Azi…

2

Postat de Geocer | in categoria Eminescu | pe data de 15-01-2012

…Se implinesc 162 de ani de la nasterea poetului nostru national, Mihai Eminescu. Se cuvine sa ne amintim de el, macar odata pe an.
Indiferent daca ne-au placut sau nu, la scoala, comentariile anoste pe care eram obligati sa le invatam, in legatura cu opera sa,
Indiferent daca stim pe de rost mai multe poezii scrise de el, sau doar un vers,
Indiferent daca mai citim sau nu, din cand in cand cate ceva din ceea ce a scris el,
Chiar daca ii cunoastem, sau nu, viata tumultuoasa si iubirile (impartasite ori ba),
Indiferent de toate acestea, se cuvine ca azi sa-i aducem un omagiu si sa ne gandim cam in ce fel ar scrie Eminescu despre Romania de azi, stiut fiind faptul ca toata viata sa a fost un rebel.

Comments (2)

„Indiferent daca ne-au placut sau nu, la scoala, comentariile […] Indiferent daca mai citim sau nu, din cand in cand cate ceva din ceea ce a scris el”
Probabil ca (in special in randurile tineretului*) creatia sa lirica ar fi MULT mai apreciata daca n-ar fi asociata (mintal) cu obligativitatea (in cadrul scolii) a „tocirii” de „citate” interminabile din poezii si cu invatarea „pe de rost” (sau aproape) a acelor comentarii, in loc sa fi fost lasati sa ne bucuram de farmecul ideilor si versificatiei sale.
Eu personal am avut norocul (si cu Eminescu, Cosbuc sau Toparceanu, ca si cu – spre ex – Sadoveanu) de a fi apucat sa-mi placa opera lor inca DINAINTE de a-mi fi displacut (pt perioada studiului) in timp ce-„i” invatam „la clasa”.

Tot asa cum am avut o surpriza foarte placuta constatand in cat de mare proportie place tineretului muzica „veche” si buna (sa zicem „Queen”, sau „ABBA”, sau „Phoenix”), la fel am avut o surpriza foarte NEplacuta (si o mare deceptie) descoperind cat de putin inclinata spre poezie (in general) este generatia tanara. Replici „standard” la solicitarea de recitare a vreunei poezii (oricare, oricat de scurta) au fost „Nu mai suntem la scoala, nu mai trebuie sa invatam poezii” si „A trecut Craciunul, nu mai trebuie sa recitam Mosului”.
Atunci cand le recitam cateva strofe din (spre ex) „Nunta Zamfirei”, sau din „Cioara” (desi le placea ceea ce auzeau) nu erau in stare nici macar sa recunoasca nu neaparat poezia, dar macar (dupa stil) autorul*.
* Pt cititorii mai putin versarti in lirica, este vorba despre Cosbuc si respectiv Toparceanu.

Hehe, mi-ai dat o idee. O sa povestesc azi o intamplare.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.