Guvernare cu perversiuni

0

Postat de Geocer | in categoria aberatii, Boc | pe data de 29-05-2011

De câte ori am ocazia, urmăresc emisiunea lui Moise Guran de pe TVR2 (de luni până vineri de la ora 19.00) „Ora de business”. Vineri, printre alte subiecte interesante, a vorbit şi despre o chestie pe care el a numit-o „perversiune”. Şi cuvântul mi se pare foarte potrivit pentru ceea ce face guvernul Boc şi mai ales ANAF-ul lui Blejnar.
Este vorba despre agricultori şi despre modul în care-i distruge ANAF-ul. Ca să-i încurajeze, guvernul anterior a dat o lege care-i scuteşte de plata TVA până când vor atinge o cifră de afaceri de 35 000 de Euro. Oamenii şi-au calculat an de an echivalentul în lei al acelui prag, luând drept curs de schimb cursul de la sfârşitul anului, aşa cum se ia şi pentru taxele pe care le plătesc către stat. Iar acum ANAF-ul vine şi zice că de fapt trebuie luat în calcul cursul de 3.5 lei/Euro, cel valabil în momentul în care a intrat în vigoare legea respectivă. Deci, agricultorul nostru a avut impresia că va deveni plătitor de TVA atunci când va atinge pragul de 147000 de lei ca şi cifră de afaceri, pe când ANAF-ul îl consideră plătitor de când a depăşit 122500. Şi vine tovarăşul inspector de la fisc, îi spune că trebuia încă de-acum 3 ani să se declare plătitor, îi calculează TVA la tot ce-a vândut de-atunci şi până acum, plus majorări de întârziere, şi-i dă termen o luna de zile că să le plătească. Sumă e imensă pentru bietul agricultor, ca să nu mai punem la socoteală faptul că trebuie să plătească o taxă pe care el n-a încasat-o. Şi n-o plăteşte, că n-are de unde.
Ce se întâmplă după ce trece termenul? Păi e foarte simplu: se pune în funcţiune „tăvălugul” executării silite care-l şterge de pe suprafaţa pământului, pur şi simplu: îi ia toţi banii din bancă, îi obligă pe clienţii care au să-i dea bani să-i vireze la stat, îi mai găsesc şi vreun tractor sau vreo combină prin curte i le iau şi le vând la licitaţie, pe scurt e lăsat „în fundul gol”.
Şi iată cum eticheta de „distrugător al economiei naţionale” ce i s-a lipit pe frunte acestui guvern căpăta conţinut din ce în ce mai concret. Căci nu e singurul exemplu al modului în care contribuabili care produc ceva sunt distruşi de către ANAF. Şi iată că începem să înţelegem şi de ce Blejnar este protejat de partid şi nu-l atinge nicio anchetă de-a DNA, deşi numele sau a fost vehiculat în legătură cu toate scandalurile de corupţie din ultima vreme: omul are o minte diabolică, se pricepe să scoată bani şi din piatră seacă şi acţionează fără scrupule, fără să-i pese de consecinţe.

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.