Ministrul învăţământului, bacalaureatul şi bacalaureaţii

5

Postat de Geocer | in categoria bacalaureat | pe data de 11-07-2011

Mare tam-tam se face în ultima vreme la televizor pe două teme: dezastrul de la bacalaureatul de anul acesta şi modul în care ministrul Funeriu şi-a obţinut, în Franţa, diploma de bacalaureat.
Aş putea spune că mă doare drept în cot de toate discuţiile respective, fără rost şi fără nicio finalitate, dar când se insistă atât de mult pe nişte subiecte, parcă-ţi vine şi ţie, în calitate de blogger serios, să-ţi dai cu părerea. Uite că nici eu nu m-am abţinut!
Mai întâi mi s-a părut complet aiurea s-o văd zilnic la televizor pe d-na Andronescu, fostă ministresă a învăţământului, dându-şi cu părerea despre ceea ce se întâmplă acum la bac. Asta din cauză că, pe vremea când ocupa fotoliul respectiv, având în vedere modul în care a aiurit sistemul de învăţământ, fusese poreclită de către presă „doamna Abramburica”. Apoi m-am dumirit: la cum a aiurit Funeriu acelaşi sistem, „doamna Abramburica” era chiar un expert în domeniu!
Am observat, mai apoi, faptul că Ministrul Funeriu spune că din cauza corectitudinii examenului, rezultatele au fost dezastruoase. Adică, dacă a montat camere de supraveghere în fiecare clasă, nimeni n-a mai putut copia, deci asta-i nivelul. Aici ar fi cam două comentarii de făcut. În primul rând, dacă n-ar fi fost camerele alea, cam cu ce procent ar fi crescut procentul de promovabilitate? Cu 5 puncte procentuale? Cu 10? Păi tot dezastru ar fi fost! În al doilea rând, chiar nu ia nimeni în calcul faptul că salariile profesorilor au scăzut dramatic (cam la jumătate), în ultimii ani, iar asta se reflectă automat în interesul pe care aceştia şi-l dau în pregătirea la clasă a elevilor? Mie mi se pare absolut logic ca profesorul să prefere să pregătească în particular circa 40-45% dintre elevii pe care-i are, contra cost, iar la şcoală să lase timpul să treacă, iar elevii să se bucure că scapă uşor de liceu.
La final aş spune câteva lucruri şi în ceea ce priveşte diplomele obţinute în străinătate, precum şi despre echivalarea acestora în România. Cică, Funeriu şi-a obţinut diploma de bac la nu ştiu ce liceu din Franţa, iar diploma de facultate la o universitate din aceeaşi ţara. N-a binevoit să le arate presei, chestie care a dat naştere multor speculaţii. Pe de altă parte, chiar dacă le-a obţinut, pentru a putea beneficia în România de statutul ce ţi-l conferă o diplomă de bacalaureat sau universitară obţinute în străinătate, acestea ar trebui echivalate. Ori, stimabilul nostru ministru n-a făcut niciun demers în acest sens. Tocmai de aceea presa a „mirosit” cum că ar fi ceva în neregulă cu diplomele sale, aşa că-l toacă mărunt.
În seara asta am văzut pe Antena 3 un băiat care şi-a dat bacul în Franţa, apoi, ca să poată urma o facultate în România, a trebuit să treacă prin furcile caudine ale echivalării acestei diplome şi a susţinerii unor examene de diferenţă. El se plângea în legătură cu faptul că a fost obligat să susţină nişte diferenţe, dar mie mi se pare absolut normal să le susţină. Din câte ştiu eu, în România, una dintre materiile obligatorii la bac este Limba şi Literatura Română. Bag mâna-n foc că în Franţa n-a susţinut examen la această materie.
Revenind la d-l ministru al învăţământului, poate că de teama acestor diferenţe nu şi-o fi echivalat dumnealui diplomele obţinute în straintatate. Mai ştii peste ce profesor dai, profesor care să nu fie de acord cu faptul că substantivul „coleg” ar fi de genul neutru? Mai bine-ţi iei măsuri de precauţie suplimentare şi dai un Ordin al ministrului în care zici că nimeni n-are voie să te contrazică şi că gramatica limbii române trebuie adaptată în funcţie de modul în care vorbeşti tu. Cred că asta aşteaptă d-l Funeriu, înainte de a-şi echivala studiile: să dea un astfel de ordin!

Comments (5)

Ei pot orice; ei au PUTEREA

Nu numai profesorii sunt de vina, ci in mare masura elevii si parintii. Multi „scolari” nu dau cu zilele pe la scoala. Barurile sunt pline, discotecile la fel.
Ce bine ca nu s-a mai putut copia ca inainte (de copiat, tot s-a copiat, iti spun eu sigur!)!
Poate asa vor veni si tinerii la scoala, poate parintii vor fi mai exigenti cu odraslele.
Multe sunt de spus, dar ma tem ca vorbim in zadar!

Marada, eu nici n-am zis ca profesorii ar avea vreo vina. E omeneste ca atunci cand iti scade salariul sa iti scada si interesul pentru ceea ce faci.

[…] aveţi o vară frumoasă! Eu deocamdată mă “delectez” cu […]

Dacă se numără- un/două , persoana are o problemă intimă..zic și eu.
Despre bacalaureat, am zis câte ceva..

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.