Nu doriti o glaciatiune? O dau ieftin!

8

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 01-02-2012

Am asa, un fel de placere sadica, iarna, cand temperatura scade cu mult sub zero grade, sa-mi amintesc de cei care, vara de vara, ne tot servesc placinta (deja racita) a incalzirii globale.
Sunt mari specialisti si cercetatori, care mai de care priceputi in schimbari climatice. Oameni care au castigat o gramada de bani pentru cercetarile lor, ba chiar si un premiu Nobel. Cercetatori care au falsificat niste rezultate experimentale doar pentru ca teoria lor sa para reala.
De-aia stau si ma inteb: oare n-ar fi bine sa ma dau si eu drept specialist in astfel de chestii, sa interpretez niste rezultate si sa prevad faptul ca vine peste noi o noua glaciatiune? Eu cred ca, data fiind vremea de afara, s-ar putea castiga niste bani buni dintr-o astfel de previziune.

Comments (8)

Aha, mi-au luat-o inainte. Iar au luat ei toti banii!

Incalzirea globala se refera doar la evolutia mediei ponderate (cu durata de manifestare si cu suprafata pe care se manifesta) multianuale a temperaturilor pe glob, nicidecum la evolutia concreta (momentana si locala) a temperaturii locale intr-un loc dat si la un moment ales.

Cele mai recente teorii (dupa cate stiu eu) chiar afirma ca o asemenea incalzire globala reprezinta de fapt tocmai preludiul unei viitoare glaciatiuni, pe mecanismul: dispar calotele glaciare polare – se intrerupe „conveier”-ul reprezentat de totalitatea marilor curenti oceanici – temperatura inceteaza sa se mai uniformizeze pe suprafata globului terestru – incepe sa creasca suprafata calotelor polare – creste albedo-ul globului terestru (proportia din energia primita de la soare pe care o reflecta imediat inapoi in spatiu) – Terra primeste (utilizabil) tot mai putina energie de la soare – temperaturile scad si mai mult (si acest efect se perpetueaza „in cascada”).
(Nu mi-e clar in schimb mecanisul pe baza caruia globul terestru IESE din glaciatiune.)

Incalzirea global, preludiul unei noi glaciatiuni. Suna bine ca slogan sau ca titlu de articol. Iar daca bagam si niste conveiere si albedouri, iese o chestie de sta mita-n coada!

Scuze pt limbajul prea tehnicist – „conveier” puteam intr-adevar sa-l inlocuiesc (pt uzul acestui comentariu) cu „banda rulanta” (acelasi principiu, chiar daca realizarea concreta, practica, tehnica este diferita), dar pt „albedo” CHIAR nu stiu CU CE as fi putut inlocui (doar sa fi explicat termenul fara a-l si folosi).

Iar – dupa spusele oamenilor de stiinta (sau cel putin dupa cum le-am inteles si memorat eu) – se pare ca intr-adevar in mod „normal” glaciatiunea este precedata de o perioada de incalzire.

Victor, ce prostioare ai facut pe alte bloguri pe unde ai mai comentat, de te-a bagat wordpress-ul la spam?

– Probabil oi fi comentat ori prea des, ori(/si) prea lung…

– MIE mi-a aratat ca mi-a intrat comentariul imediat pe blog la locul lui; poate „s-o fi razgandit” dupa aceea…

– FOARTE fain ACEST mod de a indica „rangul” unui comentariu (replica la un raspuns la un comentariu etc.) ACEASTA replica a mea (spre ex) are rangul 5: in stg ferestrei in care imi scriu comentariul am doua fasii albe si doua fasii… (bej? gri?) (rangurile anterioare), plus fereastra al cincelea rang. (Si la rangul al cincelea inca am spatiu SUFICIENT pt scris, nu s-a ingustat fereastra prea mult.)

CU TOTUL off-topic: internarea pt operatia urmatoare a fost amanata (in urma unor constatari-surpriza „de bine”) de ieri (vineri) pt luni.
IARASI voi lipsi indelung de pe net.
Vestea proasta: deocamdata IAR nu ma simt bine…

Sa-ti dea bunul, Dumnezeu sanatate si sa revii cu forte proaspete. Toate cele bune!

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.