5

Necuratul nu domneşte doar în Colga

Posted by Geocer on 1 august 2011 in Lectura, roman |
Regele

Regele Romanului politist

În concediu am citit încă o carte scrisă de cel care, pentru romanul poliţist, este ceea ce este Guţă pentru manele şi Hagi pentru fotbal. Dacă încă nu l-aţi recunoscut, n-aveţi decât să priviţi imaginea alăturată ca să vă daţi seama despre ce scriitor vorbesc.
Am citit, deci, romanul „Necuratul din Colga”, roman început de d-l Arion în 1999 şi terminat prin 2004. Ca să vă satisfac curiozitatea, o să vă spun că totul pleacă de la nişte crime bestiale comise într-un orăşel (imaginar) din nordul ţării (Colga pe numele său), crime cărora poliţia locală nu le poate găsi rezolvarea, aşa încât este trimis la faţa locului un agent special super-antrenat şi foarte instruit. Omul e pus pe glume, dar în acelaşi timp se concentrează în mod serios asupra anchetei, astfel încât scoate la iveală lucruri şocante despre ceea ce se întâmplă prin partea locului.
Dar nu scriu acest articol pentru a vă povesti romanul (vă recomand să-l citiţi voi înşivă), ci pentru a face câteva remarci în ceea ce priveşte ideile ce se pot citi printre rândurile romanului citat mai sus.
Mai întâi aş remarca revolta omului George Arion, transpusă în literatură de către scriitorul cu acelaşi nume, împotriva nedreptăţilor din societatea în care trăim. Nu e prima oară când observ această revoltă, căci şi în „Cameleonul”, şi în „Fortăreaţa nebunilor”, dar şi în alte romane scrise de acelaşi autor am putut-o „citi”. Revolta împotriva potentaţilor zilei, dar şi împotriva faptului că oamenii necăjiţi, în loc să ia atitudine împotriva abuzurilor acestora, se complac într-o inexplicabilă letargie, uneori chiar admirându-i pe cei care au ştiut să fure ca să-şi construiască averi colosale.
În al doilea rând, aş dori să vă vorbesc despre un personaj secundar al cărţii, senatorul MIU TROCAN DROVELIDU, liderul Partidului Românilor Adevăraţi, personaj care a fost creat avându-l drept model pe fostul senator Corneliu Vadim Tudor, politician care în 1999 era în plină ascensiune pe scena politică (dacă vă amintiţi, în 2000 a intrat în al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale). Nici măcar numele personajului nu a fost ales la întâmplare, fiind de fapt o anagramă a numelui celebrului tribunatic.
Ceea ce v-am povestit aici nu este decât un exemplu de implicare a unui scriitor în ceea ce se întâmplă în societatea românească, implicare ce face apel la talent şi la imaginaţie.
Alo, Domnul Arion, la cât de frumos am scris aici, e musai să-mi oferiţi un exemplar dintr-o carte de-a dumneavoastră pe care încă nu o posed. Vă mulţumesc anticipat!

5 Comments

 • […] Sictireli 34p 11. Carmen Negoiţă 27p 12. Bogdan Onin 24p 13. starsgates 23p 14. Victor 22p 15. Geocer 20p 16. Lady A 13p 17-18. paulgsandu, andi 7p 19-21. Cristian Dima, Petra, Anca Vrânceanu 2p […]

 • Roxana spune:

  Intai fa o lista cu romanele pe care le ai, sa stie omul ce sa-ti dea… 😀

 • George Arion spune:

  Copiii mei mi-au semnalat aceasta prezentare a Necuratului din Colga. Meritati o carte de-a mea nu numai pentru cuvintele pe care le-ati scris – m-au emotionat! – ci si pentru ca ati descoperit anagrama. Sunteti primul! Prin urmare, astept o adresa unde sa va trimit o carte pe care sunt sigur ca n-o aveti.

  • Geocer spune:

   Domnul Arion, ma simt onorat ca ati citit si dumneavoastra ceva scris de mine. Pana acum a fost doar invers.
   Nu mi-a fost greu sa descopar anagrama pentru ca sunt pasionat de jocurile de cuvinte, avand de altfel si un blog specializat in asa ceva.
   V-am trimis un e-mail cu adresa nea. Va multumesc!

Comments are closed. Would you like to contact the author directly?

Copyright © 2007-2021 Blog Geocer All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.