S-a mai scurtat puțin drumul până la mare

0

Postat de Geocer | in categoria calatorii, De-ale mele | pe data de 08-06-2013

Aflasem că s-a terminat cu bine autostrada A2 și că s-a început și A4, cea care va lega Tulcea de Mangalia și abia așteptam o ocazie ca să circul pe ele. Ba, chiar mă gândeam să imi planific un week end la mare doar ca să văd cu ochii mei minunatele autostrăzi construite în epoca pe care cu mândrie națională o numim „Epoca Băse”.
Dar lucrurile s-au aranjat mult mai frumos, având în vedere invitația primită de la HP.
Înainte de a pleca la drum, m-am informat pe Viamichelin si am aflat ca voi avea de parcurs 358 Km dintre care 308 pe autostrada. De asemenea, Viamichelin îmi prevestea că voi face 3h și 25 min. Bineînțeles că nu am luat de bun acest ultim amănunt, deoarece ei n-au habar ca pentru a ocoli Bucureștiul pe Centura de sud (cca. 30 km), îți trebuie de fapt cam o oră. Și nici despre faptul că la ieșirea de pe A4, la podul de la Agigea, se formează cozi interminabile. Una peste alta, am facut aproape 4 ore de la Pitești la Eforie Nord, ceea ce e destul de bine, căci îmi amintesc că altă dată făceam 6-7 ore.
Iată și câteva chestii pe care le-am remarcat pe drum:

  • Bătrâna autostrada București-Pitești se menține la un nivel acceptabil. Se poate și mai bine, dar ne mulțumim cu ce este.
  • Centura de sud a Bucureștiului e la fel de proastă ca întotdeauna. Dacă cea din nord a fost modernizata si parțial lățită la 2 benzi pe sens, în sud nu s-a făcut nimic. Sunt groaznice si intersecțiile de la ieșirile spre Domnești, Berceni și Oltenița unde ai nevoie de multă răbdare ca să aștepți în coloană. Acolo au prioritate cei care intră sau ies în/din București, iar pe centură se formeaza cozi imense.
  • Nu mai există niciun indicator care să-ți arate pe unde se ajunge la A2. Pentru mine nu-i o problemă, căci cunosc drumul, dar mă gândesc că dacă vine un străin pe-aici, se rătăcește cu mult succes. Pe de altă parte, poate că au dreptate și autoritățile: ce să caute un strain în România?
  • Prima porțiune din A2, cea de la București la Fundulea e proastă rău de tot. Prima bandă e plombată din 5 în 5m. Fără exagerare.
  • În rest, A2 e foarte mișto, mai ales partea care traversează Dobrogea. Se vede că e nouă, dar e și bine făcută. Atenție la viteză! Radarul pândea în apropiere de Fetești, iar cei pe care-i trăgea în poză erau opriți imediat dupa punctul unde se plătește taxa de pod. Taxă care mi se pare exagerat de mare: 13 lei pentru autoturisme, adica 3 euro.
  • Străbătând Dobrogea pe A2, nici nu-ți dai seama când intri pe A4. Există ieșire doar dacă vrei să circuli spre nord (Mamaia, Tulcea), dar pentru sud, mergi înainte și dai dintr-una în cealalta. Eu mă așteptam să fie niște racorduri, niște pasarele… Nimic!

Cam atât despre drumul până la mare. Lasă că vă spun eu și cum a fost cu HP-ul, că și acolo sunt lucruri bune de povestit.

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.