Care-i treaba cu turismul românesc?

2

Postat de Geocer | in categoria Turism, vacanta | pe data de 19-07-2013

Este indubitabil faptul că turismul românesc se duce de râpă, că este pe o pantă descendentă. Întrebarea fireasca este: de ce? Iar răspunsul este destul de ușor de dat, în opinia mea.
În primul rând este vorba de hotelierul român, și mă refer mai ales la cel de pe litoral. El știe clar: hotelul lui funcționează 4 luni pe an, dintre care doar 2 sunt de vârf. Așa că iși face o socoteală simplă: „În perioada asta, trebuie să rup. Nu-mi pasă de turist ci doar de banii lui. Trebuie să-i iau cât mai mulți, iar pentru asta eu trebuie să cheltuiesc cât mai puțin.” De aici rezultă serviciile proaste și scumpe de pe litoralul românesc.
A doua componentă este cea de la nivelul autorităților din Ministerul Turismului. „Păi de ce să mă strofoc eu, ministru, secretar de stat sau director din minister să-i duc turiști hotelierului ăla privat de pe litoral? Ce, el vine să-mi dea și mie o parte din ce câștigă?”
Este evident că ambele mentalități sunt greșite. Turistul va merge o dată la hotelierul scump și cu servicii proaste, va merge a doua oară la un altul având aceeași mentalitate, dar a treia oară, în mod sigur se va orienta către o altă soluție (Bulgaria, Grecia, Turcia…).
Cât despre responsabilii din Ministerul Turismului, aceștia uită mult prea ușor faptul că ei sunt plătiți chiar de către hotelierii pe care n-au chef să-i ajute. E adevărat, banii le vin în mod indirect, prin bugetul de stat, nu în plic, așa cum și-ar dori ei să primească în plus față de salariu.
Astea fiind zise, țin să vă anunț că anul acesta tind să optez pentru o vacanță în Tunisia. Pentru circa 400 de euro de persoană se oferă transport cu avionul, cazare 7 nopți și masă All Inclusive. Nu-i așa că Mamaia e mai scumpă?

Comments (2)

Sunt şi multe neadevăruri spuse sau adevăruri ocolite. Eu m-am întors de la Mamaia acum câteva zile şi sunt foarte mulţumit de condiţii şi de felul în care arată staţiunea. Sunt convins că s-ar putea face mult mai multe la Mamaia, e multă mizerie, dar măcar nu auzi manele şi nu eşti bruscat de indieni.
Şi acum te contrazic şi pe partea economică, să zic aşa… Două persoane, şapte zile: 600 de euro, iar cheltuială încă vreo 250.

Și eu am fost câteva zile la Eforie Nord și am scris că stațiunea și plaja erau frumoase și îngrijite. Dar nu sunt așa tot anul. Cât despre partea economică, prefer să dau puțin mai mult, dar să văd și altceva.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.