Mâncăm sănătos, sau mâncăm pur şi simplu?

0

Postat de Geocer | in categoria enervari | pe data de 07-06-2011

Scandalul produs de bacteria e-Coli în Germania readuce în atenţie un subiect foarte delicat al lumii moderne: modul în care ne hrănim. Pentru că a fost descoperită în castraveţi, acum toată lumea refuză să mai mănânce această legumă, deşi ea n-are absolut nicio vină. Şi nici cultivatorii ei nu au. Dar aşa e lumea: generalizează şi se isterizează împotriva efectelor, fără a ţine seamă de cauze.
Dacă un lot de castraveţi din Spania îngrăşaţi cu îngrăşământ provenit din Olanda a fost infectat cu e-Coli, care-i legătura cu cei produşi la Popeşti Leordeni? Poate că aţi văzut aseară cum la cunoscutele sere de lângă Bucureşti se distrugeau tone întregi de legume din cauza că nimeni nu le mai cumpără! Iar anul viitor ştiţi ce se va întâmpla? Nimeni nu va mai cultiva castraveţi, aşa că vom importa cu toţii din China! Nu vor fi mai sănătoşi decât cei produşi la noi, dar vor arăta bine şi vor costa mult.
Revenind la modul în care ne hrănim, de multe ori preferăm să cumpărăm produse care ne sunt mai la îndemână, fără a ne pune probleme în privinţa calităţilor nutritive şi nici în privinţa a ceea ce conţin. Cumpărăm de la hypermarket usturoi chinezesc pentru că are grăuntele mari, deşi ştim bine că gustul e mai prost, miroase mai urât decât cel românesc şi este, cel mai probabil, şi modificat genetic. În acest timp, producătorul autohton îşi aruncă la gunoi usturoiul, căci nimeni nu i-l cumpără. Iar usturoiul nu este câtuşi de puţin singurul exemplu de acest gen.
Uite că mi-a mai venit în minte un exemplu, deşi nu are legătură cu mâncarea: ştiţi că ciobanii noştri aruncă lâna sau îi dau foc din cauză că nimeni n-o cumpără ca s-o prelucreze? E vorba de tone întregi de lâna, iar noi mergem în magazin, ne extaziem şi cumpărăm cu o grămadă de bani haine din „lâna virgină” adusă din China sau din Italia. Colectarea şi prelucrarea lânii până ar putea intra că şi fir pe poarta fabricilor de ţesături reprezintă o potenţială afacere cu care s-ar putea îmbogăţi în mod cinstit orice întreprinzător interesat. De ce nu s-o fi ocupând nimeni de aşa ceva? Doar pentru că la început miroase urât?
Da, m-am întins cam mult, am scris dezlânat şi n-am nicio concluzie de tras. Să zicem că am încercat să trag un semnal de alarmă. Măcar atât!

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.