Zdrobiți orânduirea…

0

Postat de Geocer | in categoria Eminescu | pe data de 15-01-2013

Nu doar că a scris-o, in „Împărat și proletar”, dar Eminescu a fost chiar un militant foarte activ împotriva nedreptăților sociale din vremea sa. Un răzvrătit, un fel de „Gică contra”, asta a fost poetul nostru național.
Când Principatele Unite și-au declarat Independența față de Imperiul Otoman, toți jurnaliștii, toți intelectualii au sărit în sus de bucurie și i-au lăudat, atât pe politicienii care au acționat pentru binele țării, cât și pe ostașii care au obținut efectiv independența luptând cu arma în mâna pe frontul din Bulgaria. Numai Eminescu a scris ceva de genul: „Cu un conducător străin de țară, nu înțeleg cum pot unii să se entuziasmeze pentru că ne-am fi cucerit, chipurile, Independența” (citat aproximativ).
Nu l-a apreciat câtuși de puțin pe Carol I, ba s-ar putea spune chiar că l-a urât. Într-o bună dimineață, a apărut la Capșa cu un pistol în mână și le-a spus celor prezenți că va merge la Cotroceni ca să-l împuște pe Rege. N-a făcut-o, evident (oricum Regele era plecat la Sinaia în acea zi), dar acest gest a rămas în istorie.
Totuși, Eminescu a rămas în istorie mai mult pentru opera sa decât pentru astfel de gesturi. Iar dacă-l cinstim și azi, este pentru că ne merge direct la suflet tot ceea ce ne-a lăsat drept moștenire. Și, așa cum a zis Sadoveanu, atâta vreme cât va exista limba română, Eminescu nu va fi dat uitării.

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.