Populism si demagogie la Congresul PSD

0

Postat de Geocer | in categoria politica, PSD | pe data de 16-10-2010

Chiar daca a fost transmis in direct, chiar daca s-a facut live-blogging de acolo, pe mine m-a interesat foarte putin cel de-al doilea congres al PSD din acest an. Apropo, Ceausescu facea congrese din 5 in 5 ani. Vad ca partidele de azi tind sa faca din 5 in 5 luni.
Desi nu m-a interesat, deci nu l-am privit in mod continuu, macar din cand in cand, sporadic, tot am mai prins cate ceva de pe-acolo. Iar cele cateva faze pe care le-am vazut m-au determinat sa scriu despre ei dandu-i exemplu drept demagogi si populisti, asa cum am facut de mai multe ori si cu PDL-ul.
Deci, se apuca domniile lor sa promita populatiei ca inca din prima zi de guvernare vor mari salariile bugetarilor. Doar enuntarea acestei intentii este in mod clar o dovada de populism. Adica vor sa obtina voturile angajatilor de la stat (care nu sunt putini), promitandu-le o mita (sau daca vreti, o pomana) post-electorala : „votati-ne pe noi si va vom da!”.
Apoi vorbesc despre „un nou tip de functionar public”. Aici ar trebui sa dezvolte putin subiectul, inclusiv in legatura cu promisiunea anterioara. Adica, tot cei care sunt acum functionari publici vor fi transformati peste noapte in „functionari de tip nou”, sau vor fi inlocuiti de altii, de preferinta clientela politica de-a PSD? Ca o simpla paranteza, cei din generatia mea isi mai amintesc probabil ca si Ceausescu visa sa creeze un „om de tip nou”, fara insa a spune in mod concret cam ce-ar insemna treaba asta. Asa si cu PSD-ul : nu explica daca functionarul de tip nou trebuie sa aiba o alta atitudine fata de contribuabil, sau fata de „Partid si de Stat”! Si spun asta avand in vedere si faptul ca atunci cand au fost la guvernare, principala preocupare a PSD-istilor a fost aceea de a-si pune proprii oameni in posturi cheie, pe scurt de a politiza si PSD-iza administratia publica. Si-or fi schimbat ei parul in anul in care n-au mai fost in fruntea bucatelor, dar sunt sigur ca naravul si l-au pastrat.
Sunt si alte promisiuni populiste, nu e cazul sa insist pentru ca fiecare le poate identifica. In general, discursul celor participanti la congres a fost unul demagogic si populist. Inclusiv cel al lui Sorin Oprescu. Asa ca eu m-am convins : nici astia nu sunt demni de votul meu (o spun ca si cand votul asta ar conta vreun pic ­čśÇ ).

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.