10

Desteapta-te Romane!

Posted by Geocer on 27 noiembrie 2010 in Unire |

Hai sus, nu mai dormi atat. Ce daca e sambata? Stii bine cum a zis Caragiale : „Natiune, fii desteapta! Si noi dormim, dom’le”. Hai ca mai sunt cateva zile pana la Sarbatoarea noastra Nationala (pe care unii o confunda cu cea a PRO-TVului), iar noi nu suntem nici treji si nici nu gandim liber.
Pai ce-am invatat noi la scoala, pe vremea ailalta, despre 1 Decembrie? Aud? Ia spune tu, elev Popescu! Aha, deci nu stii. Iar ai batut mingea cu toti derbedeii pe maidan, in loc sa inveti la istorie. Stai jos, ai nota 4!
Deci, era la sfarsitul primului razboi mondial, da? Ostirea romana, dupa ce incercase cucerirea Transilvaniei in 1916, fusese respinsa de trupele germane, maghiare si austriece, Bucurestiul fusese ocupat, guvernul si Casa Regala se retrasesera la Iasi, apoi a intervenit acea revigorare a trupelor, cu ajutorul aliatilor Occidentali, legendarele lupte de la Marasesti, Marasti si Oituz, Occidentalii redeschisesera si frontul de vest, asa ca incetul cu incetul romanii isi recucerisera tara, ba mai mult intrasera in Transilvania, si mersesera mai departe, pana aproape de Budapesta. Ce-au facut transilvanenii? Au inceput sa-si puna intrebari privind soarta lor, dupa ce razboiul se va fi incheiat, iar sfarsitul acestuia nu era departe. Erau cateva posibilitati ce li se ofereau, asa ca aveau de unde sa aleaga.

  • Ar fi putut sa ramana o tara independenta, asa cum au ales fratii nostri de peste Prut in 1990, cand s-a destramat URSS. Situatia era oarecum similara : in 1918 era mai mult decat clar faptul ca Imperiul Austro-Ungar isi traia ultimele zile. Dar vremurile erau tulburi rau de tot, iar o tarisoara asa de mica ar fi fost tot timpul „calcata” de invadatori, asa cum fusesera ei tot timpul. In 1990, cand Republica Moldova a ales sa ramana o mica tarisoara independenta, problema invadatorilor nu se mai punea la fel ca in 1918. Si cu toate astea, nici in ziua de azi n-au scapat basarabenii de amenintarea Rusiei. Va inchipuiti cam la cate agresiuni din afara ar fi fost supusa Transilvania dupa 1918, daca ar fi ales aceasta cale?
  • S-ar fi putut alipi Ungariei, doar aveau destui maghiari pe-acolo. Chiar daca romanii erau majoritari, trasa putin din condei, statistica ar fi putut arata altceva. Ba chiar si istoria poate fi cu usurinta trasa din condei, astfel incat Transilvania ar fi putut lejer sa devina „pamant unguresc” sau „leaganul ungurimii”. De ce n-au ales aceasta cale, totusi? Pentru ca s-ar fi alipit unui stat invins in razboi si ar fi trebuit sa suporte multe privatiuni pentru a plati daunele impuse de invingatori. Pana si maghiarii si-au vazut interesul, iar reprezentantii lor au votat tot cu alipirea la Romania. Si mai era ceva : anul 1849, cand transilvanenii se ridicasera impotriva alipirii fortate la Ungaria Mare a lui Ladiszlau Kosuth nu fusese catusi de putin uitat de catre unguri, deci se puteau astepta la razbunari feroce din partea acestora.
  • Unirea cu Principatele Romane le oferea intr-adevar o alta perspectiva. Oricum, majoritatea erau romani, intelectualii militau de multa vreme pentru aceasta unire, pana si patura mijlocie era convinsa ca aceasta-i calea de urmat. Nu prea le convenea maghiarilor, nu le convenea nici sasilor, dar pana si ei isi dadeau seama ca „macar pentru moment” aceasta e cea mai buna solutie. Tocmai de aceea istoria a consemnat faptul ca la Adunarea de la Alba Iulia, nu numai reprezentantii romanilor, dar si cei ai maghiarilor si germanilor din Transilvania, au votat pentru unirea cu Romania. O fi contat si faptul ca un corp de armata roman era incartiruit la numai 50 Km de Alba, gata oricand sa intervina? Acesta o fi fost scopul stationarii acelor trupe in apropierea orasului in care urma sa se voteze viitorul Transilvaniei, adica sa exercite o anumita presiune? Am putea afla doar daca am avea acces la Arhivele Militare si am citi Ordinele de Zi ale acelei unitati, in perioada de la sfarsitul lui noiembrie si inceputul lui decembrie. Eu n-am acces, dar poate ca altii au avut si au in continuare. Au publicat ei ceva in urma cercetarilor efectuate? Nu stiu!
  • Cum o fi fost, cum n-o fi fost, iata ca Marea Unire s-a infaptuit in mod pasnic, prin vointa liber exprimata a transilvanenilor, iar peste cateva zile avem si noi liber de la serviciu ca sa ne bucuram de fasole cu carnati (dar numai de la ora 15.30, dupa ce se termina manifestarile). In plus, putem merge la Timisoara fara pasaport, ca sa ciocnim o stacana de vin fiert cu sfintia-sa Parintele Vania.

    10 Comments

    • […] Adele Onete, Elisa, Atitudini, Theodora Marinescu, Andi Bob, Tanya, Gabitzu, Cristian Dima, Geocer, Vania şi […]

    • andryusha spune:

      Cum, nu e ziua în care domnul Sârbu a declarat: Române, gândește liber!?…. Nu pot să cred… 😆

    • Daurel spune:

      Un articol clar si lamuritor; felicitari pentru obiectivitate !
      A fost o minune ajutata de armata americana, favorizata de revolutiile din Rusia, de slabiciunile imparatilor din Germania si Austria…
      Au punctat, inca odata in favorea noastra, SUA la recunoasterea Unirii in anii ce au urmat; normal ca si Franta…

      • Geocer spune:

        Exact! Foarte mult a contat in recunoasterea Unirii, relatiile stranse pe care le aveam cu Franta. De altfel, un corp de armata francez condus de Generalul Bethelot a avut un rol important in pregatirea si realizarea liniei de rezistenta Marasesti-Marasti-Oituz, sub sloganul „Pe-aici nu se trece!”

    • Vania spune:

      Sincer, prefer coniacul nefiert…

    • Canguru' spune:

      Deci de-asta avem noi, acum, parte de hotiile CFR-ului in campionatul romanesc. Damn it!

      Felicitari pt articol (cu litere mici)

      • Geocer spune:

        Mda, stiu ca tu ai fi preferat ca Transilvania sa se uneasca cu Ungaria, numai ca sa nu aiba Dinamo rival la manarii!

    • […] Despre conjunctura Unirii sunt de acord cu GEOCER, la care am comentat si am cazut la pace: fãrã sprijinul Frantei si SUA nu s-ar fi materializat evenimentul…(Desteapta-te Romane!) […]

    Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

    Copyright © 2007-2023 Blog Geocer All rights reserved.
    This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

    Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.