Muzica de ieri și de azi

10

Postat de Geocer | in categoria muzica | pe data de 15-10-2011

Cum în dimineața asta eram în pană de inspirație, l-am întrebat pe studentul de fiu-meu: Ia zi-mi, măi băiatule, despre ce să mai scriu pe blog?” După o îndelungă cugetare și după ce și-a terminat de citit pasajul din Biblie pe care-l începuse, mi-a răspuns: „Scrie despre muzică din ziua de azi, mai tată! Despre ăștia care nu spun în toată viață lor cât spuneau alții într-o piesă!”
„Aha, zic, despre muzica asta pe care eu o numesc ‘pentru handicapați’. Ai dreptate, măi băiatule, s-ar merita să scriu câteva rânduri.”
Așa că iată-mă pe subiect. Subiect care e mult prea simplu și nu necesită cine știe ce efort ca să-l dezvolți. Las deoparte marii artiști și marile formații străine, căci dacă ar fi să fac o comparație cu Beatles, Elvis, Abba sau Joe Dassin (ca să dau doar câteva nume), muzică românească de azi nici măcar nu s-ar putea numi așa.
Dar luați și ascultați Mondial, sau Phoenix, sau Aurelian Andreescu și comparați cu ceea ce se cântă azi. Aia era muzică, asta de azi e zgomot!


Aurelian Andreescu – Dorul

Comments (10)

Subscriu.

Tocmai ati postat melodia mea preferata, care ma face sa vibrez de fiecare data cand o ascult. Maria Radu o interpreteaza, de asemenea, exceptional! (de fapt varianta ei am ascultat-o prima data si am fost pur si simplu vrajita).
http://www.youtube.com/watch?v=e_Rr7xQBagg
De asemenea, pot spune ca ma regasesc mai degraba in muzica (si completez: umorul, teatrul, filmul) „de ieri” decat in pseudomelodiile ce se aud zdranganind la radiourile din ziua de azi. Dar, atata timp cat inca mai exista tineri care apreciaza muzica buna, si atata timp cat mai exista interpreti si cantautori precum Paula Seling sau Maria Radu, cu care ne mandrim, eu zic ca nu suntem pierduti de tot.

O duminica frumoasa!

Dureros este ca adolescentii apreciaza mult „muzica”de azi. Noi avem statie in scoala la care fac de serviciu elevi din clasele mai mari si pun muzica pe care o prefera. Nu am prea auzit muzica de ieri, ci doar galgaituri de azi. Cei mici se insenineaza si repeta frenetic versuri de care uneori mi-e jena. Ei le stiu pe dinafara! Greu de retinut versuri de Eminescu, dar cele din „piesele muzicale” sunt pe buzele tuturor!

Interesant, cunosc foarte bine sentimentul. Eu am facut liceul in Zinca, unde, asa cum spui si tu, aveam statie si in fiecare pauza elevii mai mari puneau muzica. Si intr-o zi am facut un test, am pus piesa „Magic Stradivarius” a lui Edvin Marton. Profesorul meu de fizica ma avertizase ca voi fi tare dezamagita cand va fi schimbata melodia si … evident ca asa a fost, dupa acordurile vioarei (~ 1 min) s-au auzit niste versuri hip-hop (per ansamblu, totusi era o perioada fericita, in sensul ca inca nu se inventase Lady Gaga si alte „minunatii”).
Ambitioasa din fire, insa, am perseverat si zilele urmatoare am putut asculta in intregime melodii…parca dintr-un alt timp si alta lume…

Diana, ma bucur sa te revad la mine pe blog. Cat despre preferintele muzicale, tu mu esti nici pe departe un exemplu in ceea ce priveste generatia din care faci parte. Generatia ta prefera melodiile alea care contin maximum 4 note muzicale, pe cand tu ai niste optiuni cu mult mai profunde.
Apropo, felicitari pentru faptul ca ai obtinut un job, imediat ce-ai terminat facultatea. Pentru mine reprezinti un exemplu in ceea ce priveste posibilitatea tinerilor de a se realiza aici, fara a fi nevoiti sa plece in strainatate. Chiar daca e greu, la inceput, chiar daca nu ai inca de la inceput un salariu foarte mare, prin munca si seriozitate sunt convins ca vei reusi! Bafta!

Buna seara!

In primul rand, multumesc mult pentru aprecieri, urari, incurajari… ma simt onorata ! De asemenea, ii urez si eu, la randul meu, mult succes lui Andrei, am mare incredere in el ca va reusi in tot ce si-a propus.

Si…asa cum m-am obisnuit, voi fi o prezenta constanta pe blog (chiar daca nu am mai lasat demult comentarii, va citesc zilnic). Felicitari pentru articole!

Toate cele bune!

Buna seara!

In primul rand, multumesc mult pentru aprecieri, urari, incurajari… ma simt onorata ! De asemenea, ii urez si eu, la randul meu, mult succes lui Andrei, am mare incredere in el ca va reusi in tot ce si-a propus.

Si…asa cum m-am obisnuit, voi fi o prezenta constanta pe blog (chiar daca nu am mai lasat demult comentarii, va citesc zilnic). Felicitari pentru articole!

Toate cele bune!

Marada, nu trebuie sa generalizam. Diana e tanara, fiul meu la fel. Iar ei stiu sa faca diferenta intre adevarata muzica si „zgomotul” din ziua de azi.

Se spune ca exceptiile intaresc regula!

1. Desi preferintele mele personale sunt aceleasi cu cele exprimate in articol (ba poate SI MAI timpurii, fiind eu mai batran), sa nu uitam sa fim ingaduitori cu ceea ce poate fi un simplu „conflict” intre opiniile generatiilor diferite. De condamnat nu este neaparat genul muzical diferit (ca poate nici pt noi genul muzical preferat nu e reprezentat de romante si muzica de fanfara, ca pe vremea parintilor si bunicilor nostri), ci „muzica” ne-melodioasa, lipsita de muzicalitate, de armonie. (Da’ MAI STII!?!, poate ca nici genurile muzicale aproape exclusiv ritmice – rap, hip-hop – n-or fi lipsite de merite muzicale, si doar educatia noastra ne impiedica sa le descoperim; oare UNDE-ar fi un arbitru impartial care sa hotarasca IN MOD INDREPTATIT cum or fi stand lucrurile?)

2. De cand ma ocup cu taximetria am avut placuta surpriza sa descopar ca o proportie nesperat de mare dintre reprezentantii „tinerei generatii” pe care i-am transportat comentau aprobator preferintele mele muzicale („oldies”), iar unii (destul de multi si ei) erau deja familiarizati cu acest tip de muzica, dovada ca o ascultau asiduu (chiar daca nu exclusiv).

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.