Ipocrizie tipic românească

9

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 25-10-2011

În 1990, un important ziar romanesc publica un articol intitulat „Băi, maiestate!”. Era un pamflet foarte acid la adresa Regelui Mihai. În același an, Ion Iliescu spunea despre Regele Mihai că nu este decât o „relicvă a istoriei”. De altfel, cât timp a fost președinte, Iliescu a refuzat să-i acorde Regelui dreptul de a-și revedea țara natală și de a se închina la mormintele părinților. Și dacă a fost nevoie, a impus cu forța această interdicție. În plus, atunci când vorbea despre Majestatea Sa, folosea apelativul „fostul suveran”.
În 1990, mii de români adunați prin piețe publice scandau împotriva monarhiei, iar alte milioane aflate în fața televizoarelor îi aplaudau și se simțeau alături de ei.
Și ce vedem noi azi, dacă ne uităm la televizor, sau citim presa? Majestatea Sa, Regele Mihai I al României este omagiat de către toată suflarea carpato-danubiano-pontică la împlinirea vârstei de 90 de ani. Să-i dea bunul Dumnezeu sănătate și să trăiască încă mulți ani de-acum încolo.
Dar nu asta-i problema mea. Ci faptul că îl văd pe Iliescu la televizor urandu-i și spunând că e o mare personalitate, că actul de la 23 August 1944 a fost ceva istoric, că a ajutat enorm de mult România etc. etc.
Apoi, văd că toate ziarele, revistele, televiziunile, posturile de radio, mă rog, toate mijloacele mass-media se arată extrem de entuziasmate de discursul Regelui în Parlament, de sărbătoarea organizată cu ocazia acestei impresionante vârste împlinite de către Majestatea Sa, de fastul, dar în același timp modestia cu care s-au desfășurat evenimentele, de personalitățile importante care au ținut să fie prezente la București cu acest prilej.
Și-atunci, eu, om simplu, ce să înțeleg? Că monarhia este un regim anacronic, așa cum zicea d-l Iliescu acum 20 de ani, sau că monarhia ar fi reușit să ducă România mult mai sus decât (mizeria în care) se află azi?
Ziceam ceva de ipocrizie, în titlu. Cred că ăsta-i răspunsul!

Comments (9)

Şi eu am fost scârbit când l-am văzut pe Iliescu în Parlament, la loc de cinste. Am vrut chiar să închid televizorul, dar am zis să ascult totuşi discursul. Oricum, ştiam că nu e al Regelui, ci al Prinţului, dar din respect m-am făcut că trec cu vederea. Şi nici nu s-a spus cine ştie ce, aş fi preferat ceva mai dur, de genul „În sfârşit, Parlamentul mă primeşte, după ce mulţi dintre cei pe care îi vedeţi în dreapta şi în stânga mea m-au hăituit pe autostradă şi m-au dat afară din ţara mea”. Slab Regele la faza asta…

Te îndoiai de absenţa ipocriziei în Parlament? Hmmm…

A te indoi de ipocrizia politicienilor ar fi o mare naivitate. Eu nu ma indoiesc. Eu doar o scot in evidenta.

Să ştii că asta mă suprinde şi pe mine de câteva zile. Tocmai cei care înjurau de mama focului monarhia pozează azi în monarhişti convinşi. Deşi naiba ştie ce este în sufletul lor. Înţeleg să facă vâlvă cei care şi-au păstrat constante afinităţile, nu nişte unii care nu cred cu adevărat în ideea de monarhie.
Eu sunt unul dintre cei care nu cred că monarhia mai poate fi viabilă în România, dar e dreptul fiecăruia să creadă în ceea ce doreşte. Însă fără ipocrizie…

Regele Mihai ar fi fost o solutie viabila, adevarata si conforma cu istoria. Ma indoiesc si eu in privinta faptului ca vreun descendent al acestuia ar putea avea anvergura sa.

Fara a fi in vreun fel adepta fostului presedinte Ion Iliescu, consider ca gestul de a fi prezent in Parlament este un gest de diplomatie. In ce masura orice gest diplomatic, de pastrare a aparentelor, implica si un strop de ipocrizie, ramane de stabilit de fiecare dintre noi, in functie de valorile si credintele noastre. In ceea ce ma priveste, prezenta fostului presedinte Iliescu nu indica recunoasterea monarhiei ca forma de guvernamant. Nu imi ramane decat sa cred ca un fost presedinte a fost alaturi de un fost suveran, recunoscandu-i acestuia valoarea si importanta in parcursul istoric al Romaniei.

Cora, as fi 100% de acord cu tine, daca Iliescu s-ar fi comportat in mod normal, democratic si omenesc cu Regele Mihai, in anii in care a fost Presedinte. Dar pe vremea aceea era foarte inversunat impotriva Regelui.

[…] mult timp m-am gândit să vă arăt nişte poze pe care le-am realizat (deşi e mult spus) anul acesta în Sinaia, făcând cunoştinţă întâmplător cu […]

astazi regele e o insigna, nu te-ai prins?! il poarta fiecare la rever, ba pe stanga, ba pe dreapta, ba… il da deoparte, dupa interes. ferice de el ca nu ne mai conduce, s-ar fi luat cu mainile de cap!

Corect! Ai perfecta dreptate.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.