Cristian Lisandru: cu portofelul gol la hypermarket

7

Postat de Geocer | in categoria poezie | pe data de 25-06-2011

Etichete: ,

Nu ştiu ce i-o fi venit şi lui Cristian! Cică, într-o bună zi, s-a dus la hypermarket ca să ceară „dragoste en-gros„. Se pare că l-au dat paznicii afară cu forţa! Păi bine, mai Lisandrule, tu încă n-ai înţeles că la hypermarket se vinde en detail? Şi-apoi, uite ce-am mai aflat, stimaţi cititori, despre amicul nostru: cică mai avea şi portofelul gol. Bravos! Te duci la hypermarket să cumperi dragoste (en gros, mă repet), având portofelul gol.E clar că meritai să fii dat afară în şuturi!
Bun, haideţi să punem lucrurile la punct, căci nu vreau să fiu înţeles greşit. Stilul de comentariu de mai sus e al meu, dar se referă la nişte poeme ale lui Cristian pe care am avut onoarea să le citesc şi să le apreciez. Spune, autorul:
„Am fost la hypermarket
vroiam să cumpăr dragoste en gros
mai bine luaţi ulei, zahăr, măsline
promoţiile atrag lumea
ca un magnet
dacă vă bateţi joc de noi
poftiţi afară
alţii la rând”
(„Atunci când vara se reinventa”)

Iar în celălalt volum de poezie, mărturiseşte:

„Portofelul gol, sufletul la fel.
Viaţa, câteodată, jalnică îmi pare”
(„Aşteptare”)

De-aici am tras eu concluzia că s-a dus să cumpere dragoste cu portofelul gol. Serios vorbind, Cristian n-are nevoie să cumpere dragoste nici en gros, nici en detail. Şi asta datorită faptului că posedă el însuşi atât de multă iubire încât o oferă cu generozitate şi celor care-l cunosc.
Cristian Lisandru este un scriitor care trebuie citit cu multă atenţie. Dacă-l citeşti „în diagonală” (cum se spune), pierzi multe detalii, pierzi însăşi ideea pe care el vrea să o transmită. Cândva, eu am folosit o anumită expresie care (pentru scurt timp) l-a supărat. Sau, poate că „supărat” nu este cuvântul potrivit. Am zis ceva de genul „faci exces de metafore”. Cu riscul de a-l supăra din nou, reiau ceea ce am zis acum câţiva ani: la Cristian Lisandru, aproape fiecare vers ascunde o metaforă. Şi mai este ceva: Modul în care sunt aşternute pe hârtie versurile sale dau impresia de firesc, de normal. Adică, atât metaforele cât şi rimele par a veni de la sine, fără niciun efort din partea autorului. E ca şi când poezia s-ar simţi la ea acasă în garsoniera lui Cristi Lisandru.
Vă mai dau doar un exemplu de metaforă, apoi va las plăcerea să-l descoperiţi singuri pe poetul îndrăgostit despre care am făcut vorbire aici.

„urmele roţilor în zăpadă
riduri pe obrazul iernii”

Bine, bine! Poet, poet. Dar Cristian trăieşte printre noi, adică nici pe o altă planetă şi nici într-o altă ţara. Deci, simte pe propria piele ceea ce simţim noi toţi. Aşa încât descoperim şi versuri în care se simte cumva revolta faţă de un sistem care nu prea ne reprezintă. Aşa încât, în poezia „Unor inconştienţi care strâng ţara de gât”, Cristian o zice bine de tot:

„Stăm în genunchi, cu capul sub secure
Arunci când vin inspectorii să fure
Ne reproşăm că suntem maleabili,
Pozăm, în prime-time, în justiţiabili”

Să vă mai spun câte ceva şi despre proza sa? Pe scurt, este remarcabilă! Practic, vezi cum poetul se transformă în călător sau în observator atent, uneori satiric, a ceea ce se întâmplă în jurul său, în jurul nostru. Descoperi o lume concentrată în doar câteva pagini de carte. Pentru că, deocamdată, Cristian n-a publicat decât proză scurtă. Eu îi aştept cu nerăbdare romanele. Aşa că-i urez încă de pe acum mult succes la scris şi la publicat.

P.S. Mă pot mândri cu faptul că posed toate cele 3 cărţi ale lui Lisandru, cu autograful autorului. Mulţumesc, Cristian!

Comments (7)

Îţi mulţumesc foarte mult pentru această prezentare, George, mărturisesc că plăcerea este de partea mea şi mă bucur că aceste volume ale mele care au apărut până acum sunt şi la tine în bibliotecă.
Este destulă vreme, chiar multă, dacă stau şi mă gândesc foarte bine, de când spaţiul virtual ne-a pus în legătură, una foarte frumoasă, de altfel. Ne-am citit -şi ne citim de multă vreme, îmi aduc aminte de momentele în care îţi spunea Geanina „Metafora nopţii”. Asta apropo de „excesul de metafore”. He, he…
Am citit rândurile scrise de tine şi da, nu te dezminţi în niciun moment. Eşti acel George care ştie să puncteze, exact acolo unde trebuie, cu inconfundabila nuanţă ironică, binevenită, care îţi este element de recunoaştere în blogosferă.
Mă bucur că metaforele mele sunt citite cu atenţie şi că fac bine sufletului, atunci când sufletul simte nevoia şi de metafore, într-o conjuctură improprie.

Gândurile mele bune, George, la bună recitire şi numai bine în toate, ţie şi celor dragi de lângă tine.

[…] – Mulţumesc, George (Geocer) pentru cuvintele frumoase pe care le-ai scris despre volumele mele, în stilul pe care deja îl […]

Hehe, ma mancau degetele sa scriu despre volumele tale, asa ca n-am stat prea mult pe ganduri. Da, sunt cativa ani de cand ne „cunoastem” in mod virtual. Ar cam fi cazul sa facem si pasul urmator, acela de a bea un pahar de vin impreuna. Cine stie, poate vara asta…

Da, George, mi-ar plăcea tare mult. Poate că vom reuşi, până la urmă, şi zic eu că ar fi tare bine. Sunt multe de spus şi de povestit, de… descântat. O duminică frumoasă să ai, alături de cei dragi!

In mod sigur avem multe de discutat. Va veni ea si ziua aceea!

Ce faceţi dragilor?
Puneţi de o întâlnire şi nu o concretizaţi?
Ar fi timpul, metafora nopţii.

Mulţumesc pentru această postare, puţini o fac, nu numai cu Lisandru. Nu am înţeles niciodată de ce oamenii îşi sădesc în suflet invidia, egoismul şi multe alte atribute „triste” din punctul meu de vedere. Nu se întâmplă acest lucru doar în plan literar. Am trăit şi eu astfel de vremuri în plan profesional când mai aducem câte un trofeu şi o medalie. Au încercat unii să-mi îngroape munca în invidie şi s-au înecat în propriile răutăţi. Sunt multe de scris, dar nu acesta este ţelul meu în viaţă, de a pierde timpul cu „nimeni” şi „nimicuri”. La fel îi spun şi lui Cristian pe care îl felicit din tot sufletul.

Zile pline de frumos, ţie şi celor dragi sufletului tău!

Geanina, eu n-am ezitat niciodata sa scriu despre oamenii minunati pe care i-am intalnit si mai ales despre creatiile lor. Daca observi, chiar acum am scris despre o alta carte frumoasa si interesanta la a carei lansare am participat.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.