Cronică de artă elastică

9

Postat de Geocer | in categoria Arta elastica, Pamflet | pe data de 08-12-2011

Arta elastică este un concept nou, inventat de mine pentru a desemna anumite lucrări (picturi, sculpturi etc.) ce nu pot fi asimilate artei plastice tradiționale. De altfel, arta elastică se deosebește esențial de arta plastică, pur și simplu prin faptul că este diferită! Prima cronică de artă elastică am scris-o aici, deși pe vremea aceea încă nu definisem conceptul. Pe cea de-a doua o voi scrie chiar acum și se referă la renul din articolul anterior.

„Ren schiind” este o operă reprezentativă pentru arta elastică. Artistul nu este la prima lucrare de acest gen, căci, deși anonim, suntem siguri că tot lui îi aparține și iepurașul care ține în brațe un ou albastru și încă unul roșu. Lucrarea este expusă în centrul Piteștiului, în fața Primăriei, iar amatorii genului o vor putea admira până după Sărbătorile de iarnă.
Opera se circumscrie curentului ne-clasic ultramodern, cu vădite tendințe electro-realiste. Cunoscătorii vor remarca încă de la început faptul că renul a fost surprins într-o atitudine care nu-i este specifică în viața de zi cu zi: ridicat pe membrele posterioare care la rândul lor sunt încălțate cu niște ghete de schi. Atitudinea aceasta îl umanizează profund, lucru care se observă și din transformarea membrelor anterioare astfel încât să pară a fi niște mâini ce țin bețele de schi.
Renul nu schiază de-adevăratelea (de altfel, nici nu are o pârtie amenajată, ci doar un mic petec de „zăpadă”), el doar simulează această activitate. Cu toate acestea, se poate remarca veselia pe care o afișează, ca și când acest plăcut lucru s-ar întâmpla în realitate. Este încă un element care-l umanizează, pe lângă faptul că, evident, a îmbrăcat un costum de schior adevărat.
Elementul electro-realist este furnizat de miile de beculețe ce se aprind pe costumul renului, odată cu venirea nopții.
În concluzie, considerăm că artistul dă dovadă de un talent promițător și așteptăm cu nerăbdare următoarele sale opere de artă elastică.

Comments (9)

like:)

Oare ar trebui sa mergem toti acolo sa ne fotografiem cu renul?

.. abia am reinceput sa ma invirt prin blogosfera
si nu stiu cum se face ca tot peste arta si concepte de(spre)arta nimersc…

de la arta pura, pe undeva, am ajuns la arta elastica
mie chiar mi-a placut renul tau
si cum nu maq aflu sub auspicii grozave, iar la noi se simte arta crizei, precum si criza in arta (si nu numai….),
iau sau ramin cu acel element electro-realist

(chiar m-am simtit bine pt o clpa, Geocer 🙂 )

AMD, ma bucur ca te-ai amuzat putin.

Parca nu as include iepurasul in categoria arta.Dar avand in vedere timpurile noi…orice poate fi catalogat drept arta.
O seara buna sa ai Geocer!

Pai e arta elastica, stimata doamna!

Din aceasta categorie de arta (elastica ultra moderna), cred ca foarte lezne s-ar putea inscrie si poneiul cu zvastica pe crupa expus la acea expozitie de pomina de ICR la New York!

In mod sigur face parte din aceasta categorie

Cronica arata mai bine decat „opera” si nici nu e acoperita cu beculete ;))

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.