Inflatia psihologica

4

Postat de Geocer | in categoria comercial, manipulare | pe data de 03-02-2011

Degeaba incearca BNR sa tina in frau cursul valutar si sa mentina inflatia in niste limite impuse de catre organismele internationale (FMI, UE) cu care colaboram. Pentru ca vine comerciantul (nu vorbesc de buticarul din colt ci mai degraba de marile lanturi de hypermarketuri) si anunta in gura mare : „in februarie, alimentele se vor scumpi cu 15-20 %”.
De ce face el asta? Pentru ca in ultima vreme i-au cam scazut vanzarile. Iar aruncand o astfel de „bomba” pe piata, in mod sigur vor fi destui romani care vor reactiona prompt, alergand cat de repede pot pana la cel mai apropiat hypermarket ca sa-si faca un oarecare stoc de ulei, de faina si de alte alimente care urmeaza a se scumpi. Asa a fost dintotdeauna! Va amintiti ca pe la inceputul anilor ’90, PECO anunta scumpirea combustibililor cu cateva zile inainte ca ea sa intre in vigoare? Ei bine, zilele alea erau cele cu record de vanzari, caci tot romanul cauta sa-si faca macar un plin ca sa aiba acolo o rezerva cat de cat.
Nimeni nu calculeaza cat anume economiseste facand astfel de „rezerve”. Si nimeni nu se gandeste ca oricat de mari vor fi acestea, pana la urma tot se vor epuiza, deci mai devreme sau mai tarziu tot la pretul majorat vei fi obligat sa cumperi cele necesare.
Revenind la comerciantii nostri care au dat sfoara-n tara privind scumpirile : pana acum le faceau „pe sestache”. Abia cand ajungeai la raft, si doar daca mai tineai minte pretul la care cumparasesi cu o luna in urma, iti dadeai seama de scumpire. Tocmai de aceea zic ca acum au anuntat cu surle si trambite scumpiri, doar ca sa le creasca vanzarile. Nu zic ca nu vor mari preturile. Dar in mod sigur aceste majorari nu vor fi asa de mari, caci in cazul asta chiar ca le-ar scadea si mai rau incasarile.

Comments (4)

Nici atunci, nici astăzi, nu dau fuga să fac stocuri..am un fel de repulsie pentru chestia asta! N-am uitat figurile unora, alergând, cu plasele alea mai de plastic,de la arpechim, cunoscute în toată țara(știu asta din spusele multora, pe plajă, vara, la mare) , întrebându-se unii pe alții” ce-a băgat”?

Nici eu n-am facut vreodata stocuri, dar sunt destui care fac.

Si acum le-a mers!Am vazut mare aglomeratie in magazine. Cumpara mai ales cei cu venituri scazute , care vor, saracii, sa mai economiseasca macar cativa banuti!

Da, Marada, asa este!

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.