8

Cum se sarbatorea pe vremuri ziua de 1 Decembrie?

Posted by Geocer on 1 decembrie 2010 in Sarbatori, Unire |

Am sa raspund aici unei intrebari pe care mai tinerii mei cititori inca n-au indraznit s-o puna (ce sa-i faci, tinerii sunt mai timizi!). Adica, bun, ne-am lamurit : acum o sarbatorim cum se stie, dar cand eram eu de varsta fiului meu, cum se sarbatorea?
Pai… nu prea se sarbatorea. Nu era zi libera, asa ca omul mergea la serviciu ca in oricare alta zi lucratoare a anului (la fel ca-n ziua de Craciun, de exemplu).
Sigur, invatam la istorie despre aceasta zi, se mai vorbea cate un pic si pe la radio sau la televizor despre semnificatia sa, dar in rest nimic. Comunistii nu putusera sa „confiste” acest eveniment istoric, asa ca preferasera sa-l cam ignore. Partidul Comunist nu exista in 1918, deci e clar ca nu aveau cum sa spuna ca ei infaptuisera Marea Unire, asa cum spuneau despre ziua de 23 August. In plus, cum sa vorbesti despre 1 Decembrie 1918, fara sa amintesti de rolul partidelor istorice in infaptuirea Unirii, fara sa amintesti de Iuliu Maniu si de alti lideri politici importanti ai vremii? Partide pe care comunistii le interzisesera, lideri pe care ii arestasera si chiar ucisesera. Cum sa vorbesti despre Marea Unire fara a-l pomeni pe Regele Ferdinand? Dar cum sa vorbeasca despre monarhie comunistii, cand chiar ei il obligasera pe Regele Mihai sa abdice? Deci, le era cam peste mana, le cam statea in gat aceasta zi, dar nici n-o puteau desfiinta de tot. Uneori aveam impresia (de fapt nu era doar o impresie) ca se sarbatorea mai cu fast Mica Unire, cea de la 24 Ianuarie 1859, dintre Moldova si Tara Romaneasca. Asta pentru ca era pusa pe seama „fortelor revolutionare si progresiste care infaptuisera revolutia de la 1848”, forte pe care ei le „confiscasera” deja transformandu-i pe liderii de-atunci in niste precursori ai comunismului.
In concluzie, mare noroc am avut cu Revolutia si cu democratia, caci ne-au redat adevarata semnificatie a aceastei zile de sarbatoare, ziua in care se deschide sezonul la tuica fiarta, ziua in care putem manca liber si fara nicio constrangere fasole cu ciolan, ziua in care alesii nostri tin discursuri marete la televizor sau in fata unor multimi care nu-i asculta, ziua in care primarii mai au prilejul sa le faca cate o pomana alegatorilor (mai ales celor morti care inca ii voteaza).
Deci sa strigam cu toti in cor : „Traiasca ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Fatarniciei!”

8 Comments

 • […] Mai sărbătoresc azi (din câte mi-am dat eu seama): Gabriela Elena, Flavius Obeadă, Leo, Paul Gabor, Adela Onete, ajnanina, Cristian Dima, Naiv prin România, Cristian Lisandru, A.Dama, starsgates, Daurel, g1b2i3, Gina, Laura Driha, Serafim, Călin, Victor, Alex Mazilu, Carmen Negoită, Romeo, Dan, Roxana Soare, Anamaria Deleanu, Bogdan Onin, Cristian Stefanescu, Geocer, […]

 • marada spune:

  Sunt in afara subiectului, dar sunt necajita ca nu ma pot autentifica pe blogul meu. Imi apare:

  Your browser’s cookie functionality is disabled. Please enable JavaScript and cookies in order to use Blogger.

  Ma poti ajuta?
  Multumesc!

 • Canguru' spune:

  Geocer, sa facem o precizare, daca tot ai predat o lectie ca la scoala: ca Ziua Nationala nu era pe 1 Decembrie, ca acum, ci pe 23 august.
  Si inca o precizare: era mai mare fastul pe 24 ianuarie, de Mica Unire, fiindca pe 26 era ziua tovarasului

  • Geocer spune:

   Evident, ziua nationala nu era cea de acum. Ziua nationala era sarbatorita cu multe cantece si poezii dedicate lui ceausescu, asa cum si-ar dori si Basescu sa i se dedice.

 • Daurel spune:

  (Inca) o relatare corecta; sper sa citeasca si cei care strigau ieri la Alba Iulia ca-l vor pe Iliescu…
  O cunostinta din zona Alba imi spunea recent ca dl Iliescu locuieste la bloc…

 • Sabau George spune:

  si eu sunt un pasionat al poeziilor, frumos blog 😀

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2007-2021 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.