„Eminescu să ne judece”

7

Postat de Geocer | in categoria Eminescu | pe data de 15-06-2011

Nu m-am uitat prea mult la televizor în seara asta, dar atât cât m-am uitat am observat un lucru: singurul post TV care a vorbit despre Mihai Eminescu, despre cei 122 de ani care au trecut de la moartea sa, singurul canal care a prezentat un film realizat în 1914 despre Eminescu a fost… OTV!
Bine, nu trebuie să vă faceţi iluzii în privinţa faptului că Dan Diaconescu ar fi schimbat în mod radical politica editorială a postului său. De fapt, cel mai mult s-a discutat despre acea teorie apărută de câţiva ani şi care spune că Eminescu ar fi fost asasinat încetul cu încetul din cauză că era mult prea deranjant, atât pentru puterea de la Bucureşti, cât şi pentru puterile europene ale vremii (Imperiul Austro-Ungar în principal).
George Arion a folosit această idee în ultimul său român „Fortăreaţa nebunilor” despre care am scris şi eu aici.
N-am de unde să ştiu dacă acea teorie este adevărată sau nu, chestia e că, dacă doar OTV-ul i-a dedicat azi o emisiune celui pe care cu mândrie şi emfază îl numim „poetul naţional” şi pe care-l considerăm (pe bună dreptate de altfel) un geniu, atunci chiar că ar trebui să fim îngrijoraţi în ceea ce priveşte modul în care mai suntem în stare să ne respectăm adevăratele valori!
Nu ştiu cine şi când va „organiza” acea „Judecată de apoi” despre care se tot vorbeşte, dar în ceea ce ne priveşte pe noi, românii, cred că ar fi drept să se împlinească ceea ce poetul basarabean Grigore Vieru a exprimat într-un mod inegalabil: „Eminescu să ne judece!”

Comments (7)

Este o stare de lehamite literară de nu se poate, din punctul meu de vedere. Ocupate cu alte alea – vezi Bianca, Crudu, Pestriţu sau Sensual – televiziunile de la noi „uită” că a existat un Eminescu. Şi uită că au existat şi alţi mari scriitori şi poeţi români. Nu numai Eminescu ne va judeca, din punctul meu de vedere, ci însuşi Timpul. Plus Literatura Română care nu mai are loc, pe sticlă, din cauza fufelor.

Chiar si cand citesc ceva, romanii prefera lecturile usoare. Nu-si mai bate nimeni capul sa caute sensul ascuns al unor metafore.

Si tu, care vroiai sa-ti faci un magazin de metafore! Am recitit aseara!

Locul literaturii nu e „pe sticla”, ci pe hartie si doar in mainile cui vrea, o chestie benevola, nu cu sila…

Pe sticla doar e promovata, Mihai. Bineinteles ca locul cartilor este in mana cititorilor.

Da, ai dreptate ! Interesanta initiativa celor de la OTV(uite ce se intampla daca nu ma uit la TV, ratez evenimente de genul asta) ! Salutari si toate cele bune !

Lasa ca n-ai pierdut mare lucru!

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.