Androizi, iOS, tablete și iPad-uri

2

Postat de Geocer | in categoria Internet | pe data de 19-07-2012

O scurtă introducere/lămurire: Android este sistemul de operare conceput de Google și folosit pe majoritatea tabletelor și pe smartphone-uri, iar iOS este sistemul de operare al celor de la Apple, folosit pe produsele proprii, respectiv iPod, iPad, iPhone.
Acum circa un an, intram în posesia unei tablete Prestigio Multipad cu Android. Am frecat-o (la propriu, căci având ecran senzitiv îți tot plimbi degetele pe el) zilnic pentru Internet, jocuri, uneori și pentru a lucra. Multă vreme am fost încântat de ea, dar treptat entuziasmul a început să-mi cam scadă și am început să-i văd limitările și punctele slabe. În primul rând, își pierde mai tot timpul conexiunea la net. Trebuie să tot dezactivezi și să reactivezi Wi-Fi-ul, ba de multe ori trebuie să initializezi și router-ul. Apoi, resetarile pe care te trezești că și le face pe nepusă masă, apoi touchscreen-ul care uneori nu-ți preia corect comanda… Dar are și un punct forte destul de important: găsești în Google Store și în Apps Lib o grămadă de aplicații de toate felurile și pe toate gusturile, marea lor majoritate fiind gratuite. Am găsit și  multe aplicații românești destul de interesante (jocuri precum Spânzurătoarea, sau Trivia, sau Te crezi deștept?; dar și aplicații de știri precum Presa Online sau Hotnews).
De câteva zile (de fapt doar de 2) a apărut iPad-ul în viața mea, așa că totul s-a schimbat. Asta nu s-a deconectat niciodată de la rețeaua WiFi, în cele 2 zile de funcționare. Prin comparație, tableta s-ar fi deconectat de cel puțin 15-20 de ori! Ecranul senzitiv e net superior celui al tabletei, grafica și animația sunt de asemenea superioare. Sunt într-adevăr încântat, dar i-am găsit și un punct slab: deși sunt sute de mii de aplicații în AppStore și în iTunes, majoritatea sunt pe bani. În plus, aplicații care pe tabletă m-au încântat, aici mi s-au părut mult mai slăbuțe. Un singur exemplu: Presa Online, pe Android este o aplicație fullscreen, pe când pe iPad e doar o ferestruică în mijlocul ecranului, ferestruică în care nu au loc prea multe titluri de știri.
În concluzie, cred că tableta și Androidul se adresează oamenilor mai modești și mai entuziaști, pe când iPad-ul se vrea a fi pentru oamenii mai sofisticați, cu pretenții dar și cu bani mai mulți. Chestia asta se vede și din prețurile celor 2 device-uri: iPad-ul e de vreo 2-3 ori mai scump decât tableta.

Comments (2)

Te declar sofisticat, George. Eu am rămas la laptop şi la Android pe smartphone… 🙂

Tehnologia avanseaza si ne prinde cu fiecare pas care il face

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.