o ilegalitate? Trebuia sa le-o confirme Justitia? Uite ca le-a confirmat-o. Si cred ca amenda ar fi trebuit sa fie mult mai substantiala pentru o astfel de magarie !

Si uite-asa, in loc sa-mi beau si eu berea linistit, uitandu-ma la cei care-l barfesc pe Basescu, a trebuit sa ma enervez din nou pe primarul pitestean si pe banci. Dar acum, gata, mi-am varsat focul !

Comments (5)

Indigneaza-te, domnule, ca de-aia avem democratie sa ne indignam… Eu inca ma astept sa-si termine toata lumea indignarea si sa mai facem si ceva. Ca zici ca m-am mutat la arabi… Inshallah (?!)…

Nu era o critica, poate asa o constatare mai acida… Asa e berea pe la Ploiesti, si nenea Iancu patea la fel: se electriza… ­čśÇ

Bine Roxana, m-ai convins : ma duc sa dau foc la Primarie. Mama lor de hoti !

Stati asa ca "m-ati pierdut pe drum"!
Daca blocurile sunt vopsite fiecare in alta culoare este (dupa parerea mea) un lucru de laudat, nu de condamnat – sub rezerva faptului ca imobilele invecinate ar cam trebui sa fie vopsite in culori care sa se asorteze. (Altfel sta treaba daca fiecare bloc este "tarcat" in mai multe culori.) In acest fel, PE LANGA faptul ca sunt mai usor de dat indicatii pt gasirea adresei ("dupa benzinaria de la coltul cu strada… intri in primul bloc indigo pe partea opusa a drumului"), CE-ati fi vrut, sa le vopseasca in negru deschis, sau in kaki uniform ca la armata?
Da' de unde ma uit eu, problema e alta: din cate stiu eu, conform legii lucrarile de constructie (INCLUSIV reconditionarile care afecteaza aspectul exterior al imobilului) este obligatoriu sa fie efectuate doar dupa obtinerea unei autorizatii de constructie, care se elibereaza doar pe baza unui proiect. Daca asociatiile rspective au neglijat aceasta conditie legala, sa le para bine ca primarul nu le obliga (cum ar avea dreptul) sa readuca imobilele la starea dinaintea interventiei, si se multumeste sa le dea o amenda (si eventual sa le oblige sa schimbe culoarea imobilului pt a se asorta cu constructiile invecinate). Daca insa asociatiile au acea autorizatie de constructie, ele pot sa-l trimita pe primar sa-l amendeze pe arhitectul-sef al municipiului, intrucat a semnat ceva ce primarului nu-i convine (si in ultima instanta sa se amendeze si pe sine fiindca tine in acel post pe cineva fara "gusturi" in materie de culoare a zugravelii).

Victor, sunt convins ca asociatiile au avut autorizatie de constructie. Dar pe autorizatie scrie sa se pastreze culoarea initiala a blocului. Adica, sa ramana toate asa cum au fost facute pe vremea lui raposatu', deci gri murdar. Ori oamenii au vrut sa inveseleasca putin aspectul cartierelor, folosind niste culori mai vii. Numai ca, avand in vedere faptul ca n-a existat o conceptie unitara (pe care primaria ar fi trebuit s-o aiba) a iesit ceva ce seamana cu o sorcova. Asa cum zici, ar trebui o combinatie de culori placuta ochiului.

Nerespectarea conditiilor impuse prin actul de autorizare este sanctionabila.
Calea normala si legala de modificare a aspectului estetic exterior ar fi fost (ar trebui sa fie) obtinerea fie a unei autorizatii care sa prevada alta culoare, fie – mai fezabil – a unui act aditional la autorizatia standard primita, prin care sa fie stabilita si precizata o noua nuanta de culoare in care sa fie permisa zugravirea imobilului.
In caz contrar, CUM ar fi trebuit sa se fi manifestat acea noua conceptie unitara pe care o pomenesti si pe care sunt si eu de acord ca primaria ar fi trebuit s-o fi avut? Daca primaria ar impune si asociatiilor sarace (care tocmai din aceasta pricina nici nu se gandesc sa schimbe aspectul exterior al imobilului) sa zugraveasca blocul intr-o noua culoare, noi toti (in frunte cu mine si cu dumneata) "am sari de (Biiip!) in sus" ca asta-i despotism si ca nu-i normal sa impui locatarilor cheltuieli pe care acestia nu le pot suporta (si aceasta este intr-adevar parerea mea) – dar cred ca NICI nu-i de mirare daca DIN PROPRIE INITIATIVA sectia de arhitectura a primariei nu-si bate capul sa intocmesca proiecte de ansamblu doar cu scopul armonizarii coloristice, atunci cand e mai mult decat foarte probabil ca marea majoritate a respectivelor modificari de culoare NU vor avea loc in viitorul previzibil. (Si – pe de alta parte – e MARE bataie de cap sa prevezi pt fiecare imobil o culoare care sa se armonizeze bine cu culoarea prevazuta pt o eventuala ulterioara modificare coloristica a cladirilor invecinate, dar sa NICI nu contrasteze prea agresiv cu aspectul cladirilor invecinate daca acestea nu-si schimba culoarea, sau – SI mai greu – daca isi schimba culoarea doar o parte dintre ele, alese aleator.)

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.