Mituri urbane de secol 21

6

Postat de Geocer | in categoria aberatii, codex alimentarius, manipulare | pe data de 14-01-2011

Toata lumea cunoaste cateva dintre miturile urbane ce au circulat de-a lungul anilor prin minunata noastra tarisoara. Se numesc asa pentru ca, spre deosebire de cele clasice, aceste mituri s-au nascut la oras. Iar la oras, un zvon circula cu mult mai rapid decat la tara, asa incat are mult mai multe sanse sa devina mit.
Daca in deceniile trecute, zvonurile de acest gen se refereau mai ales la femei care au nascut copii cu cap de caine, sau la produse alimentare si bauturi alcoolice fabricate din te miri ce ingrediente (ati auzit de pastilele rosii pe care le pui intr-o damigeana de apa si instantaneu aceasta se transforma in vin?), iata ca odata cu trecerea in mileniul 3 miturile s-au adaptat noilor conditii si abordeaza teme cu mult mai evoluate decat cele vechi.

 • Multa vreme a tinut capul de afis Codex Alimentarius, cel despre care s-a lansat zvonul ca este o modalitate inventata de Guvernul Mondial din umbra pentru a reduce numarul de locuitori ai planetei. Am scris si aici despre el. De vreun an de zile, subiectul a intrat complet in umbra, nimeni nu-l mai pomeneste, semn ca totul nu era decat un zvon.
 • De altfel, foarte multe mituri urbane de secol 21 fac referire la Conspiratia mondiala, la Guvernul din umbra, la extraterestrii care sunt infiltrati printre noi, la nave spatiale care rapesc oameni de pe pamant si asa mai departe. NASA abia daca a descoperit ceva urme de apa pe Marte si o bacterie care traieste intr-un mediu ce pana acum era cunoscut drept distrugator de viata, iar zvonurile cum ca s-au descoperit extraterestri pe o alta planeta, sau conditii de viata similare cu cele de pe Terra s-au raspandit cu viteza fulgerului
 • Sfarsitul lumii. Oho, ce tema generoasa pentru miturile urbane. Au existat astfel de zvonuri tot timpul in istorie, dar cred ca in ultima vreme au atins apogeul. Am citit acum vreo 25 de ani romanul „Vikingii”. Actiunea acestuia se petrecea in jurul anului 1000 dupa Hristos. Si atunci circulau zvonuri cum ca lumea se va sfarsi in acel an 1000, iar oamenii incepusera sa-si faca de cap, sa manance si sa bea tot ce aveau, femeile se culcau cu cine nimereau doar pentru a-si lua o ultima portie de placere, ma rog destrabalare in toate regula. Din toate astea nu s-a ales decat o crestere fara precedent a natalitatii, caci femeile au ramas gravide pe capete! Mitul contemporan face referire la Apocalipsa lui Ioan, la Calendarul Mayas si la alte „semne” interpretate in mod convenabil, astfel incat sa sustina teoria. E o metoda de manipulare clasica, nici n-are rost sa mai vorbesc despre ea.
 • Iminenta inversare a polilor pamantului. Intr-adevar, polii se deplaseaza. Cam cu un grad intr-un milion de ani! Deci, pana la urma se vor si inversa. Peste circa 180 de milioane de ani. Sa traim noi s-o vedem si pe-asta!
 • Dupa 1985, ziua s-a scurtat de la 24 la 16 ore, iar anul asta va ajunge la 12. Asta din cauza nu stiu caror miscari din subteranul Terrei, sau a nu stiu carei forte gravitationale care s-a modificat, in fine, recunosc ca n-am inteles niciodata explicatia pseudo-stiintifica a acestei teorii. Mie personal nu mi se pare ca ziua ar trece mai repede acum, fata de cum trecea in 1985. Poate din cauza ca si atunci eram la fel de ocupat ca si acum, deci nu aveam si nu am timp sa ma gandesc la astfel de prostii. Totusi, niciunul dintre cei care sustin aceasta teorie nu s-a gandit sa explice o chestie banala : cum se face ca nici ceasurile mecanice, nici cele electrice, nici cele electronice nu au sesizat acest fenomen? Si inca ceva : s-a marit cumva viteza de rotatie a Pamantului in jurul axei sale? Ca doar oricine stie ca o zi inseamna o rotatie completa a pamantului, iar un an o „revolutie” adica parcurgerea unei orbite complete in jurul soarelui. N-am auzit pe nimeni pomenind ceva in privinta asta. Toti vorbesc despre niste chestii care n-au absolut nicio legatura cu ceea ce inseamna „o zi”.
 • Nu am pretentia ca as fi epuizat miturile urbane ale acestui inceput de mileniu. Am vrut doar sa va spun parerea mea : asa cum n-am crezut chestia aia cu pastila care-ti transforma apa-n vin, nu cred nici ca sfarsitul lumii va veni in 2012 si nici alt gen de zvonuri care circula peste tot in aceasta perioada.

  Comments (6)

  Pastila care transforma apa-n vin cred ca exista…

  Cand voi vedea cu ochii mei, atunci o sa cred. Pana atunci, nu!

  Rămân la miturile noastre fundamentale.

  Cel mai mult îmi place mitul jerfei pentru creație, nu doar pentru că s-a născut pe plaiurile astea minunate de la noi, ci pentru că asta simt- nimic durabil nu se poate ridica fără jertfă!
  Aștept ca frumusețea acestui mit să revină în locul ei de strălucire!
  p.s. n-am înșirat metafore, asta cred!

  Ehei, miturile alea pe care le invatam la limba si literatura romana n-au nimic de-a face cu cele din ziua de azi.

  anul ăsta o să ieşim din criză.

  Da, iepurasule! Si asta-i un mit urban.

  Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.