Kimonouri și crime la Paris

2

Postat de Geocer | in categoria Lectura | pe data de 09-03-2012

Am fost cam bulversat săptămâna asta, de aceea n-am mai avut niciun chef de scris. Dar acum, că vine week end-ul și trebuie să dau uitării toate necazurile din zilele trecute, o să vă povestesc câte ceva despre ultima carte pe care am citit-o. Este vorba de „Kimonoul înstelat” de Victor Eftimiu, roman polițist publicat în 1932 și republicat împreună cu ultimul număr al revistei „Flacăra”.
Acțiunea se petrece la Paris și îl are drept protagonist principal pe Tom Sincler, un detectiv american sosit în capitala Franței pentru a-i urmări pe 2 periculoși criminali, soț și soție, care după ce săvârșiseră mai multe jafuri și crime în SUA, se stabiliseră la Paris luându-și niște înfățișări onorabile, sub a căror mască își continuau activitățile ilegale.
Romanul este plin de înscenări, deghizări ale personajelor și incredibile răsturnări de situație. Toate narate de autor cu un pic de umor, exact atât cât să nu strice atmosfera de mister. Când ajungi la final, parcă-ți pare rău că te desparți de roman, de personajele și de întâmplările sale.
Este o carte numai bună de citit vara, la plajă, dar merge și iarna, la gura sobei, cu o cană de ceai la îndemână. Dacă nu s-o fi epuizat tirajul revistei „Flăcăra”, vă recomand s-o cumpărați, mai ales pentru a citi „Kimonoul înstelat”

Comments (2)

Eu am citit romanul cam in perioada nasterii dumitale (EVIDENT intr-o alta editie).
Ciudat, ceea ce m-a impresionat mai pregnant (si-mi apare in minte prima data cand imi amintesc de carte – pe care n-am mai recitit-o de MINIMUM doua decenii jum’ate) a fost scena cititului de dimineata (in scop „igienic”) a ferparelor (anunturilor mortuare) din ziare, pt „purjarea” glandelor lacrimale. (Ce contrast intre plansul lor in hohote pt decesul necunoscutilor din ziar si nepasarea TOT a lor fata de cei a caror moarte o puneau la cale!)

Stimabile, eu sunt nascut in 1964! In ceea ce priveste lacrimile varsate de cei 2 criminali la citirea necrologurilor din ziar, cred ca orice om, oricat ar fi el de rau, are si o parte sensibila.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.