Franța a devenit o țară complicată

16

Postat de Geocer | in categoria calatorii, Franta | pe data de 07-10-2012

Cine naiba m-o fi pus să plec eu în delegație in Franța, săptămâna asta? N-ar fi fost mai bine să stau acasă și să-mi văd de treburile mele cum ar fi spălatul vaselor și al rufelor?
Imediat ce am ieșit din avion, m-am simțit pierdut. N-am mai fost pe acolo de 4 ani, iar în 4 ani, la ei se schimbă foarte multe lucruri. La început, m-am ținut și eu după „turma” cu care venisem în avion. Dar după ce ne-am urcat în trenul care ne transporta de la porțile L la porțile K ale terminalului 2E, ne-am amestecat cu oameni veniti de prin alte parți ale lumii și m-am pierdut de ceilalți. A fost momentul în care mi-am dat seama că sunt pe cont propriu și, prin urmare, trebuie să mă descurc ca atare. M-am oprit din a merge împreuna cu ceilalți, m-am dus la toaletă pentru că aveam nevoie, iar la ieșire am aplicat cu succes modul de orientare pe care îl învățasem cu ocazia precedentelor mele deplasări în Franța. De fapt, acolo te pierzi doar dacă nu știi să citești, sau dacă nu știi unde vrei să ajungi. Eu știam foarte bine că trebuie să-mi recuperez bagajul din cală, apoi să gasesc ieșirea terminalului. In acel moment, totul a devenit banal: am mers la primul ecran pe care erau afișate numerele locurilor unde se livrează bagajele, l-am aflat pe-al meu, l-am reperat destul de ușor si mi-am recuperat valiza. Evident că și drumul spre ieșire era la fel de bine semnalizat, așa că l-am întâlnit rapid pe colegul francez care mă aștepta acolo, surprins la rândul său de faptul că au mutat sosirile și plecările de la/spre București la 2E, căci acum câteva luni erau la 2F.
Surprizele nu s-au oprit la aeroport, deoarece de data asta am privit Franța prin ochii unui șofer. Până acum nu mă preocupase niciodată ideea de a conduce fără însoțitor pe autostrăzile sau pe drumurile lor. E adevărat, pe autostradă n-am intrat, dar pe drumuri nationale și departamentale am parcurs vreo 200 Km, cam jumătate dintre ei fiind singur. Singur în noapte, uneori. Acolo mi-a fost de mare ajutor GPS-ul pe care l-am declarat „une belle invention”, căci tare mi-a mai servit, atât în Franța, cât și în România sau Bulgaria.
Una peste alta, pot spune ca în această călătorie de 4 zile în Franța n-am văzut decât aeroportul, autostrăzi, șosele, casele câtorva colegi care m-au invitat la ei, firma la care am fost în vizită și Turnul Eifell, din avion, la decolare. Prin urmare, mai bine stăteam acasă și nu mă mai stresam atât.

Comments (16)

🙂 eşti prea de curând ajuns. să vezi când ţi s-or mai aşterne amintirile ce mândru ai să fii de tine.
vive La France!

Irina, nu eram pentru prima data in Franța, deci nu eram avid să văd ceva în mod special. Dar cand tragi linie si-ti dai seama ca 0+0=0, asta inseamna ca e zero.

omu’ normal ar fi scris cu ‘v’ mare şi ‘l’ mic, sigur 🙂

Să-ţi spun de ce cred eu că, fără să discutăm de aspectul strict legat de job, totuşi, restul nu e zero.
Fi-miu locuieşte de trei ani în Olanda. Şi-a văzut de treaba lui cu învăţatul şi n-a avut nicio problmă vis-a-vis de naţionalitate. Azi trebuia să o aştepte la aeroport pe prietenica lui, care se mută şi ea acolo, cu arme şi bagaje, mai ales cu multe bagaje! Pînă acum n-a simţit nevoia maşinii, tot omul circulând bine merci cu bicicleta. Dar nu poţi să pui toate paporniţele lui Carmen pe biţă, şi pe ea, deasupra lor. Aşa că a închiriat o maşină. Cu două săptămâni înainte, confirmări pe mail, ultima vineri seară. Totul e în regulă, staţi liniştit!
Sâmbătă: vă rugăm să ne scuzaţi, s-a produs o neînţelegere. ??? Politica firmei nu ne permite să închiriem maşini românilor. Şmaaaaafff!
E adevărat, sor-sa i-a spus demult să-ţi schimbe carnetul, dar are şi el dreptate: dacă s-a bâţâit de colo, colo, numai pe bicicletă, ce-i trebuia carnet de Olanda?!?
Deci, dacă tu ai rulat like a boss prin Franţa (am presupus eu cu o maşină închiriată, aşa mi-am închipuit) nu e chiar de puţin lucru. În condiţiile în care nici francezii nu ne mai iubesc ca pe vremuri.
Oricum, bun venit acasă!

Irina, am rulat intr-o masina Peugeot 3008 care mi s-a parut, la inceput, foarte complicata, dar de care nu-mi mai venea sa ma despart si un Renault Clio, un fel de Logan. Apartin firmei la care am mers, nu erau inchiriate. Dar, din cate stiu eu (am un coleg care a inchiriat o masina acum cateva luni), in Franta nu exista o discriminare in acest sens.

Oau! În Franţa trebuie să-ţi recuperezi bagajul? Interesaaaant… :))

Nu e obligtoriu sa ti-l recuperezi. Daca vrei sa-l lasi acolo, nimeni nu te poate impiedica.

Faci tu pe modestul, dar, dacă ai fi citit în „Le Monde”,un titlu mare și cu poza alături- UN ROMÂN LA PARIS și-a recuperat,rapid, valiza de la terminalul 2F, tot așa ai fi scris?

Gina, repet: e vorba despre terminalul 2E. Au schimbat! Cat despre „Le Monde”, am ziarul sub nas. Nu sufla nicio vorba despre mine. Cred ca au ratat subiectul. E pierderea lor, evident!

Scuze! am uitat de la mână pân,la gură..
Te-ai uitat și prin alte ziare?

Da, Le Figaro, Le canard enchaine, Les Echos… N-am gasit nimic!

Bine ai revenit sanatos draga Gigi, dar daca vrei ca alta data sa nu mai aduni 0+0 si sa-ti dea evident….tot 0 , ia-o si pe Mariana cu tine. Cu siguranta o sa vizitezi in 4 zile vreo 15 biserici/manastiri si cam tot atatea magazine/bazare…., iar buzunarele tale vor fi ….devastate. Atunci cu siguranta vei putea spune ca ai avut o iesire PLINA !

Mirelutza draga, n-o pot lua cu mine atunci cand ma duc in interes de serviciu. Oricum, am luat-o in 2008, iar ceea ce-mi spui tu se confirma 100%

Daca te-ai dus „in interes de serviciu”, CUM ramane cu „…n-am văzut decât […] Prin urmare, mai bine stăteam acasă și nu mă mai stresam atât” din ultimul paragraf al articolului? Dumneata ai o „slujba” de asa natura incat poti sa alegi daca in interesul serviciului sa te duci sau nu ca sa te stresezi acolo unde este nevoie?

Da, Victor. Eu am fost cel care a zis: „Ar fi bine sa vin la voi cateva zile ca sa rezolvam cutare si cutare probleme”. Problemele se puteau rezolva si prin deplasarea unui francez aici, sau chiar prin e-mail, teleconferinte etc.

O adevarata aventura, motiv pentru care ma bucur ca ai scris acest post, mai vad si eu cu ocazia asta cum e viata in alte tari in ciuda faptului ca nu am calatorit infara Romaniei(nici Romania toata nu am vazut-o)

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.