Un thriller romanesc scris dupa o reteta consacrata

4

Postat de Geocer | in categoria Lectura | pe data de 17-05-2011

Am terminat de citit „Fortareata nebunilor”, ultimul roman scris de d-l Arion, roman in care il resusciteaza pe vechiul sau personaj, Andrei Mladin, ziaristul pus pe investigatii.
Cartea e bine scrisa, are multe momente de suspans, sunt pagini pe care le citesti cu sufletul la gura. In plus, are si cateva pagini care m-au interesat in mod deosebit prin prisma faptului ca am si un blog rebusist. Este vorba de cele in care „Mister rebus” descopera niste mesaje anagramate in poezia „Doina” a lui Eminescu. Pentru ca de data asta, Andrei Mladin se apuca sa investigheze (printre altele) moartea marelui poet. Tocmai de aceea am zis in titlu ca romanul e scris dupa o reteta consacrata. Reteta este urmatoarea: se ia un eveniment/personaj real din trecutul mai apropiat sau mai indepartat, se tese o teorie a conspiratiei in jurul sau, se agrementeaza cu personaje din prezent care descopera pas cu pas anumite elemente noi despre personajul sau evenimentul in cauza, se condimenteaza cu o Organizatie Secreta, sau cu un serviciu secret, sau cu ambele si iese un thriller de toata frumusetea. Reteta a fost folosita si de Dan Brown, si de Louis Miguel Rocha, si n-or fi ei singurii.
Citisem si eu, undeva pe net, cum ca ar exista o teorie ce spune ca Eminescu devenise extrem de incomod, atat pentru guvernul de la Bucuresti cat si pentru Imperiul Austro-Ungar, astfel incat i s-a inscenat nebunia pentru a fi internat in anumite sanatorii unde i s-au dat droguri, mercur si alte porcarii ca sa-l reduca la tacere, iar moartea i s-ar fi tras tocmai din aceste „tratamente”. Nu se poate sti cu siguranta daca-i adevarat sau nu, dealtfel, in roman, concluziile in legatura cu acest caz nu sunt trase in mod clar.
In afara de investigarea mortii lui Eminescu, veti mai intalni si o societate secreta ATHANARIC ce se ocupa cu descoperirea unor metode pentru a controla mintea umana (societate care ar fi functionat si pe vremea Poetului), o investigatie asupra uciderii unui dizident, in 1976, un miliardar de a carui avere se foloseste din plin societatea secreta mentionata mai sus si multe alte enigme, unele rezolvate, altele nu.
Una peste alta, pentru ca tot se apropie vremea vacantelor, acest roman poate fi un insotitor placut atunci cand veti merge la plaja, sau veti lenevi pe vreo banca in parc. Deci, eu vi-l recomand.

Comments (4)

Suna interesant!
Cred ca o sa-l caut. Sper sa apara cat mai repede in librarii.
In anii adolescentei, eram fascinat de romanele politiste, chiar daca majoritatea aveau scenarii asemanatoare, iar rezolvarea, mergea cam pe acelasi fir, la toate.
In orice caz, din scurta ta prezentare mi-a ,,click-ait” ceva in dibla si tocmai pentru asta, vreau sa-l caut si sa-l achizitionez.

Pai e foarte simplu: ori il comanzi pe site-ul tritonic.ro, ori mergi in week-end si-l cumperi de la Bookfest.

Multumesc pentru sfaturi, George!

Momentan sunt… „Departe de lumea dezlantuita”. Apoi voi gusta „Sarutul mortii” si dup-aia mai vedem. Dar merci de sugestie ­čśë

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.