Amintiri din Muntenegru: Cu vaporul prin fiordul Kotor

2

Postat de Geocer | in categoria vacanta | pe data de 21-08-2012

Etichete:

Harta fiordului Kotor
Una dintre excursiile la care am luat parte în timpul săptămânii petrecute la Ulcinj a fost așa-numitul tur al Muntenegrului și a inclus o deplasare cu autocarul de la Ulcinj la Budva (cu un scurt popas pentru a poza insula Sveti Ștefan), vizitarea orașului vechi Budva, deplasare la Tivat (tot cu autocarul), îmbarcarea pe vapor și turul fiordului Kotor, cel pe care-l vedeți în harta google de mai sus. Îmbarcarea a avut loc, deci, la Tivat (am subliniat cu roșu numele), ne-am deplasat de-a lungul coastei prin toate cele 4 golfuri ale fiordului, am făcut o oprire la Biserica „Sf. Fecioară de pe stâncă”, o alta la Peștera Albastră, apoi am debarcat la Kotor (l-am subliniat cu albastru), am vizitat acest oraș, am mers și la plajă, iar la final ne-am întors cu autocarul la Ulcinj. A fost o zi lungă și plină. Peisajele văzute de pe vapor sunt deosebite, ca de altfel toate peisajele din Muntenegru. Acum se vede cel mai bine cum „coboară” muntele până în mare. Iată două poze elocvente.

Peisaj pozat de pe vapor
In barca, spre Pestera AlbastraPeștera Albastră este o cavitate imensă pe care apa mării a săpat-o în stâncă. E atât de mare, încât încap vreo câteva bărci înăuntrul ei. Noi am fost luați de pe vapor cu bărci în care încăpeam circa 20-25 de persoane și duși în peșteră, după care am fost invitați să facem baie. Apa e adâncă, de vreo 6 m, deci se puteau face (de fapt s-au și făcut) și sărituri. Am sărit și eu, evident. Apa este extraordinar de limpede, iar lumina soarelui îi dă o culoare albastră ca de neon (de aici îi vine și numele, de fapt). Este ceva deosebit de frumos. Iată o poză făcută din interiorul peșterii.
Pestera Albastra Biserica „Sf. Fecioară de pe stâncă” se află pe o insulă care a fost creată în mod artificial prin scufundarea mai multor vase, în scopul unic de a se construi acolo o biserică închinată Fecioarei Maria. Am auzit pentru a nu știu câtă oară legenda cu icoana găsită într-un anumit loc, dusă acasă de către cel care a găsit-o, eventual donată unei biserici, dispărută din biserică și regăsită tot pe stânca unde fusese și prima dată. Cred că toate bisericile și mănăstirile construite în niște locuri mai deosebite au această legendă atașată. În România am auzit-o la Mănăstirea Rohia (dar cred că și la alte mânăstiri). Iată o poză cu biserica și încă una cu o pictură aflată în muzeul acesteia, pictură realizată de un pictor celebru de-al lor (scuze, dar nu i-am reținut numele), tablou care arată cam cum și unde este poziționată biserica. Încă un amănunt: se spune că în această biserică se găsește un crâmpei din Sfântă Cruce, cea pe care a fost răstignit Iisus. Nu știu dacă este real, dar public o poză și cu acel crâmpei de lemn.

Biserica "Sf. Fecioara de pe stanca"
Tablou cu biserica
Lemn din Sfanta Cruce
Păi, cam astea sunt pozele și scurtele povestiri de azi. Urmează altele, în curând.

Update: din cat se pare, ghida care ne-a vorbit despre acea bucata de lemn ca fiind un fragment din Sfanta Cruce ne-a indus in eroare. Gratie lui Google Translate am aflat ca acolo scrie: „Unul dintre cele mai vechi insemne crestine din Perast. A fost gasit in ruinele unei case romane”.

Comments (2)

Ai avut o vacanță foarte frumoasă!
Ai forțe proaspete!
Să știi că și eu am trăit senzația aceea fantastică de a pătrunde într-o grotă sub stâncă , pe insula Capri!

Ce albastru infinit!!

A fost frumoasa, dar s-a terminat. Acum visez la urmatoarea.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.