Inca o cacealma Basesciana

5

Postat de Geocer | in categoria Basescu, legi, sanatate | pe data de 14-01-2012

Chiar credeti ca legea asta a sanatatii va fi retrasa? Eu, unul, nu-mi fac iluzii. Interesele financiare sunt mult prea mari pentru ca demisia lui Arafat si cateva manifestatii de strada sa reuseasca stoparea ei.
De fapt, toata lumea s-a concentrat pe ceea ce contesta Raed Arafat, adica introducerea in sistemul de urgenta a firmelor particulare, iar acolo s-ar putea sa se faca anumite concesii pentru ca toata lumea sa fie multumita (si cu lacrimi pe obraz), dar ciolanul este cu mult mai mare, iar interesele cu atat mai importante. Am sa dau doar 2 exemple, ca sa ne putem face o idee si sa nu mai discutam in necunostinta de cauza, cum zice iubitul presedinte al tuturor baietilor destepti.
Legea prevede transformarea spitaleor in societati comerciale, sau fundatii. La inceput, statul va fi patronul acestor societati comerciale, dar ulterior va vinde investitorilor privati pachete de actiuni in acestea. Nu stiu daca va fi mai bine sau mai rau pentru pacienti, ideea este ca nu mai au ce vinde, caci gazele, petrolul, electricitatea, plus alte bogatii ale tarii le-au vndut deja, si-au incasat si si-au cheltuit comisioanele. Foame mare de bani, domnule! Cat despre societatile comerciale, mai ales cele private, scopul lor principal este acela de a obtine profit.
Dar asta nu-i nimic pe langa prevederea privind infiintarea caselor de sanatate private. In prezent exista o casa nationala de sanatate care are in componenta casele judetene, iar banii pe care salariatii si angajatorii sunt obligati sa-i plateasca in fondul de sanatate (in total 10,7% din salariul brut) sunt gestionati de catre acestea. Ei bine, pot sa va spun ca societatile si brokerii de asigurari se pregatesc de circa un an de zile pentru aceasta modificare legislativa, recrutand si instruind persoane care sa mearga din firma in firma si sa-i determine pe salariati sa se inscrie la casele de sanatate pe care le vor infiinta imediat ce legea va fi promulgata. Va rog sa retineti: ei stiau despre aceasta prevedere de mai bine de un an, atunci cand marele public nici macar n-avea habar despre faptul ca se pregateste o noua lege a sanatatii. Cand nevasta-mea a venit acasa cu niste fomulare in legatura cu aceasta chestie, prima mea reactie a fost ca e vorba de o inselatorie. Dar nu era! Astia chiar se pregateau, cu mult inainte ca noi sa stim ce se pune la cale. Lucrul asta ma face sa cred ca, de fapt, chiar aceste firme au determinat si au dictat noua lege, astfel incat sa-i ajute sa castige de pe urma ei.
Concluzia mea e simpla: ca si multe alte legi, nici aceasta n-a fost facuta in interesul cetateanului.
Asa ca, dupa umila mea parere, Basescu va astepta cateva luni, va face niste mici concesii ca sa-i inchida gura lui Arafat, apoi va trece legea prin asumarea raspunderii guvernului. E dator s-o faca! Si nu populatiei ii este dator.

Comments (5)

De acord cu tine. Ne cerem scuze că i-am deranjat un pic cash-flow-ul.

Lasa ca are el grija sa recupereze.

„…ceea ce contesta Raed Arafat…”
Raed Arafat NU SE „BAGA” la altceva decat la urgenta / ambulanta / smurd, ceea ce nu inseamna ca asta ar fi singurul „minus” al proiectului de lege.

„…nu mai au ce vinde…”
Mai au, mai au… (Sunt FOARTE inventivi!)

„…si-au incasat si si-au cheltuit comisioanele.”
Aspectul acesta CATEGORIC isi are importanta sa (MARE), dar mai este si aspectul intrarii de fonduri la buget, astfel incat sa poata fi redistribuite „pretinilor” prin „licitatii”.

„…infiintarea caselor de sanatate private.”
O teapa la fel de mare (in felul in care se face la noi la Romanica) ca si cu casele de pensii private: bani pe care esti obligat prin lege sa-i dai statului sunt redirectionati (indiferent de vointa ta) catre firme private.
Cacialma, SAU cacealma? ( http://dexonline.ro/definitie/cacealma )

„…ca si multe alte legi, nici aceasta n-a fost facuta in interesul cetateanului.”
Ba da – da’ n-ai precizat a CARUI cetatean (CINE-i cetateanul in cauza).

„…va face niste mici concesii ca sa-i inchida gura lui Arafat…”
Este suficient sa scoata din proiectul de lege noile prevederi referitoare la urgenta / ambulanta / SMURD si pt acestea sa lase varianta actuala, si de Arafat a scapat (acesta nu se baga unde nu-i specialitatea lui). Poate jongla cu restul sistemului. (Poate ar fi fost mai potrivit sa fi zis „cu resturile sistemului”.)

Am gresit in titlu, ai dreptate. Nu-mi dau seama cum de-am facut o astfel de greseala, caci stiu clar ca e cacealma.

Un simplu mistype „neinspirat”*. Neimportant – DECAT prin contrast cu corectitudinea generala a blogului.
* Daca in loc de „i” ar fi aparut „r”, „d” sau „u” – sau cam oricare alt semn – probabil ca nici n-am fi bagat-o in seama niciunul dintre noi.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.