Sub cerul liber

0

Postat de Geocer | in categoria Lectura | pe data de 08-12-2013

Staţi liniştiţi, nu m-a dat nimeni afară din casă. Deci, articolul n-are legătură cu mine, ci cu ultima carte pe care am citit-o. Este vorba despre o carte de memorialistică scrisă de nemuritorul Mark Twain. L-am descoperit pe autor încă din vremea copilăriei, atunci când o verişoară, după ce i-am spus că citisem „Tarzan” mi-a recomandat să citesc şi „Aventurile lui Tom Sawyer”. Au urmat, inevitabil, cele ale Huckleberry Finn, „Tom Sawyer detectiv” şi „Tom Sawyer în străinătate” şi pentru că stilul lui Mark Twain îmi plăcea din ce în ce mai mult am mers mai departe. „Un yankeu la curtea Regelui Arthur” şi „Prinţ şi cerşetor” au fost următoarele pe lista. Dar aici m-am oprit. Memorialistica şi jurnalele de călătorii au rămas necitite.
Şi uite că în toamna asta m-am apucat să citesc „Sub cerul liber”, carte în care autorul îşi povesteşte câţiva ani din viaţă, mai precis perioada trăită în vest, în teritoriul Nevada. Dacă sunteţi deja familiarizaţi cu umorul de calitate al lui Twain, atunci pot să vă spun că îl întâlniţi din plin şi în această carte. Autorul satirizează în mod fin pe toată lumea, începând cu el însuşi. Nu se fereşte să-i bălăcărească pe politicienii americani ai vremii, ca la uşa cortului. O să vă dau un singur citat, ca să va lămuriţi. Eu zic că se aplică şi politicienilor români de azi. „Doar scursurile societăţii fac aşa ceva – ei şi copiii lor; ei şi, fireşte, cu consecvenţă, poliţiştii şi politicienii, căci aceştia sunt lichelele care ling tălpile scursurilor ale căror sclavi sunt…”. Mai poţi comenta ceva?
Dar cele mai interesante şi pline de umor sunt întâmplările pe care le povesteşte cu nonşalanţă. Atât în timpul călătoriei cu diligenţa de la St. Joseph până la Carson City, cât şi în timpul şederii în acest din urmă oraş şi în împrejurimile lui, Twain are parte din plin de aventuri şi de întâlniri pitoreşti. Trăieşte febra argintului, lucrează la un atelier de separare a minereului, este proprietarul unui teren minier pe care-l pierde extrem de uşor, apoi devine redactor la un ziar din Virginia unde scrie despre „Epoca de aur”, adică despre exploatarea acestui preţios metal din zona în care locuia. Îşi împănează amintirile cu multe povestiri pe care le-a auzit de la oamenii pe care i-a întâlnit în toată această perioadă, astfel încât rezultă un amestec omogen care îl încânta pe cititor.
Prin urmare, dacă doriţi o lectură care să vă destindă, să vă relaxeze, eu vă recomand „Sub cerul liber” de Mark Twain.

Comments are closed.

Yet Another Social Plugin powered by TutsKid.com.