Week end pe meleaguri valcene (II). Ocnele Mari

6

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 30-08-2010

Comparata cu Baile Olanesti, statiunea Ocnele Mari este mult mai saracacioasa. Gasesti si acolo un parculet in care sa te plimbi, dar in privinta cazarii si a posibilitatilor de a servi masa oferta este mult mai mica. Parerea mea este, insa, ca in anii urmatori se va dezvolta destul de mult si asta mai ales datorita deschiderii Salinei in urma cu cca. un an de zile. Pe langa Salina, cei ce-si cauta sanatatea (sau recuperarea, ca mine) mai au posibilitatea de a face baie in bazinele cu apa sarata. Pe teritoriul Ocnelor Mari sunt 2 astfel de amenajari (de bazine) : una chiar in centru, iar cealalta in Ocnita (un sat, sau cartier al statiunii).
Cel pe care-l vedeti in imagine este cel mare, din centru. In aceeasi incinta se afla si unul mai mic, avand o adancime de max. 1,5 m. Cel mare e foarte adanc (vreo 80 m), dar nu e niciun pericol de inec deoarece concentratia de sare e asa de mare incat te tine la suprafata vrand nevrand. Era sambata dupa-amiaza si dupa cum se vede si din imagine, destul de multa lume venise ca sa imbine utilul cu placutul.
Bazinele, ca bazinele, dar Salina mi s-a parut o realizare pur si simplu extraordinara. Nu mi-au iesit bine pozele in semi-intunericul din pestera aia cu pereti de sare, asa ca e mai bine sa le priviti pe cele de pe site-ul lor oficial. Mina de sare a fost amenajata ca si cand ar fi vorba de un oras subteran. Aproape ca te crezi in romanul „Calatorie spre centrul pamantului” al lui Jules Verne. 
Sunt magazine, baruri, un restaurant, o crama, locuri de joaca pentru copii, sala de cinema (cand am trecut noi pe-acolo se proiecta „Tom si Jerry”), biserica, terenuri de fotbal, basket, se poate juca ping-pong, biliard, copiii se pot plimba cu masinutele, sunt si cateva parculete cu banci, leagane, fantani arteziene frumos amenajate si altele. N-am vazut alte saline, deci nu pot sa fac comparatii, dar mi-au spus prietenii care au fost si la Slanic Prahova ca la Ocne e mult mai frumos. Oricum, eu nu sunt omul care sa ma las impresionat cu una cu doua, dar ceea ce am vazut acolo chiar mi-a placut. Tocmai de aceea ziceam ca dupa parerea mea, Ocnele Mari se vor dezvolta mult in anii urmatori. Erau multi turisti, dar cele 6 autobuze faceau fata la acest aflux, asa ca nu asteptai mai mult de un sfert de ora pana sa te imbarci si sa pleci spre salina. Iar in subteran, suprafata este suficient de mare (10 000 mp) astfel incat sa nu te calci in picioare cu ceilalti. Daca o sa mergeti acolo, aveti grija sa va imbracati destul de gros : temperatura este de 13-15 grade Celsius, fie iarna, fie vara. Eu mi-am propus sa revin acolo, ca si la Olanesti de altfel.
Si o ultima remarca : salina nu este cesionata vreunui particular, este exploatata de Societatea Nationala a Sarii, Sucursala Rm. Valcea. Dar este asa de bine exploatata incat ai impresia ca se ocupa de ea o firma particulara.

Comments (6)

Mai "traiesc" Ocnele? Ultima data cand am fost acolo (ce e drept, sunt cativa ani buni) am vazut o catastrofa, si nu a naturii cât a saraciei.

Da, acum cativa ani Ocnele Mari aveau toate sansele sa fie rase de pe fata pamantului din cauza alunecarilor de teren. Acum si-au luat avant, mai ales datorita salinei, dupa cum spuneam.

De altfel, am mentionat inca de la inceput ca statiunea e mai saracacioasa. Dar traieste si cred ca se va dezvolta mai mult in viitor.

Saraca ori nu, am multe amintiri frumoase de acolo, iar cum sanatatea nu-mi este prea buna, cred ca am sa o vizitez si eu cat de curand.

O intrebare stupida acum: in salina e recomandat sa stai doar 30 de minute pe zi?

Mihai, recomandarea aia e de ordin general, pentru cei sanatosi sau cu probleme minore. Noi am stat cam o ora. De altfel, in functie de afectiunea de care sufera pacientul se recomanda cat sa se stea zilnic si cate zile sa dureze tratamentul. Cred ca informatiile astea se pot gasi pe site-ul lor. Am dat link.

[…] le recomand să urmeze link-urile acesta si acesta. Iar mai spre toamna am petrecut un week end la Ocnele Mari si Olanesti. Am avut câte ceva de povestit și despre cele două stațiuni vâlcene. Anul trecut […]

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.