Caragiale nu mai e actual

0

Postat de Geocer | in categoria Pamflet | pe data de 23-08-2013

Etichete:

E o mare aiureală afirmația aia cum că satira lui Caragiale la adresa moravurilor din vremea sa ar mai fi de actualitate. Păi ce, moravurile din ziua de azi mai sunt aceleași ca acum 130 de ani? Nici pomeneală. Hai să luăm câteva exemple ca să ne lămurim.
Mai poți spune ca „O scrisoare pierdută” ar fi de actualitate? Nici pomeneală! Păi ce, în ziua de azi se mai pierd bilețele de amor? În ziua de azi se pierd contracte importante pentru statul român. N-am auzit ca Nenea Iancu să fi scris „Un contract pierdut”.
Sau „O noapte furtunoasă”. Mai e de actualitate acum ca rivalii să se alerge pe o schelă părăsită trăgând focuri de armă în aer? Acum, din două una: ori se împușcă ziua-n amiaza mare în plină stradă, ori se duc la televiziune și se păruiesc în direct ca să-i vadă toată țara. „O noapte la televizor”, asta ar fi trebuit să scrie Caragiale ca să fie actual și-n ziua de azi.
Dar ce ziceți de „De-ale carnavalului”? Mai avem noi carnaval în ziua de azi, în afară de măscările lui Mazăre? Evident că nu! Azi avem inmormântari cu mare pompă. N-ar fi mai actuală o piesă intitulată „De-ale înmormântarilor”? Eu cred ca da.
Cât despre Conu’ Leonida, eu nu-l mai pot vedea altfel decât uitându-se la o televiziune de scandal și comentând evenimentele.
Asta despre piesele de teatru, dar ce, credeți că schițele sunt mai actuale? Păi l-ar mai duce mamița la bulivar pe d-l Goe, ca să nu rămână repetent? Evident ca nu! L-ar trimite într-un sejur în Tenerife.
Și așa mai departe. Nu, hotărât lucru: Caragiale nu mai e actual. Moravurile au evoluat, reușind să depașeasca imaginația lui Nenea Iancu.

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.