Economii, depozite şi investiţii

8

Postat de Geocer | in categoria banci, De-ale mele | pe data de 26-04-2013

Vine o zi în viaţa fiecărui om în care încep să-i treacă prin cap tot felul de întrebări nelalocul lor. De exemplu, de ceva vreme pe mine mă paşte aceasta: ce-aş face dacă aş avea mulţi bani? Nu-i aşa că e cam nelalocul ei întrebarea?
Ei, şi-am stat eu aşa cum se stă (adică strâmb ca să pot judeca drept) şi am început să caut soluţii în ideea că aş avea mulţi bani şi n-aş mai şti ce să fac cu ei. Prima idee care-ţi vine în minte este aceea de a crea un depozit (sau mai multe) la termen. Astfel încât să vezi lunar cât de frumos cresc banii tăi, ca iarba câmpului, doar din dobânzile acumulate. Numai că, informandu-mă eu mai bine, mi-am dat seama că nu e totul chiar aşa de bun şi de frumos cum pare la prima vedere. Adică, banca publică o anumită dobândă pentru depozitul la termen (de exemplu 5%) dar nu-ţi spune un mic amănunt: de fapt, 16% din această dobândă ţi-i retine şi-i virează statului român drept impozit. Că aşa-i statul român: nu-şi lasă cetăţenii să câştige ceva fără să-şi ia şi el o halcă. Deci, din cei 5%, automat ai mai rămas cu 4,2%. Dacă vrei să ţi-i retragi, banca-ţi mai ia şi un comision de retragere, deci mai rămâi cu circa 4%. Ţinând cont de faptul că anul trecut inflaţia a fost de 5,1%, de fapt n-ai fi câştigat nimic ţinând banii-n bancă, ba chiar ai fi pierdut. Ai fi pierdut mai puţin decât dacă i-ai fi ţinut la saltea, dar mai mult decât dacă i-ai fi cheltuit pe loc. Mai pe scurt, ceea ce acum 1 an ai fi putut cumpăra cu (să zicem) 1000 de lei, acum nu mai poţi cumpăra cu 1040 cât s-a strâns pentru că i-ai ţinut în bancă. Cine a câştigat din toată afacerea asta? Statul român şi banca. Tu ai pierdut.
Dacă mai pui la socoteală şi ce mi s-a întâmplat mie la BCR, atunci chiar că e mai bine să-i ţii la saltea. Aveam nevoie urgentă de bani, aşa că m-am dus să stric depozitul înainte de termen. „Da, zice cucoana de la ghişeu, numai că dvs. n-aţi mai trecut de multă vreme pe-aici, iar acum banii dumneavoastră sunt comisionabili, aşa că trebuie să vă opresc un comision de 130 de lei.” Ca idee, aveam cam 1300 de lei la ei. După plata acelui comision, am rămas cu aceeaşi sumă pe care o aveam acum 3 ani, deci dobânda mea a fost 0.00%, iar din banii mei s-au hrănit cine ziceam mai devreme: banca şi statul.
A doua idee, dacă te-ai convins că depozitul nu-i rentabil, ar fi aceea de a-i investi în titluri de valoare. De exemplu, la BRD există „Fondul Simfonia”. Poţi cumpăra unităţi de fond la un anumit preţ, cât timp le deţii valoarea lor creşte, iar când le vinzi te alegi cu ceva bani în plus. Am făcut calculul, „câştigul” este comparabil cu cel al depozitului la termen, deci nici aici nu-i nicio sfârâială.
Să cumperi Euro e riscant: ba creşte, ba scade. Nu poţi fi sigur că o să câştigi ceva, vreodată. Iar dacă pui la socoteală şi faptul că la fiecare schimb pierzi câte puţin în favoarea casei de schimb valutar, atunci chiar că nu-ţi mai vine să faci gestul ăsta.
Ar mai fi asigurările de viaţa cu capitalizare, dar alea sunt nişte angajamente pe termen lung şi nu ştii ce va fi peste 20 de ani. Te poţi trezi că le-ai dat o grămadă de bani, iar când vei dori să beneficiezi de ei o să ţi se spună că, de fapt, plasamentele lor n-au fost atât de eficiente cât estimaseră la început, aşa că suma acumulată e departe de ceea ce ţi se promisese.
Concluzia? Cred că e bine şi să pui un ban deoparte, dar să nu-ţi faci iluzia că vei câştiga cine ştie cât din dobânzi, investiţii şi plasamente. Şi să faci acest lucru abia după ce te asiguri că trăieşti destul de bine, că te plimbi pe unde şi cât îţi doreşti, că-ţi satisfaci micile capricii. Să strângi cureaua ca să economiseşti, asta nu-i recomandabil câtuşi de puţin. Eu n-am făcut-o niciodată.

Comments (8)

Ar mai fi „tehnica„ Costache Giurgiuveanu..

Pe-aia n-o stiu!

La Alpha Bank este un tip de depozit cu o dobanda reala de peste 5 la suta (tax protect…sau cam asa ceva). Deci dupa impozitare. Daca retragi banii in ziua scadentei nu ti se ia comision. E una din formele cele mai bune pe care le-am gasit. Bineinteles ca stai cu ceva emotii daca te gandesti la situatia din Grecia, dar depozitele sul 100000 euro sun garantate de statul roman. Nu castigi, dar nici nu pierzi prea mult!

Si la Volksbank exista depozite cu dobanda bruta de 6%. Dar eu am ales un cont de economii pentru ca e mai flexibil. Dobanda se capitalizeaza zilnic si ai acces la bani oricand.

Cele mai bune sunt investițiile cu grad scăzut de risc. Un broker te poate iniția, după care te descurci singur, nu e greu deloc. Randamentul poate fi chiar 10 la sută pe lună, dispui oricând de banii tăi (cu o perioadă tampon de 1-3 zile) și avantajul e că poți vedea cu ochii tăi cum economiile se înmulțesc.

Fondul Simfonia este catalogat drept unul cu grad scazut de risc, dar castigurile sunt mici.

Nu pe fonduri de investiţii, ci pe bursă

Chestia aia n-o poti face singur. Esti obligat sa lucrezi cu un SVM.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.