Aventuri în Africa de Nord (2)

5

Postat de Geocer | in categoria calatorii, vacanta | pe data de 16-08-2013

Etichete:

Trecând peste aventurile de „bun venit în Tunisia”, mi-am amintit faptul că toată ziua nu mâncasem şi nu băusem nimic. Avionul cu care am fost duşi acolo aparţinea unei companii „low cost”, aşa că nu-ţi serveau decât un pahar de apă, la cerere. Pentru o cafea trebuia să plăteşti vreo 4 Euro, dar oricum pe mine nu mă interesa cafeaua. După ce-am mâncat ceva şi am băut 2 pahare de bere, am simţit instantaneu cum mi se umflă burta, aşa că m-am retras în cameră, am făcut un dus şi m-am culcat. Hotărât lucru, sejurul meu nu începea sub cele mai bune auspicii.
A două zi, însă, după vreo 2 reprize de stat la plajă, baie în mare şi băut bere, vedeam lumea cu alţi ochi. Plaja avea nisip fin, era destul de curată, iar apa mării era limpede şi numai bună de făcut baie. În ceea ce priveşte berea, cea care se vindea pe plajă era cam scumpă (1,75 Euro o sticlă de 0.3 l), aşa că era de preferat să consum de la barul hotelului, căci acolo era gratuită (am mers cu All Inclusive). Până una-alta, iată o poză cu plaja pe care m-am „prăjit” eu câteva zile.
Palaj Hotelului SafaDe curăţenia şi de securitatea turiştilor de pe plajă se ocupa hotelul. Erau tot timpul 2-3 badigarzi care se plimbau în sus şi-n jos pe plajă, atenţi la orice mişcare suspectă. Deci, nicio grijă în privinţa faptului că ţi s-ar fi furat ceva de acolo. Am lăsat şi banii, şi telefonul pe prosopul întins pe plajă şi nu mi-a dispărut nimic. Nici pe altcineva n-am auzit să-i fi dispărut.
Că să nu se plictisească, badigarzii îi terorizau pe amărâţii care veneau să ne vândă diverse chestii. De fapt, era interzisă vânzarea oricăror mărfuri pe plajă. Iar că să vândă, totuşi, erau nevoiţi să plătească o taxă badigarzilor. Şi plăteau, că n-aveau încotro. Altfel, erau conduşi frumuşel, elegant, fără scandal (turiştii nu trebuiau deranjaţi) în afara plajei. Dealtfel, am observat că tu, în calitate de turist, erai foarte respectat de către personalul hotelului. Până la urmă, e normal: tu le plăteşti salariul, nu? E adevărat că la noi mentalitatea e cu totul alta, deci, poate că hotelierii noştri ar trebui să ia nişte lecţii de la tunisieni.
Revenind la plajă, am observat că aceasta era ocupată în principal de către europeni. De fapt, ca şi turişti, în Tunisia ruşii sunt în mod indicutabili majoritari. N-am văzut, în cele 6 zile în care am fost la plajă, decât vreo 3 familii autohtone. Îi remarcai imediat: doar copiii se dezbrăcau în costum de baie, ca noi, europenii. Bărbatul rămânea într-un pantalon scurt, iar femeia în veşmântul acela al lor tradiţional, inclusiv cu năframa pe cap. Practic, nu-i vedeai decât mâinile şi tălpile picioarelor. În rest, era complet acoperită. Chiar şi când intră în apă, tot aşa îmbrăcată intră. Auzisem eu despre discrimanarea femeii în lumea musulmană, dar a fost pentru prima dată când am văzut cu ochii mei acest lucru. Europencelor care se plâng de faptul că sunt discriminate le-aş recomanda un sejur prelungit într-o ţară arabă. (Va urma)

Comments (5)

Pune si tu o poza cu tine la plaja sau in mare. Ce locuri ai vizitat? Ca doar nu ai stat numai sa te prajesti si sa bei bere. In Sahara nu ai fost? Parca te si vad ca un beduin pe o camila infruntand eroic vantul si soarele desertului.

In Sahara n-am fost, iar poze cu mine n-are rost sa pun.

Daca as pune poze cu mine, stiu pe cineva care m-ar acuza de narcisism. O cunosti si tu pe acea persoana?

Nu. Nu cunosc pe nimeni care te-ar acuza de narcisism.

Vrei sa caut acum pasajul in care m-ai acuzat de narcisism cand am pus poze cu mine, in urma sejurului din Croatia?

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.