Retrospectiva Geocer 2011 (ultima parte)

7

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie, Retrospectiva | pe data de 31-12-2011

În cea de-a doua parte a anului, am început să scriu mai rar pe blog. Astfel că de la un articol pe zi (în medie), am ajus să scriu un articol la 2 zile. Cred că am fost și eu influențat de faptul că moda blogurilor a cam trecut, iar lumea e din ce în ce mai grăbită și nu mai are timp de citit, nici măcar pe net. Totuși, n-ar trebui să mă plâng, căci am destui vizitatori și implicit cititori. Adevărul este că în cele peste 1300 de articole se regăsesc teme diverse și chiar dacă eu nu scriu nimic într-o zi, google tot îmi aduce vreo 30-40 de vizitatori.

 • Revenind la ceea ce s-a întâmplat în ultimul trimestru al anului pe care-l încheiem, aș remarca accidentul produs de Huidu, participarea mea (pentru al 3-lea an consecutiv) la TIB și impresiile de acolo, discursul Regelui Mihai din Parlament și absența președintelui de la acel discurs, toate evenimentele fiind marcate și la mine pe blog, în luna octombrie.
 • În noiembrie, iubitul nostru conducător, ctitorul României feudale a împlinit o anumită vârstă. Am marcat și eu momentul închinându-i o poezie omagială. În rest, m-am pliat pe diverse subiecte cum ar fi recensământul sau publicitatea, iar în ultima zi din lună scriam și despre Sf. Apostol Andrei pe care-l sărbătoream atunci. A se remarca și premiile Geocer 2011, premii care s-au dat, nu s-au luat.
 • Luna decembrie a fost cea a cadourilor, așa că eu nici n-am dat, nici n-am primit vreunul. Doar am marcat ziua națională scriind despre patriotism și despre mari români ce s-au afirmat pe plan internațional, am constatat că renii schiază și am scris o cronică de artă elastică despre renul din fața Primăriei Pitești, iar Gogut a oferit niște premii, așa cum s-a priceput și el. Am surprins și modul în care românii își petrec această lună, iar spre final mi-a venit ideea acestei retrospective cu care cred că v-am plictisit destul așa că o închei aici.

Și pentru că mai e puțin și vine Anul Nou peste noi, se cuvine să le urez și eu, tuturor celor care ocazional sau în mod constant trec pe-aici, un an plin de împliniri, cu satisfacție, bucurii și fericire și mai ales cu sănătate. Să aveți parte de tot ceea ce va doriți, să petreceți cum se cuvine împreună cu prietenii și să ne recitim cu bine și anul viitor.
LA MULȚI ANI!

Retrospectiva Geocer 2011 (III)

2

Postat de Geocer | in categoria Retrospectiva | pe data de 30-12-2011

 • Luna iulie mi-am început-o cu o delegație în vestul țării. Mai precis, am vizitat câteva firme din Timișoara, Arad și Jimbolia. La o jumătate de an de la acea delegație, pot spune că roadele încep să se arate, căci avem un nou client în Arad, iar cu încă unul din Timișoara suntem în curs de negociere a viitoarelor comenzi. Pe plan național, această lună marca „dezastrul de la bacalaureat” despre care mi-am exprimat și eu câteva opinii, după întoarcerea din delegație. Au mai fost și alte câteva evenimente, precum leșinul ambasadorului Franței și furtul unei încărcături militare dintr-un tren, evenimente marcate așa cum se cuvenea. Spre final de lună am plecat în concediu la Tușnad, dar nu înainte de a mai scrie o parodie-pamflet: alada ctitorului Traian. Vă invit s-o citiți și să vă amuzați.
 • August e lună de vară (până-n seară) și de vacanță, astfel încât evenimente de comentat sunt cu mult mai puține decât în restul anului. M-am adaptat și eu, așa că am povestit ce-am văzut acolo unde mi-am petrecut concediul și am publicat multe poze din locurile acelea pitorești. Vă invit să citiți și să admirați aici. O să găsiți și o scurtă recenzie a unui roman pe care l-am citit în vacanță, recenzie ce mi-a adus un premiu din partea autorului său. Tot în acea lună m-am apucat să citesc un alt roman, „Sărutul Morții” despre care iarăși am scris mai multe articole. Iar la finalul lunii îmi exprimam opinia despre o nouă fitza bucureșteană: aurul comestibil.
 • În septembrie, în loc să-mi serbez ziua de naștere, eu mă țineam de șotii. Citiți aici, dacă nu mă credeți. Și aici, căci parodia „Luceafărul de la Cotroceni” merită din plin. Spre final de lună mergeam într-o nouă delegație, de data asta la Plovdiv, în Bulgaria. Am povestit pe larg și despre ceea ce am văzut în țara vecină și prietenă.

Măsuri de protecție specifice

2

Postat de Geocer | in categoria banca, banci, De-ale mele | pe data de 29-12-2011

Pe la jumătatea acestei luni, o veste care ne privește pe toți a trecut aproape neobservată. Și asta din cauză că băncile nu au dorit să creeze panică, iar băncile au demonstrat de mai multe ori că pot să-și impună dorințele, atunci când vor. Ce s-a întâmplat? Un mare operator european de carduri bancare a „pierdut” o bază de date ce conținea informații despre utilizatorii cardurilor de acel tip, iar baza de date a ajuns pe mâna unor hackeri care știu destul de bine ce trebuie să faci cu acele informații.
De la noi, doar CEC-ul a recunoscut că ar avea astfel de probleme, a blocat toate cardurile și i-a chemat pe oameni să le emită gratuit altele, Celelalte bănci au luat „măsuri suplimentare specifice de protecție”. Măsuri care (din cât se pare) au creat situații penibile printre utilizatori, ca de exemplu aceea de a te trezi la casa de la hypermarket că nu-ți poți plăti cumpărăturile cu cardul, deși știai bine că ai destui bani.
O chestie de genul acesta mi s-ar fi putut întâmpla și mie alaltăieri, dacă aș fi inversat puțin ordinea operațiunilor efectuate. Mai precis, am fost la 2 magazine, am făcut niște cumpărături și am plătit cu cardul. Odată întors acasă, mi-am luat facturile (gaze, telefon fix, telefon mobil, cablu TV, electricitate) și m-am dus la bancomat să le plătesc. Efectuez liniștit primele 3 plăti, dar la a patra mă trezesc că-mi dă cardul afară și-mi afișează pe ecran un mesaj sec: „Tranzacția nu a fost efectuată. Contactați banca dvs.”. Cum bancomatul se află chiar în fața unei agenții a băncii, am inrtat fără ezitare și m-am adresat fetei de la ghișeu. Aceasta m-a legitimat, a verificat ceva în calculator, apoi m-a asigurat că nu e nicio problemă și mi-a recomandat să încerc să plătesc de la robotul aflat în incinta agenției. Într-adevăr, la robot lucrurile au mers așa cum trebuie și am reușit să-mi plătesc și celelalte facturi. Abia puțin mai târziu mi-am amintit despre știrea de la începutul articolului și m-am gândit că, probabil, una dintre măsurile alea de protecție este limitarea numărului de tranzacții permise zilnic, la 5. Așa cum ziceam: dacă mai întâi mi-aș fi plătit facturile și abia după aceea m-aș fi dus la cumpărături, m-aș fi trezit că nu le pot plăti cu cardul.
Deci, atenție mare la tranzacțiile efectuate, urmăriți-vă tot timpul soldul, iar dacă observați ceva ciudat adresați-vă imediat băncii care v-a emis cardul.

Retrospectiva Geocer 2011 (II)

1

Postat de Geocer | in categoria Retrospectiva | pe data de 29-12-2011

 • În aprilie am început s-o las mai moale cu politica și să scriu mai mult despre ceea ce mi se întâmplă mie, sau ce se întâmplă prin orașul în care locuiesc. După ce am marcat ieșirea României din recesiune, am început să-mi cultiv grădina de la țară, iar în scurt timp au răsărit și plantutele. Am scris despre lăudabila inițiativă a Primăriei de a nu permite comercializarea micilor în centrul Piteștiului, pe perioada desfășurării Simfoniei Lalelelor, dar am relatat și despre o seară plăcută pe care am petrecut-o la Poiana Brașov. Nu m-a lăsat indiferent nici faptul că, de la an la an, se cultivă tot mai puține lalele în parcurile din Pitești. Spre sfârșitul lunii dădeam sfoară-n țară că voi petrece o scurtă vacanță în Turcia, la începutul lunii mai.
 • În mai, se pare că m-am întors destul de revigorat și cu chef de scris, din scurta vacanță petrecută în Turcia. Am povestit despre ce-am văzut și ce-am făcut pe-acolo, dar în același timp am participat la o interesantă lansare de carte despre care iarăși am scris pe larg. Dau un singur link, căci toate articolele sunt pe aceeași pagină. Și tot acolo veți vedea și cum arăta mică mea grădină la vremea respectivă.Apoi, m-am apucat de pamflete, gen care se pare că mă prinde destul de bine. Le găsiți pe această pagină, împreună cu reflecțiile mele privind arestarea lui DSK, pentru că fix în acea perioadă a izbucnit scandalul în care este implicat fostul Director al FMI. Luna o încheiam cu diverse opinii și comentarii pe teme de pe la noi, ori culese de prin presă internațională.
 • Luna iunie a însemnat pentru mine un nou proiect de publicat pe blog. Am inventat „Dicționarul Lămuritor al Limbii Române” (DLLR) și am publicat primele 4 „episoade” ale acestuia. Ultimul a fost publicat în august. Iată încă un gen de articole pe care ar trebui să-l readuc la viață. Tot în iunie povesteam (și publicam poze) despre minunata pădure prin care mi-am petrecut eu copilăria, dar și despre grădina în care legumele mele creșteau din ce în ce mai mari. În același timp, participam la o altă lansare de carte, cea a vecinului meu Cristi Cocea și primeam cadou 3 volume publicate de un alt Cristi (Lisandru). Evident, scriam câte ceva și despre ceea ce am citit în aceste cărți, câteva pamflete, dintre care cel mai interesant mi se pare acesta și făceam o primă cronică de artă elastică, cu referire la un inspirat tablou.

Va urma.

Retrospectiva Geocer 2011 (I)

0

Postat de Geocer | in categoria Retrospectiva | pe data de 27-12-2011

Este ultima săptămână a anului, deci e vremea retrospectivelor și a bilanțurilor. Eu m-am hotărât să scriu câteva articole în care să rememorez atât ceea ce ni s-a imtamplat în anul pe care ne pregătim să-l trecem la timpul trecut, cât și opiniile pe care eu le-am exprimat în legătură cu acele evenimente. Deci, s-o luăm metodic:

 • Mi-am început anul ascultând cum începe să duduie economia. Mă rog, era mai mult o huruială, dar dacă Boc ne promisese că în noul an economia o să-și ia mare avânt, eu am vrut să aud cum vine treaba asta. Dar luna ianuarie a fost luna unor proteste mai mari sau mai mici, proteste pe care le-am comentat și eu pe blog. De fapt, nu prea aveam ce să comentez, la fel ca și în cazul economiei care începea să duduie. Tot în ianuarie s-au pus și bazele ordonanței de urgență care ne obligă să ne punem pneuri de iarnă la mașini, chiar dacă nu vezi nici fulg de zăpadă pe șosea. Până la urmă, ordonanța s-a dat, iar afacerile „băieților destepți” au prosperat. Mai apoi, o introduceam în scenă pe Tanti Floarea (cred că ar trebui să-i mai dau și ei cuvântul din când în când) și terminam luna într-un registru comic scriind o parodie după Topârceanu, în ton cu un eveniment ce a zguduit urbea în care-mi fac veacul.
 • În luna februarie, iubitul nostru conducător a dat undă verde curățeniei din vămi. Curățenia a durat câteva luni și puțin a lipsit ca anumite persoane sus-puse și dragi lui Băsescu să se regăsească după gratii, alături de cei pe care-i protejau (contra cost, evident) când luau spagă. Eu scriam cu mândrie despre toate aceste lucruri și-l omagiam pe cel ce inițiase această acțiune în forță. Dar mă indignam și în legătură cu modul în care sunt preparate alimentele pe care le cumpărăm din magazine, și în legătură cu programele de televiziune ce ne sunt „băgate pe gât”. Pe plan internațional, începuseră revoluțiile din țările nord-africane, așa încât am scris un articol și despre aceste evenimente. Și pentru că primăvara se tot lăsa așteptată, am scris încă o parodie după Topârceanu.
 • Luna martie a stat sub semnul a 3 evenimente: cutremurul din Japonia și tot ceea ce a urmat după aceea, ieșirea României din recesiune, ieșire amânată de mai multe ori și „divorțurile anului”: Iri și Moni își anunțau divorțul cu năbădăi, dar același lucru se întâmpla și cu Pepe și Oana Zavoranu. Printre aceste momente ce au zguduit planeta, am strecurat și un articol „omagial” la adresa lui Ion Iliescu ce împlinea o vârstă la care pe alții îi caută moartea pe-acasă. Și s-a mai întâmplat ceva în această lună: Adrian Severin a fost demascat ca lobby-st bine plătit. Nici până azi nu și-a clarificat situația, deși a fost huiduit de mai multe ori.

Va urma

Crăciun Fericit

8

Postat de Geocer | in categoria Craciun, De-ale mele, Sarbatori | pe data de 24-12-2011

Așa cum se obișnuiește, țin să urez și eu tuturor celor care întâmplător sau în mod obișnuit vin să citească ceea ce scriu pe acest blog, un Crăciun fericit, tihnit, cu liniște în suflet și fără zgomote în afară. Și nu uitați:

 • Pentru sănătatea dumneavoastră, evitați consumul de sare, zahăr și grăsimi;
 • Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății;
 • Fumatul poate provoca boli coronariene, cancer pulmonar și impotență;
 • Sarmalele și cârnăciorii fac rău la stomac, fiere și ficat;
 • Sâmburii de mere conțin cianură;
 • Alimentele cumpărate din magazine conțin E-uri și alte chimicale, plus carmin care este un fel de boia obținută prin pisarea unor insecte uscate în prealabil;
 • Afumăturile cumpărate din magazin sunt injectate cu saramură și trecute printr-o soluție numită „fum lichid”;
 • Dulciurile provoacă obezitate, dar și diabet zaharat;
 • În apa de izvor s-au descoperit streptococi fecali;
 • Carnea mărește colesterolul și implicit tensiunea arterială;
 • Sucurile nu conțin nici pic de fructe, ci doar chimicale;
 • Bradul natural poate provocă alergii, iritații și chiar pneumonii. Brazul artificial este făcut din plastic cancerigen.

În consecință, rugați-vă la Dumnezeu, căci doar El ne mai poate salva de pericolele ce ne pândesc la tot pasul când mâncăm sau bem ceva.

Cercetătorii au stabilit: e imposibil să mai fii sănătos

6

Postat de Geocer | in categoria aberatii, De prin lume adunate | pe data de 20-12-2011

Fac ei cum fac cercetătorii (uneori cei britanici, alteori cei americani) și tot ne mai dezvăluie câte o sursă sigură de îmbolnăvire. Numai azi am citit despre 2 (ba chiar 3) astfel de surse:
Mai întâi, de pe un site franțuzesc am aflat că vreo 30 de mii de femei din această țara vor fi nevoite să-și dea jos silicoanele din cauza faptului că producătorul acestora a folosit o substanță cancerigenă ce le pune sănătatea și viața în pericol. Să vezi câte drame conjugale vor apărea din cauza asta! „Vai, iubito, ce sâni frumoși aveai. Acum s-au pleoștit și s-au uscat.”
Dacă pericolul silicoanelor nu ne paște pe noi, bărbații, în schimb, bradul de Crăciun este extrem de periculos pentru toată lumea. El ne poate îmbolnăvi de diverse afecțiuni respiratorii, de rinite alergice, ba chiar și de pneumonii. Asta face bradul natural, căci ăla artificial e și mai periculos: e confecționat din plastic cancerigen, conține plumb și alte substanțe toxice.
Stai, te minunezi, îți scuipi în sân și te întrebi: „Doamne, cum de mai putem trăi cu atâtea pericole de îmbolnăvire la tot pasul?”

Distracție în COR

4

Postat de Geocer | in categoria aberatii | pe data de 19-12-2011

COR (Codul Ocupațiilor din România) este un nomenclator al tuturor funcțiilor și meseriilor ce pot fi practicate de către salariații cu contract de muncă la vreun angajator de pe teritoriul țării. Găsești acolo și prelucrători prin așchiere, și paznici, și ingineri de toate felurile și economiști, mă rog tot ce poate omul să facă în calitate de salariat. Atunci când cineva angajează o persoană fizică, trebuie să-i înscrie în contractul individual de muncă și codul COR al meseriei pe care această persoană o va practica.
Toate bune și frumoase, doar că în acest COR găsești și niște meserii oarecum mai ciudate. De exemplu, codul 5169 înseamnă „Lucrători în domeniul serviciilor personale neclasificați în grupele de bază anterioare”, iar descrierea lor este: „Această grupă de bază cuprinde lucrătorii din domeniul serviciilor personale neclasificați în altă parte în subgrupa majoră 51 – Lucrători în domeniul serviciilor personale. De exemplu, cei care furnizează servicii și companie ca parteneri de dans, escorte și animatoarele din cluburi de noapte sunt incluși aici.” Aha, deci patronii pot să-și angajeze o tipă care să le furnizeze servicii de companie, direct pe firmă. De ce să se mai complice s-o plătească la negru, din banii personali?
Dar ce ziceți de codul 5161? Iată ce desemnează: „Astrologi, prezicători și asimilați”. Iar descrierea este: „Astrologii, prezicătorii și asimilații acestora descriu (dezvăluie) trecutul și prezic evenimente viitoare din viața persoanelor prin practicarea astrologiei, pe bază unor caracteristici din palmele clienților, prin folosirea cărților de joc sau alte tehnici.”
Bun, treaba-i clară: chiromanția e o meserie, la fel și astrologia, și ghicitul în cărți. De aici și următoarea idee de afaceri: îți creezi o firmă având ca și obiect de activitate „Alte activități de servicii” (cod CAEN 9609), îți angajezi câteva dame de companie (cod COR 5169) și câteva ghicitoare (cod COR 5161) și te pui pe făcut bani. Păi, nu?

Așa e-n decembrie

6

Postat de Geocer | in categoria De-ale mele, Sarbatori | pe data de 17-12-2011

Totul începe chiar pe data de întâi. La televizor, parăzi militare și politicieni cu discursuri sforăitoare despre 1918. Noroc că pe vremea aia trăiau altfel de politicieni, căci cu ăștia de azi nu s-ar fi mai realizat nicio unire! Românul se uită la televizor, îi înjură pe politicieni, apoi bea o țuica fiartă la o iahnie de fasole cu ciolan.
Nu se risipesc bine ecourile fasolei, că vine Moș Niculae. Concurență mare și între moșii ăștia, ați observat? La televizor, povești despre Sf. Nicolae și politicieni cu discursuri sforăitoare despre orice subiect. Românul îi mai înjură odată, apoi se duce să bea o țuica fiartă cu vecinul pe care-l cheamă ca pe moș.
Aburii țuicii fierte încă mai persistă când apare un nou eveniment de comemorat: începutul Revoluției din 1989, la Timișoara. La televizor, cei care au ieșit atunci în stradă se plâng că idealurile pentru care au luptat au fost călcate în picioare de politicienii care au preluat puterea. Apar și politicienii cu aceleași discursuri sforăitoare despre Revoluție, despre eroi, despre sfintele idealuri de făurire a societății capitaliste multilateral dezvoltate și inaintarea României către spațiul Schengen. Românul îi da dracului cu spațiul lor cu tot și mai pune de o țuică fiartă în memoria celor care s-au jertfit în ’89 pentru ca el să aibă dreptul să-i înjure pe politicieni.
În același timp se gândește că mai e puțin și vine Ignatul, zi importantă și sfântă în același timp. Altădată, în ziua aia, mergea la țară și tăia porcul. Acum nu mai are porc, dar mai are 2 tichete de masă primite luna trecută de la serviciu, așa că se duce la piață, își cumpără niște carne și simulează o pomană a porcului cu jumări și țuică fiartă. La televizor îi vede pe norocoșii care au crescut și anul asta câte un porc, fiecare pe unde a putut, dar și pe politicienii care țin discursuri sforăitoare despre tradițiile seculare ale poporului român. S-a săturat să-i mai înjure, așa că închide televizorul și începe să viseze la Crăciun.
În acea zi magică, ar merge la slujbă, la biserică, dar nici acolo nu poți să te duci cu buzunarul gol, că te dă popa afară ca să faci loc altora care cumpără lumânări, tămâie și plătesc acatiste ca să le dea Dumnezeu bani și mai mulți. Așa că mai bine se duce pe la vecinul de la 2 care deține niște șorici și face o țuica fiartă de stă mâța-n coadă. La televizor, colinde, multe colinde, abundență de colinde, peste tot, colinde. Întrerupte din când în când de discursurile sforăitoare ale politicienilor cărora nu le mai dă nicio importantă. Nu merită nici măcar să strice o înjurătură pe ei.
Și iată că vine și ultima zi a lunii, zi ce coincide în mod ciudat cu ultima zi a anului. Salată boeuf, caltaboși, sarmale, fripturi, țuica fiartă, șampanie, muzică, discursuri ale politicienilor, înjurături, muzică populară, dans, perinița, tradiții, cadouri, urări, vin, bere, toate se amestecă în capul bietului român, așa că să nu va fie de mirare dacă va intra puțin cam amețit în noul an.
Trezirea la realitate e mai grea. Pe lângă durerea de cap, trebuie s-o ia de la capăt cu munca. Ocupat cu „spiritul sărbătorilor de iarnă” a uitat de tot că mai are și o grămadă de probleme de rezolvat la serviciu.
Așa că-i mai înjură odată pe politicienii care nu sunt în stare să-i aducă și lui bunăstarea la care râvnește, pe patronii care-l pun să muncească în loc să-l plătească pentru a sta acasă, pe ăștia de la televizor care niciodată nu au un program care să-i placă și lui, pe colegii invidioși și pe cei pe care la rândul lui îi invidiază, pe șefi, pe bancherii care-i cer lună de lună să-și plătească creditele și pe toată lumea din jur care-l face să fie așa de nefericit.

Cronică de artă elastică

9

Postat de Geocer | in categoria Arta elastica, Pamflet | pe data de 08-12-2011

Arta elastică este un concept nou, inventat de mine pentru a desemna anumite lucrări (picturi, sculpturi etc.) ce nu pot fi asimilate artei plastice tradiționale. De altfel, arta elastică se deosebește esențial de arta plastică, pur și simplu prin faptul că este diferită! Prima cronică de artă elastică am scris-o aici, deși pe vremea aceea încă nu definisem conceptul. Pe cea de-a doua o voi scrie chiar acum și se referă la renul din articolul anterior.

„Ren schiind” este o operă reprezentativă pentru arta elastică. Artistul nu este la prima lucrare de acest gen, căci, deși anonim, suntem siguri că tot lui îi aparține și iepurașul care ține în brațe un ou albastru și încă unul roșu. Lucrarea este expusă în centrul Piteștiului, în fața Primăriei, iar amatorii genului o vor putea admira până după Sărbătorile de iarnă.
Opera se circumscrie curentului ne-clasic ultramodern, cu vădite tendințe electro-realiste. Cunoscătorii vor remarca încă de la început faptul că renul a fost surprins într-o atitudine care nu-i este specifică în viața de zi cu zi: ridicat pe membrele posterioare care la rândul lor sunt încălțate cu niște ghete de schi. Atitudinea aceasta îl umanizează profund, lucru care se observă și din transformarea membrelor anterioare astfel încât să pară a fi niște mâini ce țin bețele de schi.
Renul nu schiază de-adevăratelea (de altfel, nici nu are o pârtie amenajată, ci doar un mic petec de „zăpadă”), el doar simulează această activitate. Cu toate acestea, se poate remarca veselia pe care o afișează, ca și când acest plăcut lucru s-ar întâmpla în realitate. Este încă un element care-l umanizează, pe lângă faptul că, evident, a îmbrăcat un costum de schior adevărat.
Elementul electro-realist este furnizat de miile de beculețe ce se aprind pe costumul renului, odată cu venirea nopții.
În concluzie, considerăm că artistul dă dovadă de un talent promițător și așteptăm cu nerăbdare următoarele sale opere de artă elastică.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.