O întrebare incomodă

2

Postat de Geocer | in categoria Franta, muzica, romania | pe data de 26-04-2012

 I-am auzit pe mulți dintre conaționalii mei punându-le străinilor care ne vizitează o întrebare ce pare foarte simplă și logică la prima vedere: „Cum vi se pare România?”. Cât de incomodă este pentru străin această întrebare, mi-am dat seama ieri când l-am văzut pe un francez încercând să dea un răspuns diplomatic.
Practic, punându-i unui străin această întrebare îl obligi, fie să mintă și să-ți spună ceea ce vrei tu să auzi, adică „România e o țara foarte frumoasă, iar românii niște oameni minunați”, fie să te jignească spunându-ți ceea ce tu știi deja: „România e o țara plină de mizerie”.
Francezul de ieri a încercat, după cum spuneam, un răspuns diplomatic spunând că, uite, în România e soare, e frumos, pe când în Franța, acum e vreme urâtă, ploaie.
Că să nu rămână niciun dubiu asupra răspunsului, am punctat eu, parafrazând un cântec franțuzesc : „la misère est moins pénible au soleil” (mizeria e mai puțin penibilă la soare).
Făceam aluzie la acest cântec celebru, al celebrului Charles Aznavour.

Comments (2)

Eu am patit mai mereu altfel, strainii tineau sa-mi spuna cum li se pare Romania raportandu-se si la ce auzisera dinainte despre ea, iar ei in general au emis impresii bune pe care eu tot incercam sa le combat: nu-i chiar asa frumos, nu-i chiar asa ordine, nu-i chiar asa de… bine 😀

Adevarul este ca depinde si de persoana cu care discuti. Orice lucru poate fi vazut in mai multe feluri. Si eu stiu destul de multi straini carora le place foarte mult in Romania. De exemplu, daca o sa vina J.L. Marechal si o sa citeasca ceea ce am scris, precis o sa ma contrazica.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.