Criza pe intelesul tuturor

0

Postat de Geocer | in categoria criza, tv | pe data de 22-02-2011

Cred ca asa ar fi trebuit sa se intituleze documentarul pe care l-am vazut aseara la TVR Cultural. De fapt, nu stiu cum s-a numit caci am nimerit acolo la scurt timp dupa ce incepuse. Realizatorii acestuia au luat la bani marunti criza asta pe care acum ei o pot privi cu detasare. Au acceptat sa participe la realizarea docmentarului si sa povesteasca „cum au petrecut la criza” oameni cu greutate din finantele modiale, printre care ministrii de finante ai SUA, Marii Britanii, Germaniei si Frantei. Nu stiu daca acum mai sunt in functie (cel din SUA sigur nu mai este), dar important este ca erau atunci si au fost cei care au luat rapid niste decizii cruciale. N-o sa ma apuc sa va povestesc tot documentarul, va spun doar ca a fost unul foarte interesant din care am retinut cateva chestii pe care trebuie sa vi le impartasesc.

 • In primul rand o afirmatie care contrazice in mod flagrant ceea ce spune sus si tare d-l Boc : „Prin definitie, cand criza loveste nu esti pregatit, dar trebuie sa actionezi”. Ori, stimabilul nostru premier a spus de nu stiu cate ori ca masurile pe care le-a luat domnia sa, chiar daca impopulare, sunt menite sa ne puna la adapost de viitoarele crize care eventual ne vor mai lovi. Cum ar veni : guvernul nostru n-a actionat ca sa combata efectele imediate ale crizei care ne-a lovit, ci ca s-o preintampine pe viitoarea. Buna treaba, n-am ce zice!
 • Am aflat o noua notiune : cea de „bunuri toxice”. Sunt acele bunuri pe care le dobandesc bancile in urma unor credite ipotecare neperformante. Case, apartamente, terenuri, hale industriale, cladiri de birouri si asa mai departe. Pe timp de criza, acest gen de bunuri imobiliare sunt extrem de greu vandabile, daca se vand, se vand la preturi foarte mici, iar daca nu se vand sunt un balast pentru banci. Pe timpul crizei, foarte multe banci s-au „procopsit” cu astfel de bunuri, fiindu-le greu sa scape de ele intr-un mod rentabil.
 • Ministrul american de finante a avut o serie de actiuni complet ilogice in zilele in care criza s-a pornit, desi probabil ca ar fi avut posibilitatea sa-i reduca mult efectele. Poate ca banca aia care a dat faliment si a declansat criza nu se afla pe lista „clientelei politice” a domniei sale.
 • Apropo de banca „Leman Brothers”, cea a carui faliment a declansat aceasta criza. Abia acum am inteles si eu de ce a antrenat ea acest colaps. La modul simplist (caci lucrurile sunt mult mai „imbarligate”, bineinteles), pentru a-si satisface niste nevoi punctuale, banca B1 se imprumuta de la banca B2. La randul sau, B2 ia un credit de la B3 care de fapt se imprumuta de la B4, iar B4 se imprumuta de la B1. E clar ca daca din sistem dispare (sa zicem) B3, imediat are de suferit B4 (ca nu mai are cine sa-i ramburseze creditul), apoi B1, iar la final B2. Repet, este un mod simplist de a privi lucrurile, pentru a le intelege. In realitate, sunt mult mai multe increngaturi.
 • Am mai retinut o afirmatie : in momentul de fata, cel mai important produs exportat de catre Marea Britanie este cel bancar. Adica, or fi mai producand ei si niste chestii materiale (masini, avioane etc.) dar alea sunt mizilicuri in comparatie cu banii pe care-i vehiculeaza bancile din acea tara.
 • Si o chestie anecdotica : Ministrul de Finante al Marii Britanii povestea ca la vreo 2-3 zile de la declansarea crizei s-au reunit la New York mai marii finantelor din tarile cele mai puternice. zicea : „Mi-am luat o suma importanta de bani lichizi la mine, caci nu eram sigur ca hotelul va mai accepta plata cu cardul peste 2 zile”. Parca la noi n-a fost chiar asa. N-am avut niciodata emotii ca nu-mi va mai functiona cardul bancar. Cred ca la noi s-a manifestat mai mult teama decat adevarata criza. Teama si faptul ca bancile au trebuit sa trimita masiv bani spre tarile din care provin (doar se stie ca nu mai avem banci romanesti).
 • P.S. Intre timp m-am informat : documentarul pe care l-am vazut aseara este de fapt un serial, asa ca lunea viitoare vom putea vedea (la ora 20.00) urmatorul episod. Sper sa nu uit pana atunci.

  Comments are closed.

  Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.