Supercriza cu insecte si urme de icre

6

Postat de Geocer | in categoria Fără categorie | pe data de 11-02-2012

Acum cateva zile, scriam un articol usor zeflemitor la adresa celor ce au conceput o eticheta de pe cutia cu salata de icre pe care tocmai o cumparasem. Superficial cum sunt, ma limitasem la ceea ce scria cu litere de-o schioapa: „pret de supercriza”.
Cineva mi-a atras atentia in mod amical, spunandu-mi ceva de genul: „nici acum, ca ti-ai pus ochelari n-ai reusit sa citesti compozitia?” Intr-adevar, compozitia e scrisa cu litere extrem de mici. In poza se vede mai bine decat in realitate, caci in poza am putut-o citi si fara ochelari.
Si ce contine acea salata, de fapt. Pai, desi ingredientul principal ar trebui sa fie icrele, ele nu sunt prezente decat in proportie de 9% (6% de crap si 3% tarama). Adica, doar cat sa nu zici ca n-au pus deloc. Si ce mai contine? Pai, ulei, apa, ceapa si nelipsitele E-uri. Da, dar are si ceva natural: colorantul. Carminul (asta e colorantul) este intr-adevar un colorant 100% natural. Obtinut dintr-o insecta care traieste in Mexic. Hai sa ne imaginam ca astia ar baga rame in mancare. Ar fi tot un produs natural, nu-i asa? Cam la fel e si cu insectele astea. In Mexic exista ferme mari si rentabile care se ocupa cu cresterea acestor insecte. Cum sunt la noi crescatoriile de porci sau de gaini. Iar cand s-au maturizat si le vine randul la ‘taiere’, sunt recoltate, omorate, puse la uscat, apoi macinate. Se obtine un fel de boia de culoare rosie. Acela este colorantul natural ce are denumirea comerciala de „carmin”. Nu mi-am inchipuit ca si in salata de icre se pune asa ceva. Am aruncat cutia aia!

Comments (6)

Nu stiu DE CE iti faci scarba singur. Incepand cu faptul ca acel „carmin” este prezent (in cantitati mai mici sau mai mari) in MAREA majoritate a mezelurilor* (DE CE crezi ca cele „de cumparat” au aspect atat de apetisant, comparate cu MAJORITATEA mezelurilor „de casa”?), da’ cred c’-ar fi mai bine sa nu te intrebi SI CE ALTCEVA mai contin tocaturile pe care le consumam (INCLUSIV produsele realizate din acele tocaturi). Eu as fi fost mai degraba ingrijorat de cantitatea mare de ulei care constituie „grosul” continutului cutieii (sper ca n-o sa-mi spui ca restul procentelor provin de la apa si ceapa). (Daca TOT te-ai apucat de „analiza”: crezi ca stie CINEVA – CE amestec de uleiuri din diferite plante este „uleiul vegetal” cu care este „frecata” salata de icre – care este DE FAPT o maioneza, dar cu „oua de peste”, nu de gaina?)
* Bine ca acea culoare este obtinut dintr-un produs care nu este necomestibil / toxic. La noi, in vestul tarii, unde se consuma multa „boia de ardei”, este celebru („infamous”) cazul (binisor mai vechi, de vreo juma’ de secol) al producatoarei particulare care avea boia foarte buna la gust dar cam „stearsa”, cam „palida” la culoare, motiv pt care nu prea reusea s-o vanda, asa ca – pt colorare – a amestecat-o cu pulbere de miniu (ingredientul colorat al celebrului „grund”, miniul de plumb). DIN PACATE astfel a reusit s-o vanda chiar prea bine, cu multe cazuri grave de spitalizare indelungata (nu mai tin minte daca a avut pe constiinta si decese).

Cat despre „rame”… culturile extrem-orientale le consuma in scop alimentar (alaturi de furnici, termite, muste, plosnite, lacuste etc, si alaturi de serpi, soparle, sobolani, caini etc) deci toxice nu pot fi, si o sursa de proteine animale este clar ca sunt. (Despre utilizarea MEDICALA – in spitale renumite – a viermusilor – viermii mustelor – pt a curata plagile de tesuturile moarte STII ceva? AUTENTIC! Viermusii nu consuma decat tesuturile moarte, nu „musca” si din tesutul viu…)
Si ca sa nu ma intrebi: nu, eu n-am mancat niciodata rame (sau alti viermi, sau insecte, sau serpi, sau sobolani), si NICI nu ma „imbie” un asemenea meniu. (Da’ „pui de balta” = picioare de broasca pane am mancat – in cunostinta de cauza; este adevarat ca la inceput nu cu prea mare pofta, dar la ora actuala ABIA ASTEPT vreo ocazie sa ma mai infrupt, ca eu nu stiu unde sa le procur.)

Victor, stiu ca ai dreptate, dar mie tot mi-e sila. Iar pui de balta n-o sa mananc niciodata, asa cum am refuzat si racii, si scoicile, in Franta.

Tocmai m-ai facut sa renunt la ceva ce imi placea!

Nu asta a fost intentia mea.

Fraierilor! (Sau ar fi trebuit sa scriu „Constiinciosilor!” ? )
Eu voi continua sa ma bucur de ceea ce imi place fara sa-mi pese de elementele teoretice (cele recunoscute oficial) ale compozitiei.

Mda, s-ar putea sa existe si ingrediente nedeclarate.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.