Să împăcăm capra cu varza

0

Postat de Geocer | in categoria De-ale mele, istorie, Unire | pe data de 01-12-2012

Unirea pe care o sărbătorim azi s-a întâmplat în 1918, la sfârșitul primului război mondial. A fost o conjunctură favorabilă pentru țara noastră, conjunctură pe care politicienii vremii (atât cei din vechiul regat, cât si cei din Transilvania) au reușit s-o fructifice. Nu vreau să fac o comparație cu politicienii de azi, căci ar fi una dezastruoasă pentru cei din urmă, având în vedere faptul că aceștia nu fructifică nimic în interes național, ci doar în cel personal.
Dar să revenim la subiect. Subiect pe care nici nu l-am enunțat, de fapt. Păi e simplu: pentru a contesta Marea noastră Unire, istoricii maghiari au mers pe teoria lui Rosler (publicată în sec. 19), teorie care spune că populația daco-romană s-ar fi refugiat la sud de Dunăre in anul 275, odată cu retragerea Aureliană, iar ungurii, când au venit în Transilvania ca și popor migrator, au găsit-o pustie. În contrapartidă, istoricii români se chinuie să demonstreze că nu-i adevărat și că, de fapt, populația daco-romană are continuitate incontestabilă pe aceste meleaguri.
Iata și o a treia teorie, teorie ce va intra fără doar și poate în istorie drept „Teoria Geocer”. Eu cred că ambele tabere au dreptate: adică, au fost și familii mixte daco-romane care au migrat la sud de Dunăre odata cu retragerea administrației romane din Dacia, au fost și altele care au rămas pe loc, continuându-și viața aici. Iar dacă ungurii au găsit în Transilvania niște zone mai puțin sau deloc populate, asta nu înseamnă că toată regiunea era nepopulată.
Fără glume: eu chiar sunt convins că ăsta-i adevărul. 

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.