Oltenii și Imperiul

12

Postat de Geocer | in categoria istorie | pe data de 06-11-2011

Știam că la un moment dat Oltenia a fost inclusă în Imperiul Habsburgic, dar la școală nu ne-a fost predată o lecție despre acea perioadă, deci nu aveam prea multe amănunte. Așa că m-am apucat să caut și am aflat.
În 1718, turcii au cedat austriecilor Oltenia, regiune care nu le aparținuse niciodată. Oltenia, ca și întreaga Țara Românească se afla sub suzeranitatea Otomanilor, iar în momentul în care turcii au impus domni fanarioți, oltenilor nu le-a convenit și au început să facă pe-ai dracu’. Așa că turcii i-au „vândut” habsburgilor, deși n-aveau niciun drept s-o facă. Bun, dacă ne gândim că este vorba despre Oltenia, acolo unde logica e complet răsturnată față de restul lumii, parcă începe să capete un sens și această tranzacție.
Și ce-au făcut oltenii când s-au trezit „supuși austrieci”? Păi, oltenii s-au bucurat foarte tare. Și nu pentru că i-ar fi iubit prea tare pe noii stăpâni, dimpotrivă. Ce și-au zis ei? „Ăștia nu sunt de-ai noștri, deci îi putem jefui în voie!”. Deci, asta au și făcut: s-au făcut haiduci și s-au pus pe jaf. Dar jaf dintr-ăla serios, nu glumă. Plus incendieri ale garnizoanelor imperiale. Astfel încât, austriecii s-au simțit depășiți de situație. După vreo câțiva ani buni de „stăpânire”, și-au dat seama că nu pot face față haiduciei oltenești așa că au încercat o altă strategie: și-au retras trupele și au început să recruteze mercenari locali ca să-i prindă pe haiduci.
Oltenii s-au bucurat din nou, chiar mai tare decât prima dată. Așa că, toți haiducii s-au înrolat în noile trupe de mercenari (denumite panduri), ca să se prindă unii pe alții. Evident că niciun haiduc n-a fost prins și predat austriecilor. În schimb, s-au încasat bani frumoși pentru organizarea trupelor de panduri.
Au urmat multe momente sângeroase, mai ales când habsburgii s-au prins că sunt trași pe sfoară și n-au mai vrut să le plătească pandurilor simbriile. Păi, cum adică? Eu, pandur serios, te-am servit cu credință și nu ți-am predat niciun haiduc, iar tu nu mai vrei să mă plătești? Păi e corect? Ia du-te frate de-aci, că n-am nevoie de tine!
Și s-au dus, bieții austrieci. Au plecat cu coada între picioare din Oltenia. În istoria lor glorioasă, eșecul oltenesc trebuie să fie un fel de pată neagră.

Comments (12)

Esescul oltenesc? Buna asta! :))

Chiar ca nu stiam aceste amanunte. Multumesc!

Disa, sunt multe lucruri din istorie pe care nu le stim, din pacate!

sau o bila alba: au inteles ca sunt fraieriti si-au renuntat sa mai civilizeze asa ceva! oricum, caru’ cu prosti nu s-a rasturnat la viena!

Ce, cu oltenii se puneau ei? Bine le-au facut!

Asta chiar nu stiam, serios. Uite ceva nou invatat astazi, multumesc ! 🙂

Cam ca toată istoria noastră, cu care ne lăudăm atât: străbunii noştri au înşelat, au păcălit, au luptat „glorios” ascunzându-se şi lovind pe la spate sau noaptea. Şi ne mai mirăm de ce nu dăm înainte ca popor…

Inducerea in eroare a adversarului cu care esti in razboi a fost (si este si azi) un deziderat al tuturor armatelor, si (pe de alta parte) romanii nici n-au inventat, nici n-au monopolizat tacticile de gherila – singurele cu adevarat eficiente pt armatele mici in confruntarea cu cele mari.
Cu RESTUL inselaciunilor si tradarilor din istoria noastra – din pacate n-am gasit vreo metoda de a ne disculpa…

Foarte tare postarea, uite ca anumite amanunte nu le inveti la istorie din nu stiu ce motive.

Trebuie sa recunosc ca a fost o strategie olteneasca foarte buna, cu toate ca austriecii astia nu erau chiar asa de prosti si mai aduceau ceva nou pe acolo.

au preferat altceva… pina sa vina FMI-ul…

„Știam că la un moment dat Oltenia a fost inclusă în Imperiul Habsburgic…”
„În 1718, turcii au cedat austriecilor Oltenia, regiune care nu le aparținuse niciodată. Oltenia, ca și întreaga Țara Românească se afla sub suzeranitatea Otomanilor…”

Nu imi era nici mie cunoscut acest episod din istoria noastra (sau nu mi-l mai aminteam), dar nu cumva era vorba de transfer nu de proprietate, ci de suzeranitate – ceva de genul „…turcii au cedat austriecilor suzeranitatea asupra Olteniei, aceasta devenind vasal al Imperiului Habsburgic…”?
Sau poate ca a aparut o confuzie in urma prea putinei cunoasteri (acum) a regiunilor de atunci: Bania Craiovei, dar Banatul Severinului si Banatul Temisoarei. Bania Craiovei nu stiu sa fi facut parte din Imperiu (nu mai tineam minte nici macar de vasalitate), dar Banatul Temisoarei si mare parte din Banatul Severinului – da. (Eu stiam de linia de „cetati de hotar” intre Banatul Imperial si Oltenia, linie care trecea prin Mehadia.)

Victor, tocmai asta este o ciudatenie a acelei „tranzactii”: turcii erau doar suzerani, dar austriecii au venit si au ocupat pur si simplu Oltenia, punandu-si in functiile administrative oamenii lor.
Pentru mai multe lamuriri, te rog sa citesti asta

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.