Manipulare dezvăluită

5

Postat de Geocer | in categoria manipulare | pe data de 02-09-2011

Despre Derren Brown am citit pentru prima oară acum câteva zile pe blogul Oanei. Este un mentalist britanic care şi-a propus să destrame miturile astea care tot circulă în ceea ce priveşte puterea unor oameni de a „citi” gândurile celorlalţi sau de a le ghici trecutul, prezentul şi viitorul plecând de la anumite elemente ce diferenţiază fiecare individ faţă de ceilalţi. Derren Brown spune că totul nu-i decât o manipulare. Dar nu numai că o spune, ci o şi demonstrează (apropo, Oana, te-aş ruga să-mi împrumuţi şi mie cartea).
Tocmai am văzut la televizor un experiment simplu pe care Derren Brown l-a efectuat cu 15 persoane, experiment ce trebuia să demonstreze veridicitatea teoriei sale. Pe scurt, subiecţii au fost rugaţi să-şi deseneze conturul palmei pe o coală de hârtie, să-şi scrie, pe aceeaşi coală, data naşterii, apoi să pună hârtia în plic împreună cu un obiect personal.
După vreo oră, fiecare a primit o descriere a personalităţii sale. Au fost rugaţi s-o citească, s-o comenteze şi să spună în ce măsură mentalistul i-a „citit”. Procentul în care subiecţii s-au regăsit în descrierea lui Brown a variat între 77 şi 99 %.
Apoi au fost rugaţi să schimbe între ei plicurile primite. Şi ce-au constatat? Că toţi primiseră exact aceeaşi descriere a personalităţii. Ba, mai mult: aceasta fusese scrisă cu circa o lună înainte de data experimentului, atunci când Brown nu avea habar cine vor fi cei 15 participanţi. Deci, nu avea nicio legătură cu niciunul dintre ei!
Ce înseamnă asta? Păi treaba e foarte simplă: luaţi orice site dintr-asta de astrologie de pe net şi citiţi-va caracteristicile zodiei. Veţi constata că va potriviţi descrierii de acolo. Apoi, mergeţi la altă zodie. Citiţi-o ca şi când ar fi zodia voastră. Na, că şi ce scrie acolo vi se potriveşte! Practic, în toate cele 12 zodii veţi găsi elemente care, în mai mare sau în mai mică măsură, se potrivesc personalităţii pe care o aveţi. Eu am făcut experimentul asta înainte de a afla despre mentalistul Darren Brown!

Comments (5)

[…] Mai aşteptaţi puţin, vă rog! Articolul-surpriză este pe drum. Like this:LikeBe the first to like this […]

Corect! Bine, observasem chestia asta cu zodiile de mai mult timp, dar nu generalizasem ideea, fiindcă nu m-a preocupat.
Din ce mi-a povestit Oana, cartea e foarte tare! Brown demontează muuuulte lucruri pe care noi le considerăm paranormale. Dar … mie nu vrea să mi-o dea! Poate tu ai mai mult noroc (şi o iau de la tine)

Uneori, Oana poate fi si rea, se pare.

Nu rea, dar zice că dacă citesc ce scrie Brown acolo, nu mă mai poate hipnotiza! Sau, mă rog, să mă facă să mă autosugestionez că sunt hipnotizat. Asta e şmecheria.
Cine ştie ce o vrea să scoată Oana de la mine prin hipnoză?

Eu nu cred ca se refera la hipnoza, ci la manipulare!

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.